blog placeholder

De biestemerk is een jaarlijks terugkerend feest in Genemuiden. Het wordt elke derde dinsdag van oktober gevierd en is nu voornamelijk nog bekend in de nabije omgeving. Helaas is het echte kenmerk van de biestemerk door de jaren heen verdwenen, namelijk de beesten. Hier een beschrijving van het heden en het verleden.  

Geschiedenis

Voor velen van jullie zal het woord ‘biestemerk’ vreemd in de oren klinken. En dat is ook niet zo gek, het is namelijk streektaal. Biestemerk betekent letterlijk beestenmarkt en dat is wat het feest vroeger inhield. De oorsprong van deze dag ligt al heel ver terug, namelijk in het jaar 1382. Genemuiden had het recht om drie grote jaarmarkten per jaar te houden voor het verhandelen van dieren. Elke bezoeker die op de markt kwam kreeg 8 dagen voor en 8 dagen na het feest vrij reizen. Hierbij werd de veiligheid extra in het oog gehouden door de bisschop. Er werd veel tussen dorpen onderling gehandeld en meestal waren er honderden stuks vee aanwezig. Omdat het succes van de markt verminderde en het aantal stuks aangevoerd vee omlaag ging, besloot het bestuur om er alleen nog een vaste dag in oktober van te maken. Dat werd weer een succes, mensen van heinde en verre trokken naar Genemuiden toe                         Foto: Roel Post                          om te handelen en ‘s ochtends voor dag en dauw begonnen veedrijvers de dieren vast te knopen in de straat. Daarna werd er volop handje geklapt om mooie koeien voor de beste prijs binnen te hengelen. Je kunt je voorstellen dat er op zo’n dag ook wat gedronken werd, sommigen belandden dan ook achter de tralies voor wangedrag. Verder was de dag zo belangrijk dat de jongens mochten helpen met veedrijven en de meisjes nieuwe kleren kregen. ‘s Avonds hadden zij zelfs toestemming om een praatje aan te knopen met de jongemannen van het dorp en daarom werd die avond dan ook de ‘vaarsjesavond’ genoemd.

Biestemarkt sinds 2001 

Sinds 2001 is de biestemarkt veranderd. Dit was namelijk het jaar dat er mond- en klauwzeer uitbrak in Nederland. Hierdoor was het niet meer toegestaan om vee bij elkaar te brengen in het dorp en bleef dit punt achterwege. Wel wordt het feest sindsdien gevierd met een braderie en kermis, hoewel de kermis niks met de traditie van vroeger uit te maken heeft. Sommigen vinden dan ook dat deze wel achterwege kan blijven, maar de jongelui beleven er veel plezier aan. Traditie is om op de dag van de biestemarkt erwtensoep te eten en vaak wordt er ook een bingo-avond gehouden. Of de dag een succes wordt is tamelijk afhankelijk van het weer. In oktober is het namelijk niet altijd even warm en droog en dat kan de hele markt doen verregenen. Toch wordt deze dag nog altijd gebruikt door verhuiste mensen om weer naar hun roots terug te keren. Het is dan ook een echt familiefeest geworden, waarbij iedereen gezellig met elkaar optrekt en familie bezoekt. 

Kijk ook eens bij een van mijn andere artikelen over feesten in de kop van Overijssel:

http://artikelen.foobie.nl/cultuur-wetenschappen/10126-hasselter-euifeest/