blog placeholder

Wikipedia is een digitale open encyclopedie gemaakt voor en door iedereen die een internet verbinding heeft. De basis van wikipedia is dat iedereen een pagina over een onderwerp kan beginnen of een bestaande pagina kan bewerken. Er wordt van uit gegaan dat iedere deelnemer te goeder trouw is. Er is wel een zekere controle maar deze geeft geen 100% garantie betreffende de juistheid van de geplaatste artikele. De Nederlandstalige versie bevatte begin 2011 al meer dan 650.000 artikelen. De url van de Nederlandstalige wikipedia is nl.wikipedia.org. De Engelstalige wikipedia is verreweg de grootste met momenteel ruim 3.500.000 artikelen. Alle 278 taalversies van wikipedia tesamen bestaan momenteel uit meer dan 17.000.000 artikelen

Wiki bol

Historie Wikipedia:
De naam wikipedia is opgebouwd uit de woorden wiki en pedia. Wiki is Hawaïaans voor snel, vlug en beweeglijk. Pedia is een afkorting van het griekse woord encyclopedia. Wikipedia is op 15 januari 2001 in Florida gestart als een non-profit project van de Wikimedia Foundation. De doelstelling van de Wikimedia Foundation is om gratis in alle talen een voor iedereen via internet vrij toegankelijke op encyclopedie te maken. Er werd begonnen met een Engelstalige versie en toen dat een groot succes bleek te zijn volgden er steeds meer versies in andere talen. De engelse versie is de oudste versie en is nog steeds de succesvolste.

Wiki hands

Wikimedia:
De Wikimedia Foundation werd op 20 juni 2003 opgericht als overkoepelende organisatie van onder andere de volgende projecten: Wikipedia, WikiWoordenboek (Wiktionary), Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikimedia Commons, Wikinews, Wikispecies, Wikiversity. Wikimedia is een non-profit-organisatie. Wikimedia wordt gefinancierd door donaties en subsidies.

Wiki libre

Wiki:
De letterlijke betekenis van het Hawaïaanse woord wiki is snel, vlug en beweeglijk. In het digitale vakjargon wordt er echter een bepaald type hypertextdocumenten mee aangeduid en de daarbij behorende software om deze hypertextdocumenten mee te maken en bewerken. Deze wiki applicatie is voor iedereen bereikbaar gemaakt door hem op een webserver te plaatsen. Daardoor kan iedereen met een internet aansluiting gezamenlijk aan deze hypertextdocumenten werken. De bekendste wiki web applicaties zijn bekend onder de namen Wikipedia en Wikia.

Wiki shirt

Bedrijfsmatige Wiki toepassingen:
Wiki applicaties worden ook steeds meer gebruikt door bedrijven als interne applicatie. De meest gebruikte wiki bedrijfstoepassing is als documentatie systeem voor de bedrijfsinfrastructuur. Iedere medewerker kan dan eenvoudig alle hardware, software en netwerkverbindingen documenteren. Op deze manier kan deze documentatie eenvoudig up-to-date gehouden worden.

Wiki hart

Gratis mediawiki software:
De software die Wikipedia gebruikt voor haar website is voor iedereen gratis te downloaden.  De meest recente versie MediaWiki 1.17.0 kun je hier downloaden. http://www.mediawiki.org/wiki/Download Om je eigen wiki website te maken moet je deze software  installeren op je eigen webruimte. Om de applicatie op je webserver te kunnen draaien moet je webserver aan de volgende systeem vereisten voldoen. Op je webserver moet PHP 5.2.3+ en MySQL of PostgreSQL of SQLite geïnstalleerd zijn. Voor meer informatie kun je de systeem vereisten lezen. MediaWiki kan gratis gebruikt worden om content te creëren en te beheren. Het uiterlijk kun je met behulp van Wiki skins naar wens aanpassen. MediaWiki heeft de volgende kenmerken: beheer en aanpassing van content, aanpassingen bijhouden, toewijzing van gebruikersrechten, gemakkelijk te installeren en te gebruiken. 

Wiki fight