Contactlenzen zijn lang niet zo modern als de meeste mensen denken. Al in 1508 ontwierp Leonardo Da Vinci namelijk al de eerste contactlens. Leonardo Da Vinci is er namelijk nooit aan toegekomen om zijn ontwerp ook werkelijk te maken. Het ontwerp werd later, in 1636, verder uitgewerkt door René Descartes die er een meetkundige schets van maakte met daarbij een handleiding hoe je een contactlens kon maken met behulp van een met water gevuld buisje wat tegen het oog moest worden gehouden. Pas in 1888 werd de eerste echte draagbare ooglens ook werkelijk vervaardigt door de franse oogarst Kalt. Dit waren glazen lenzen die op het hoornvlies dreven.
Moderne contactlenzen:
De eerste moderne contactlenzen zoals wij ze vandaag de dag dragen bestaan sinds 1935. In dat jaar werd namelijk het materiaal perspex* uitgevonden waardoor de lenzen kleiner konden worden gemaakt. De daaropvolgende 35 jaar werden contactlenzen, ondanks dat de meeste mensen er niet goed tegen konden en de gewenningsperiode lang was, eerst in de VS populair en daarna ook in de rest van de wereld. De echte grote wereldwijde doorbraak van de contactlens volgde in de jaren 70 met het op de markt komen van machinaal vervaardigde permanent te dragen, zachte lenzen en zuurstofdoorlatende harde lenzen in allerlei soorten kunsstof.
*Perspex of ook wel Plexiglas zijn merknamen voor de transparante thermoplast Polymethylmethacrylaat, Polymethylmethacrylaat is niet breekbaar en laat ± 90% van het licht door en is daarom een goede vervanger voor glas.
Soorten lenzen:
Er zijn twee hoofdsoorten lenzen namelijk zachte en harde lenzen. Zachte lenzen zijn vervaardigd van een wateropnemend materiaal. Met harde lenzen bedoelt men harde zuurstofdoorlatende contactlenzen. De aanduiding hiervoor is O2 harde contactlenzen. O2 harde contactlenzen zijn geschikt voor alle soorten ogen.
Zachte lenzen:
De nieuwst generatie zachte lenzen worden gemaakt van silicone hydrogel. Silicone hydrogel lenzen laten extreem veel zuurstof door en beschermen je ogen ook tegen schadelijke UV stralen. Zachte lenzen danken hun comfortabelheid aan het feit dat ze vocht opnemen maar ze hebben als nadeel dat ze ook vuil en traanvocht bestanddelen zoals eiwitten en vetten opnemen waardoor de helderheid, het draagcomfort en de zuurstofdoorlaatbaarheid na verloop van tijd afneemt en bij zachte lenzen neemt de bijziendheid normaler wijze verhoudingsgewijze sneller toe. Bij het dragen van zachte contactlenzen is het op tijd en langdurig reinigen en ontsmetten daarom van het grootste belang. Dit omdat, volgens de voorzitter van de Nederlandse Werkgroep Contactlenzen van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap, mensen die zachte lenzen dragen 10 tot 15 procent meer kans hebben op klachten aan de ogen. Dit komt omdat je bij een oogontsteking een zachte lens, in tegenstelling tot bij harde lenzen, nog in je oog kunt zetten, waardoor de oogontsteking erger wordt.
Harde lenzen:
De harde contactlens is de veiligste soort contactlens. De nieuwste generatie harde lenzen zijn in tientallen soorten materialen te verkrijgen en worden in 2 categorieën ingedeeld. Namelijk, standaard zuurstofdoorlatende lenzen (standaard O2 hard lensen) en hoog zuurstofdoorlatende lenzen (hoog O2 hard lenzen). Standaard O2 harde lenzen zijn in principe geschikt voor iedereen. Ze zijn eenvoudig in onderhoud en gaan 3 tot 5 jaar mee. Hoog O2 harde lenzen wennen wat sneller en zijn ze geschikter voor mensen met wat gevoeliger ogen voor het veelvuldig verblijf in ruimtes met een drogere lucht. De van levensduur Hoog O2 harde lenzen is met 1 tot 3 jaar wat beperkter dan de standaard O2 harde lenzen. Harde lenzen hebben veel voordelen t.o.v. zachte lenzen namelijk; ze zijn eenvoudig en goedkoop in onderhoud, ze hebben een lange levensduur van 2 tot 6 jaar, ze geven vaak de best mogelijke gezichtsscherpte, ze zijn uitermate geschikt voor, door wat voor reden dan ook, onregelmatige oogoppervlakken, ze remmen bij bijziendheid de sterktetoename van de ogen. O2 harde lenzen hebben natuurlijk ook een aantal nadelen t.o.v. zachte lenzen, dit zijn; de gewenning duurt 2 tot 3 weken en harde lenzen zijn minder geschikt bij ruwe sporten en onder stoffige omstandigheden.
De beste contactlenzen – de goedkoopste contactlenzen:
Het blijkt dus dat standaard harde lenzen zowel de goedkoopste als de beste lenzen zijn.
Bionische contactlenzen:
De meest recente ontwikkeling is de bionische contactlens. Bionische contactlenzen zijn traditionele, zachte contactlenzen met ingebouwde microscopische elektronica. De bionische contactlens is doorzichtig, maar er zit als het ware een ingebouwd klein beeldscherm op de lens dat zichtbaar gemaakt kan worden als de elektronica wordt geactiveerd. Op die manier kan je met de bionische contactlens tegelijkertijd je omgeving te zien met de virtueel weergegeven informatie. Het idee doet denken aan bijvoorbeeld de Layar-applicatie voor smartphones.