blog placeholder

Een goede gratis website maken is vaak niet eenvoudig. Weebly maakt het wel mogelijk om snel een gratis, professionele website te maken. Hier wordt uiteengezet hoe Weebly werkt, welke mogelijkheden het heeft en hoe je deze optimaal kunt benutten.

Weebly: hoe te beginnen?

Zodra je je hebt aangemeld bij Weebly kan je meteen beginnen met het maken van één of meerdere websites. Als je inlogt met de door jezelf gekozen gebruikersnaam en wachtwoord wordt er aan je gevraagd om een titel en onderwerp te kiezen voor de website. De titel kan je later altijd nog veranderen. Vervolgens kan je een domeinnaam kiezen. Je krijgt drie keuzes:

 • Een subdomein van weebly.com. Je website eindigt dan op ‘weebly.com’. Dit is volledig gratis.
 • Een nieuwe domeinnaam registreren. Tegen betaling kan je een website aanmaken die eindigt op .com , .net of .org.
 • Een domeinnaam die je al bezit. Dit brengt geen extra kosten met zich mee.  

Ook het domein kan je later nog veranderen.

Weebly: een design kiezen

 

Weebly biedt verschillende designs aan, onderverdeeld in de volgende categorieën:

Categorie en het aantal designs uit deze categorie:

Business 23

Colorful 34

Dark colors 15

Education 5

General purpose 23

Light colors 14

Personal 47

Religion 3

Simple 9

Vertical menu 15

Wedding 5

Wide 14

Een design bestaat uit een standaard kopfoto (header image in het Engels), een bepaald type navigatieknop en een website-indeling. De kopfoto kan verwijderd worden en vervangen worden door foto’s op flickr, het internet en door foto’s die je zelf uploadt. Elke foto kan voorzien worden van een onderschrift. Bovendien kunnen de foto’s zelf nog bewerkt worden: je kan ze bijsnijden, roteren, ondoorzichtig maken, vervagen en effecten toevoegen.

 

Weebly: de mogelijkheden

 

Als je tevreden bent met het design kan je gebruik maken van de vele mogelijkheden die Weebly biedt. Weebly maakt gebruik van een ‘drag and drop interface’. Dit houdt in dat je onderdelen op het beeldscherm kunt aanklikken en ze vervolgens slepen naar de plaats waar je ze wil hebben. De onderdelen die je op je website kan zetten zijn onderverdeeld in vier hoofdonderdelen:

 • Basic: hiertoe behoren o.a. de paragrafen, foto’s en titels.
 • Multimedia: hiertoe behoren o.a. een fotogalerij, YouTube-video’s en google maps.
 • Revenue: dit is met name geschikt voor professionele doeleinden. Zo kan je bijvoorbeeld een online winkel beginnen als je een ‘google Checkout merchant account’ of een ‘PayPal Business/Premier account’ hebt.
 • More: hiertoe behoren o.a. een contactformulier, een feed reader en spelletjes.

Een aantal andere interessante mogelijkheden zullen nu nader besproken worden.

html

Vanwege het drag and drop-systeem is het niet nodig om enige kennis te hebben van html. Toch kan je html gebruiken om elementen toe te voegen aan uw website die niet standaard worden aangeboden door Weebly. Onder de knop ‘Basic’ staat het onderdeel ‘Custom html’. Als je dit onderdeel versleept naar de plaats waar je het wil hebben kan je html codes toevoegen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een lichtkrant te plaatsen op de gratis website.

Google Adsense

Eén van de voordelen van Weebly is dat ze geen advertenties plaatsen op uw website. Je kunt er echter wel voor kiezen om advertenties te plaatsen als je een account hebt bij Google Adsense. Nadat je je accountcode hebt ingevuld bij Weebly kan je zelf beslissen hoeveel advertenties je wil hebben en waar ze komen te staan. Het is dus mogelijk om geld te verdienen met de gratis website. De voorwaarde is wel dat 50% van je inkomsten naar Weebly gaan.

Blog

Een ander groot voordeel is dat je een blog kan toevoegen aan de website. Ook dit is helemaal gratis. Je blog is automatisch voorzien van een RSS Feed. Je kunt er ook allerlei onderdelen aan toevoegen zoals een poll, een Twitter Badge en een LinkedIn Button. Al de berichten die je plaatst worden opgeslagen op basis van publicatiedatum en eventueel ook op basis van categorie.

Forum

Indien je met de bezoekers wilt discussiëren is het handig om een forum toe te voegen. In samenwerking met Tal.ki maakt Weebly het mogelijk om een forum toe te voegen aan de website. Zodra je een forum hebt toegevoegd staan er automatisch twee subfora, namelijk ‘News’ en ‘Off-topic’. Je kunt dit uiteraard aanpassen en eventueel nieuwe subfora toevoegen. Je krijgt ook automatisch een avatar toegewezen die je ook weer kunt veranderen.

Weebly: hoe krijg je je website te zien bij Google?

Google zal na enige tijd je website vinden. Dit proces kan je versnellen door een ‘site description’ en ‘meta Keywords’ toe te voegen. Dit doet je door in het hoofdmenu bovenaan te klikken op ‘settings’. Vervolgens kan je klikken op ‘Search Engine Optimalization (SEO)’. Indien je dit gedaan hebt, heb je de mogelijkheid om de websitegegevens in te vullen. Je hebt ook de mogelijkheid om ervoor te kiezen om je website te verbergen voor zoekmachine’s. In dat geval zal Google niet je website opnemen in haar bestand. Voor elke pagina van de website kan je deze gegevens invullen.

Google Analytics

Als je site eenmaal bezocht wordt is het leuk om te weten hoeveel mensen je site bezoeken en hoe ze op de site terecht zijn gekomen. Als je een account hebt bij Google Analytics kan je je gratis website eraan toevoegen. Google verschaft je dan een code die je moet plaatsen op de website. Dit kan je doen door eerst weer te klikken op ‘settings’. Vervolgens klik je op de knop ‘Search Engine Optimalization (SEO)’. Als je dit gedaan hebt zie je naast de optie ‘Footer Code’ een tekstvak staan. In dat vak moet je de code invullen die Google je heeft gegeven.

Weebly: hoe publiceer ik mijn website?

Als je tevreden bent met je website kan je klikken op de oranje knop ‘Publish’ dat zich rechts bovenaan het scherm bevindt. Naderhand is het nog altijd mogelijk om de website aan te passen. Als je de veranderingen op de website online wil hebben moet je nogmaals klikken op ‘Publish’.

Weebly Pro Account

Weebly biedt ook een aantal mogelijkheden aan tegen betaling. De prijzen zijn als volgt:

 • 6 maanden: $4.58 per maand
 • 1 jaar: $3.99 per maand
 • 2 jaar: $2.99 per maand

Je kan betalen met een creditcard of PayPal.

Met een Weebly Pro Account heb je de volgende extra mogelijkheden:

 1. Paswoord beschermde pagina’s
 2. Weebly reclame-knop aanpassen of verwijderen
 3. 10 sites per account. Met een gratis account kunt u 2 websites beheren
 4. 100 MB file uploads
 5. Audio Player
 6. Video Player
 7. Documenten insluiten
 8. $50 Google Adsense credit
 9. Premium Support

Weebly: eindoordeel

Weebly is gemakkelijk te gebruiken en biedt veel mogelijkheden aan die op andere gratis websites niet aanwezig zijn. Het enige nadeel is dat alles in het Engels is. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn omdat Weebly zeer gebruiksvriendelijk is.