blog placeholder

Als producer kan je, onafhankelijk van het programma dat je gebruikt om te componeren, diverse virtuele instrumenten en effecten gebruiken. Sommige van deze virtuele instrumenten en effecten worden gratis aangeboden terwijl anderen duizenden euro's kosten. Een relatief goedkope VST met diverse mogelijkheden tot uitbreiding is de Refx Nexus.

Verschillende soorten VST

Er zijn verschillende soorten VST's. VST staat voor Virtual Studio Technology en is uitgevonden door het bedrijf Steinberg. Een VST effect is een plugin die gebruikt wordt om bestaande geluiden te manipuleren (filteren) zodat deze een andere sfeer met zich mee brengen. Een bekend voorbeeld van een effect is een echo, met een simpele druk op de knop kan je een echo of galmend effect geven aan een geluid.

Een ander voorbeeld van een VST is een VSTi (virtual studio technology instrument), een virtueel instrument waar een melodie op kan worden gespeeld. Afhankelijk van het programma waarmee je compneert kan je een VST op diverse manieren input geven. De input zijn de signalen die je het programma geeft, in dit geval de noten die je wilt spelen.

Een VSTi kan op twee manieren de melodie spelen die je wenst. In het ene geval wordt een sample library gebruikt, een gigantische verzameling van geluidsfragmenten op diverse toonhoogtes. Een zeer sterk voordeel van een sample library is de hoge kwaliteit van het geluid dat kan worden gebruikt, een nadeel is de grootte; een sample library kan wel 40 GB (gigabyte) groot zijn! Dit komt mede omdat er voor elke toon een geluid moet

worden opgenomen, om perfect het bespelen van een viool te simuleren op een computer worden alle mogelijke noten van de viool in kwestie digitaal opgeslagen. Het programma kiest dan de juiste noot (=het juiste geluidsfragment) bij alle input (invoer) die je het programma geeft. Een voorbeeld van een programma dat sample libraries kan openen is Kontakt.

In het andere geval wordt het geluid gegenereerd, hier is geen basisgeluid voor nodig. Met allerlei ingewikkelde functies genereert het instrument een geluid op de toonhoogte die jij aangeeft. Een sterk voordeel van een VST van deze soort is dat het veel minder ruimte in beslag neemt. Omdat het geluid wordt gegenereerd door een diversiteit aan functies heb je als gebruiker ook het voordeel dat je het geluid in zekere zin onbeperkt kan manipuleren. Een nadeel is dat een gegenereerde viool nooit zo realistisch klinkt als een viool die is gesampled. (digitaal vastgelegd als audiofragment) Een ander nadeel is dat er meer gevraagd wordt van de processor van je computer, het geluid moet realtime (live) bedacht worden door de software!

Omdat sample libraries statisch zijn en niet gegenereerd worden is het gebruik van een sample library minder zwaar voor je processor. Een nadeel is wel dat je RAM geheugen (tijdelijke opslag van je computer) sneller volraakt door alle samples die geladen worden.

De Refx Nexus is een VST die geluid genereert en maakt geen gebruik van samples.

Refx Nexus

De Refx Nexus is een relatief oude VST die tot op de dag van vandaag nog door grote artiesten wordt gebruikt. In de standaard versie van de Refx Nexus zit een diverse selectie presets (van te voren gemaakte geluidsinstellingen) die je nummers nieuw leven inblazen. Deze presets zijn verdeeld in rubrieken.

