Mama weet alles….
Vroeger zeiden mijn (kleine) kinderen tegen me: ‘ Mama, jij weet ook alles’.
Tegenwoordig weten ze dat ik veel van mijn ‘kennis’ gewoon van internet haalde; het zogenaamde ‘Googlen’ had ik goed onder de knie. Je denk dus dat ze ouder geworden zelf ook deze techniek wel onder de knie zouden krijgen. Maar nog dagelijks worden me de gekste dingen gevraagd en gewoon geaccepteerd dat ik meestal binnen 5 minuten een antwoord heb. Via Google…..
Voor al die ouders die ook ‘alles’ willen weten in de ogen van hun kind, deze handleiding: ‘hoe zoek je het antwoord (op Google)’.
De taal
Een van de eerste dingen die ik me afvraag als ik ergens een antwoord op zoek of meer wil weten over een onderwerp is de taal.
Vaak is iets in het Nederlands makkelijker te begrijpen of door te geven. Of het probleem is iets met een specifieke Nederlandse inhoud. In dat geval kan je je beperken tot het zoeken in het Nederlands. Maar als het probleem minder vaak voorkomend is of juist iets specifieks Engels of anderstalig bevat, kan je beter het complete www bij je zoekactie betrekken en internationaal (lees Engels) zoeken.
Trefwoorden
Het belangrijkste van je zoekopdracht zijn de trefwoorden die je gebruikt. Je kan een hele zin invoeren in het zoekveld, maar veel gebruikte woorden als ‘de’ en ‘the’ worden gefilterd, dus die kan je ook zelf weglaten.
Als er van de trefwoorden een of meerdere woorden absoluut in het antwoord moeten voorkomen, kan je deze ook via de optie ‘geavanceerd zoeken’ invoeren bij ‘met een van deze woorden’.
Krijg je veel resultaten die niets met je onderwerp hebben te maken, kan je deze uitfilteren door een bepaald trefwoord uit te schakelen. Dit kan eveneens in het ‘geavanceerd zoeken’, door deze in te voeren bij ‘zonder de woorden’.
Bij het geavanceerd zoeken vinden we nog meer opties die de zoekresultaten verder kunnen beperken en verbeteren.
Interpreteren van de zoekresultaten
Als we voor een taal hebben gekozen en het resultaat hebben beïnvloed met de geavanceerde zoekopties, hebben we vaak nog honderden resultaten. Dan wordt het dus de kunst het antwoord wat we zoeken te vinden.
Bovenaan de pagina zien we een aantal zoekresultaten waarbij in kleine letters wordt vermeld dat het gesponsorde links betreffen. Je ziet ook dat deze in een gekleurd kader worden weergegeven. Meestal kan je deze resultaten al snel afschrijven.
Boven en onderaan de pagina staat vermeld hoeveel zoekresultaten er zijn gevonden, en dit zijn er heel erg veel. Maar het aantal is niet erg van belang, want als het antwoord niet op de eerste 2 tot 3 pagina’s staat, kan je beter terug naar de trefwoorden en het resultaat verder beperken of beïnvloeden.
In de resultaten wordt de link naar de pagina en de titel van de pagina weergegeven, waar de trefwoorden zich in de tekst bevindt. Dit geeft veelal een duidelijk beeld van de soort website waar het antwoord volgens Google kan worden gevonden.
Google toont in het resultaat ook de zin waarin de trefwoorden voorkomen. Hierdoor kan snel worden geschift door de resultaten.
Als er meerdere zinnen – gescheiden door puntjes – worden getoond, kan dit betekenen dat het een lange pagina betreft waar ‘toevallig’ zonder enige samenhang de trefwoorden op voorkomen. Verder zoeken dus…..
Open de pagina’s die een goede kandidaat voor het antwoord lijken in een nieuw venster of tabblad. Dit maakt het makkelijker terug te keren naar de zoekresultaten en om deze even achter de hand te houden, op zoek naar meer, andere of betere antwoorden.
Het antwoord
Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het probleem, wordt het ook moeilijker een antwoord te vinden. Soms vinden we het complete antwoord op een enkele pagina en is het met een paar klikken opgelost. Maar het kan betekenen dat een aantal pagina’s met mogelijke antwoorden moeten worden doorgelezen en gecombineerd. Ook kan het gebeuren dat naar aanleiding van een half gevonden oplossing een nieuwe zoekactie moet worden gestart. Dit is een kwestie van uitproberen en ervaring opdoen.
Nog een laatste tip
Vaak zal je op zoek moeten naar een antwoord op een probleem met een bepaald programma of een foutmelding. Mijn ervaring is dat je dan het beste fora kan gebruiken en gaat zoeken naar mensen die daar een zelfde probleem hebben gemeld en hopelijk een of meerderen het antwoord netjes voor je hebben uitgewerkt.
En wil je meer weten over het zoeken op Google, zoek hiernaar maar eens op Google….