eiffeltoren

De officiële Franse naam van de Eiffeltoren is “la tour Eiffel”. De toren dankt zijn naam aan de ontwerper/bouwer van de toren Gustave Eiffel. (toen al een bekende Franse ontwerper die korte tijd voordat hij de Eiffeltoren bouwde al bekend was geworden met het ontwerp van de inwendige constructie van het Vrijheidsbeeld, een cadeau van Frankrijk aan de Verenigde Staten van Amerika ter ere van het 100 jarige feest van de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten van Amerika) De Eiffeltoren is gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1889 (in Frankrijk gehouden ter ere van de honderdste verjaardag van de Franse revolutie) waar hij dienst deed als monumentale toegangspoort en na 20 jaar weer zou worden afgebroken. De bouw van de Eiffeltoren duurde van 1887 tot 1889 en er werkten 250 staalarbeiders aan mee, waarvan er (en dat was bijzonder voor die tijd gezien de enorme hoogte van de staalconstructie) niet één verongelukt is tijdens de bouw.

De bouw van de eiffeltoren

De bouw van de Eiffeltoren heeft 2 jaar in beslag genomen maar het totale traject van het ontwerpen en het bouwen van de Eiffeltoren heeft 4 jaar in beslag genomen. In totaal 50 ingenieurs zijn namelijk 2 jaar lang bezig geweest om alle 18.038 ijzeren delen van de toren met de hand te berekenen en te tekenen. Van de 5300 meest complexe delen zijn detailtekeningen gemaakt en van de overige onderdelen werd alleen een duidelijke schets gemaakt. Bij de uiteindelijke bouw kon worden volstaan met maar 250 staalarbeiders omdat de Eiffeltoren in “prefab” delen van ongeveer 5 meter groot in de fabriek van Eiffel in Levallois-Perret werden gemaakt. Alleen met het klinken behaalde men daardoor op de bouwplaats al een enorme tijdwinst, omdat van de totaal 2.500.000 klinknagels er maar 1.050.846 ter plekke hoefden te worden geklonken.

eifeltoren spreekbeurt

De afmetingen van de eiffeltoren

De Eiffeltoren was bij de bouw, met de bij het originele ontwerp behorende vaste vlaggenstok meegerekend, ± 317 meter hoog. De huidige hoogte van de Eiffeltoren is, inclusief de later er op geplaatste televisie antennes, ± 324 meter hoog. (± omdat de toren afhankelijk van de temperatuur 7,5 centimeter uitzet of krimpt en dus totaal 15 centimeter in hoogte kan variëren). Ten tijde van de bouw was de Eiffeltoren de hoogste toren ter wereld en tegenwoordig is de Eiffeltoren nog steeds de hoogste, voor het publiek toegankelijke, toren van Europa. De afstand van buitenzijde naar buitenzijde van de vier poten van de Eiffeltoren is 124,9 meter en de toren beslaat dus een grondoppervlak van 16744,36 vierkante meter oftewel 1,67 hectare of ±  2,5 voetbalvelden.

eifeltoren spreekbeurt

Populariteit van de eiffeltoren

De Eiffeltoren is in de loop der jaren het belangrijkste en wereldbekende, symbool van Parijs geworden en trekt zo’n 7 miljoen bezoekers per jaar. Dit is echter niet van het begin af aan vanzelfsprekend zo geweest. Bij de bouw van de  Eiffeltoren werd er namelijk van uit gegaan dat de toren na 20 jaar weer zou worden afgebroken een datum waar heel veel Parijzenaars verlangend naar uitkeken omdat ze de Eiffeltoren maar een lelijk, stadsbeeld bedervend, metalen gedrocht vonden. Dat de Eiffeltoren uiteindelijk na 20 jaar niet is gesloopt is te danken het feit dat vanaf 1908 de eerste lange afstandsradioberichten van Frankrijk werden verzonden vanaf de Eiffeltoren, de Eiffeltoren werd hierdoor van grote waarde als communicatiemast. In de loop der tijd werd de Eiffeltoren door de meeste Parijzenaars steeds meer gewaardeerd en kreeg men ook oog voor veelheid aan fijnmazige ornamenten (smeedwerk) die op de toren zijn aangebracht, een prestatie waarvoor men uiteindelijk Eiffel de bijnaam ijzertovenaar gaf.

eifeltoren spreekbeurt