 • Arpeggios
  Deze rubriek biedt meer dan 20 arpeggios die voor allerlei soorten muziek geschikt zijn, sommigen klinken stoer en doen het goed in een discotheek terwijl andere arpeggios een rustige sfeer geven.
 • Bass
  Voor knoeterharde bass geluiden zit je met de Nexus helemaal goed! Meer dan 50 bass geluiden die zowel laag als hoog een uitstekend effect geven.
 • Classical
  Het maakt niet uit wat voor muziek je wilt maken met dit instrument. Deze hele rubriek biedt een grote hoeveelheid presets die gebruikt kunnen worden voor klassieke muziek. Violen, trompetten en alles dat je verder nog zoekt ga je hier vinden! (er zit zelfs een koor in!)
 • Dance Leads
  De rubriek dance leads biedt een hele waslijst aan gierende en brullende synthesizers voor dance, trance, jumpstyle en hardstyle muziek! Vanwege de diversiteit wil dat helemaal niet zeggen dat deze niet voor andere genres kunnen worden gebruikt.
 • Epic Pads
  Voor een rustige of wellicht opbouwende intro, voor een plotselinge pauze midden in je nummer en voor spectaculaire solo's is er lijst aan pads beschikbaar die je niet kunt negeren.
 • Fantasy and Dream
  In deze rubriek vind je prachtige rustgevende geluiden en effecten die voor een zweverige en dromerige sfeer zorgen. Deze rubriek is heel geshikt voor ambient muziek.
 • Gated Pads
  Prachtige gated pads zegt misschien niet genoeg. Deze rubriek voorziet je van een fantastische lijst met stotterende en trillende pads waar je tot nu toe alleen van kunt dromen.
 • Piano
  Met de technologie van vandaag kunnen we meer maken dan wat synthetische geluiden die je overal op de radio hoort. Je raadt het misschien al maar de Refx Nexus zit vol mer spetterende pianogeluiden! Voor emotionele, liefdevolle en rustige nummers zijn er ruim voldoende prachtige presets te vinden terwijl er voor de keiharde pianosolo's minstens zoveel knoeterharde geluiden uit te krijgen zijn!
 • Plucked
  Sommige nummers hebben net dat beetje exta spanning nodig om een meesterwerk te kunnen zijn. Refx heeft zelfs aan die nummers gedacht. Deze rubriek valt weinig over uit te leggen, die moet je gewoon horen!
 • Single Layer Leads
  Wat is dat nou weer? Nou, een single layer lead is een gierende, brullende, spetterende lead synthesizer die maar uit 1 layer bestaat. Een lead met meer layer speelt in principe meerdere instrumenten door elkaar heen. Dat is bij deze leads niet nodig, elke afzonderlijke lead in deze rubriek gespeeld op de juiste installatie laat mensen op kilometers afstand al weten dat er wat te doen is!
 • Single Layer Pads
  Ja, het is zo voorspelbaar. Een single layer pad is een enkel instrument die het helemaal niet nodig heeft om versterkt te worden door meerdere instrumenten. Deze pads kunnen het beste worden gebruikt voor trance en ambient. Natuurlijk kan iemand met genoeg fantasie deze geluiden overal voor gebruiken!
 • Splits and Sequences
  Deze rubriek biedt een aantal loops die eigenlijk onmisbaar zijn voor de producent die muziek maakt voor in een discotheek. Waarschuw je buren maar alvast want deze sequences zijn niet zomaar presets!
 • Synthetic Brass
  Trompetten zijn niet altijd geschikt voor een nummer maar soms heb je toch dat tetterende effect van een trompet nodig. Mocht je aan het zoeken zijn geweest dan kan je nu stoppen met zoeken. Deze rubriek heeft genoeg presets voor een heel knetter en tetter concert!
 • Textures and FX
  Zoals je misschien al weet staat FX voor effects. Effecten ga je in deze rubriek niet vinden, deze presets zijn nog veel beter dan effecten! Een diverse selectie aan geluiden die je op allerlei manieren kan manipuleren.
 • Voice
  De laatste categorie is voice. Deze rubriek staat onderaan omdat er altijd een rubriek onderaan moet staan. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van deze presets! Niet alleen vind je in deze rubriek een koor, je vindt ook instrumenten die subtiel op de achtergrond als een koor klinken en dus al je verbeelding laat spreken!

Is er nog meer mogelijk?

Jazeker! Mocht je ooit uitgespeeld raken met dit instrument dan zijn er voor de liefhebber diverse uitbreidingen te downloaden. Enkele voorbeelden van deze uitbreidingen zijn:

 • Analog Expansion (analoog)
 • Bass Expansion (bass)
 • Bigtone Signature (tip!)
 • Crank (Industrial)
 • Dance Orchestra (orkest)
 • Dance vol. 1 (dance, trance)
 • Drum Loops
 • Drum Singles
 • Guitars (gitaren)
 • Hardstyle
 • House vol. 1
 • Minimal House
 • Minimal House 2
 • Perpetual Motion
 • Psytrance
 • Store 'n Forward

 

Produceer jij met de Nexus?

Als je het leuk vindt net als ik om je kennis met anderen te delen dan stel ik voor dat je ook artikelen schrijft over VST's. Je kan op die manier je muziek promoten door een mp3tje op Foobie te zetten en dan te embedden.

Succes met produceren!