Ooglaseren wint de laatste jaren enorm aan populariteit. Maar wat is ooglaseren eigenlijk? Ooglaseren is de populaire benaming voor wat officieel refractiechirurgie heet. Bij een refractie of ooglaser behandeling wordt de kromming van het hoornvlies veranderd waardoor de lenswerking en de lichtbreking van het oog verandert. Door op vooraf berekende plaatsen met een computergestuurde laserstraal het hoornvlies dunner te maken kan het gezichtsvermogen van slechtziende mensen spectaculair verbeterd worden. Met deze techniek wordt bij oogafwijkingen van +6 tot -6 dioptrie normaal gesproken een verbetering tot +/- 1 dioptrie of zelfs tot 0 dioptrie bereikt. Bij oogafwijkingen die groter zijn dan +6 tot -6 dioptrie is een correctie tot 0 niet haalbaar omdat anders het hoornvlies te dun wordt.
Werkwijze:
De meest gebruikte behandelingstechniek is de behandelingstechniek waarbij, voordat de eigenlijke refractie plaatsvindt, eerst het hoornvliesepitheel met een laser voor 90% wordt losgemaakt. Vervolgens wordt het flexibele hoornvliesepitheel opzij geklapt waarna de eigenlijke refractie met de laser plaatsvindt. Na de refractie ingreep wordt het flexibele hoornvliesepitheel vervolgens weer teruggeklapt waarna het hoornvliesepitheel vanzelf weer vastgroeit. Het duurt vervolgens enige weken voordat het oog weer stabiel genezen is. Dit is ook de reden dat er maar één oog tegelijk gelaserd kan worden. De ingreep is de laatste jaren dusdanig verbeterd dat het slagingspercentage boven de 99% ligt.
Hoe werkt de laser:
Er wordt gewerkt met een ultraviolet laserapparaat. De ultraviolette laserstraal wordt met hele korte lichtimpulsen op het hoornvlies gericht. De zeer sterk geconcentreerde ultraviolette lichtpuls wordt direct geabsorbeerd door de toplaag van het hoornvlies en verhit daardoor het bovenste deel van het hoornvlies zo sterk dat het meteen verdampt. Op deze manier kan heel precies op de juiste plak het hoornvlies dunner worden gemaakt.
Risico’s:
Hoewel het slagingspercentage tegenwoordig op 99% ligt meldt ik toch nog even de risico’s. dit zijn; het zien van contrasten kan minder worden, je kunt enkele maanden last van droge ogen hebben, de epitheelflap kan slecht teruggroeien, bij te grote correcties kan het overgebleven hoornvlies te dun geworden zijn en naar buiten buigen en er kunnen infecties optreden.
De beste ooglaserkliniek:
In Nederland zijn heel veel goede ooglaserklinieken, in een artikel van de consumentenbond kun je lezen welke het beste zijn.
De goedkoopste laserkliniek:
De goedkoopste ooglaserklinieken vindt je in Turkije. Waar zit dit prijsverschil in. Het kan zitten in de ooglaser die wordt gebruikt. Het kan zitten in lagere onderhoudskosten van de apparatuur. Het kan zitten in de ouderdom van de apparatuur. Het kan zitten in de goedkopere medewerkers. Het kan er in zitten dat er vaak minder controle en nazorg is.