blog placeholder

De naam van de Islamitische terreurorganisatie Al-Qa’ida is Arabisch voor “het Fundament”. Met “het Fundament” wordt het zogenaamde fundamentele Islamitische geloof bedoelt en de Al-Qa’ida  organisatie propageert met name de soennitische interpretatie van het Islamitische geloof. Het Soenisme is de grootste hoofdstroming van de Islam en tevens de meest behoudende stroming. Het woord soenna waar het soenisme van afgeleid is betekend niet voor niets “traditie”. Het belangrijkste verschil met de andere Islamitische hoofdstroming het Sjiitisme is dat het bij de Soenieten verboden is om de Koran te herinterpreteren naar de moderne maatstaven en dat dit bij de Sjiieten, zolang het door een officiële Imam gedaan wordt, wel toegestaan is.

Al-Qaeda

Historie van al-qaida:

De Al-Qa’ida is een vrij jonge organisatie waarvan de beginselen eigenlijk al zo oud zijn als de eeuwenoude Jihad, de gewapende strijd tegen degenen die de islam of de eenheid van de islamitische heerschappij bedreigen en uitbreiding van de islamitische heerschappij door de strijd tegen ongelovigen, die duizenden jaren geleden al begonnen is. De Al-Qa’ida organisatie is pas in 1988 door de Saoedi Arabische miljonair Osama Bin Laden opgericht in Afganistan.

Al-Qaeda

Doelstellingen van al-qaida:
De specifieke doelstellingen bij de oprichting van de Al-Qa’ida beweging waren; het verdrijven van de Amerikanen uit het Midden-Oosten en uit de Moslim landen in het algemeen, het vernietigen van Israël en het omverwerpen van pro-westerse regeringen in gematigde Islamitische landen en het  vervolgens vervangen van deze pro-westerse regeringen door fundamentalistische Soenitische regeringen.

Al-Qaeda

Organisatie structuur van al-qaida:

Volgens de gegevens van inlichtingendiensten heeft de Al-Qa’ida beweging een overvloed aan leden  en geld. De Al-Qa’ida beweging bestaat uit onafhankelijk van elkaar opererende cellen die verantwoording schuldig zijn aan de hogere leiders binnen de organisatie. De ideeën en doelen worden vastgesteld door de hogere echelons van de Al-Qa’ida beweging. En ook de materiële en logistieke ondersteuning voor de uitvoering van deze plannen wordt verzorgd door de hogere echelons maar de daadwerkelijke coördinatie en uitvoering van de aanvallen wordt in zijn geheel geregeld en uitgevoerde door de onafhankelijk van elkaar opererende cellen. Het doel van deze organisatie structuur is dat als er één onafhankelijke cel wordt opgerold dit geen gevolgen heeft voor de rest van de Al-Qa’ida organisatie.

Al-Qaeda

Opleiding van de al-qaida strijders:

De uitvoerende Al-Qa’ida strijders worden opgeleid in speciale trainingskampen die op dezelfde wijze,  onafhankelijk van elkaar opererende cellen, zijn georganiseerd. De gehele opleiding en de organisatie van de opleidingen zijn vastgelegd in een duizenden pagina’s tellende Jihad encyclopedie. De belangrijkste behandelde onderwerpen in de Jihad encyclopedie zijn onder andere guerrilla-oorlogvoering, de assemblage van boobytraps, tactieken voor de bestrijding van gepantserde of luchtgevechtgevechtseenheden, stedelijke oorlogvoering, informatie beveiliging, het verzamelen van gegevens, en chemische wapens tactieken.

Al-Qaeda

Uitvoering van de doelen van de al-qaida organisatie:

De daadwerkelijke uitvoering van de plannen van de Al-Qa’ida beweging bestaat uit het plegen van terroristische aanslagen over de hele wereld. De belangrijkste terroristische aanslagen die de Al-Qa’ida beweging sinds zijn oprichting heeft gepleegd zijn; een bomaanslag in 1992 op een hotel in Aden in Yemen, de bomaanslag in 1993 op het World Trade centrum in New York, aanvallen in 1993 en 1994 op het Amerikaanse leger in Somalië, de aanslag in 1996 met een  vrachtwagen vol explosieven op de Khobar Towers in Dhahran, het op 7 augstus 1998 gelijktijdig plegen van bomaanslagen op de Amerikaanse Ambassades in Nairobi (Kenia) en Dar es Salaam in Tanzania, het in 2000 plegen van een zelfmoordaanslag op het oorlogsschip USS Cole in Yemen en op 11 september 2011 de waarschijnlijk bekendste aanslag met behulp van drie gekaapte vliegtuigen op de twee torens van het World Trade centrum in New York en het Pentagon. Naast deze aanslagen op Amerikaanse doelen zijn er ook nog een aantal minder bekende bomaanslagen gepleegd op Sjiitische Synagoges in Tunesië en Istanboel, een Engelse bank een trein in Madrid en een Metrostation in Londen.

Al-Qaeda

Toekomst van de al-qaida organisatie:
Ondanks het overlijden van de oprichter van de Al-Qa’ida beweging, Osama Bin Laden, op 2 mei 2011 blijft de Al-Qa’ida beweging, doordat de organisatie opgebouwd is uit onafhankelijk van elkaar opererende cellen, gewoon bestaan. De Al-Qa’ida beweging heeft namelijk als heilig einddoel (net als de jihad) het verslaan en bekeren van alle niet Moslims in de wereld en het wereldwijd invoeren van fundametalische Soenitische regeringen. Deze strijd is al eeuwenlang aan de gang en zal waarschijnlijk de komende eeuwen zeker door blijven gaan.