veilig internetten

Tegenwoordig loggen we met z’n allen dagelijks in op verschillende websites en apps. Je social media, e-mail, je bankomgeving en verschillende webshops. We gaan ervan uit dat dit allemaal veilig is, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Hackers kunnen namelijk op jouw gegevens azen, zeker wanneer ze hun kans schoon zien geld te verdienen met jouw persoonsgegevens. In dit artikel laten wij je zien waarom je maar beter voorzichtig kunt zijn op het internet.

Hackers gebruiken onze gegevens

Doordat wij onze persoonlijke gegevens tegenwoordig vaak nodig hebben om onszelf te kunnen verifiëren, zijn deze gegevens geld waard geworden voor hackers. Zij schromen dan ook niet om onze gegevens te hacken, en deze vervolgens te verkopen op het dark web. Op deze manier verdienen ze geld over onze rug, met persoonsgegevens die op de eerste plaats al niet voor hen bestemd waren. ExpressVPN heeft een onderzoek gedaan naar de verkoop van deze gegevens. Hieruit blijkt dat deze gegevens vaak verkocht worden en niet alle gegevens evenveel waard zijn.

Wat zijn mijn gegevens waard?

Je inloggegevens van Netflix, HBO of Pinterest zijn veel minder waard dan bijvoorbeeld je inloggegevens bij de bank of een paspoort. Zo krijgen hackers voor jouw Netflix gegevens maar 10 dollar, en voor je gegevens bij Pinterest slechts 3 dollar. Doe je dat echter op grote schaal, dan kun je nog aardig verdienen. Dit is dan ook precies hoe deze hackers te werk gaan. Ze pakken niet de gegevens van maar een handjevol personen, maar pakken dit vaak op grote schaal aan. Op die manier verdienen ze er immers het meeste mee.

Nou zijn inloggegevens bij streamingdiensten of social media niet zoveel waard, maar het wordt een ander verhaal als je gaat kijken naar de inloggegevens bij je bank. Je inloggegevens bij Western Union met een gekoppelde bankrekening levert een hacker 25 dollar op. Voor gegevens bij PerfectMoney of CashApp is dit al 800 dollar en heb je een gekoppelde bankrekening bij Stripe? Dan zijn deze gegevens 1000 dollar waard.

Je gegevens beschermen

Het is ontzettend belangrijk om je gegevens goed te beschermen. Dit doe je bijvoorbeeld door een wachtwoord nooit te hergebruiken. Je wachtwoord bij Facebook mag dus niet hetzelfde zijn als bij Instagram, je e-mail of je bankomgeving. Doe je dit wel, dan vergroot dit het risico op inbreuk op de beveiliging, en dus jouw privacy.

Stel, jouw Facebook account wordt gehackt. Een hacker zal altijd deze gegevens uitproberen op andere websites en diensten, puur om te kijken of jij je wachtwoord op meerdere plekken gebruikt. Is dit het geval, dan is het voor hem vervolgens heel makkelijk ook hier te hacken, en zo nog meer persoonlijke gegevens van je te krijgen.

Naast het gebruiken van verschillende wachtwoorden, doe je er ook altijd goed aan 2FA, tweefactorauthenticatie, te gebruiken. Dit zorgt namelijk voor extra beveiliging, waardoor het voor een hacker veel lastiger wordt binnen te komen. Ook het gebruik van VPN is aan te raden, omdat al het internetverkeer dan door een tunnel geleid wordt, waardoor jouw online activiteiten haast niet te achterhalen zijn.