vpn

Vandaag de dag nemen zowel consumenten als bedrijven verschillende maatregelen om online veilig te kunnen surfen. Twee belangrijke veiligheidsmaatregelen die vaak genoemd worden, zijn een VPN en een antivirus programma. Waar wat zijn nou precies de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen beide? Hier vertellen we je er alles over!

1.    Voordelen VPN

Laten we om te beginnen eens kijken naar de belangrijks voordelen van een VPN verbinding:

  • Een VPN kan je helpen bij het verwijderen van je complete internetgeschiedenis;
  • Een VPN zorgt ervoor dat je de beperkte inhoud van buitenlandse websites kunt bekijken, maar ook vanuit het buitenland op Nederlandse websites kunt surfen;
  • Met een VPN kun je vanuit huis veilig verbinding maken met de server op het werk;
  • Door middel van een VPN kun je veilig online en anoniem surfen, doordat een VPN een veiligheidsschild biedt. Dit wordt veel gehanteerd door mensen die verbinding maken met openbare wifi-punten. Op die manier wordt de verbinding namelijk beveiligd en kun je moeiteloos gegevens over deze verbinding verzenden.
  • Niemand heeft de mogelijkheid om zonder toestemming je gegevens te tracken als je een VPN gebruikt.
  • Sommige VPN providers bieden het zogenaamde ‘Threat Protection’ waarmee malware verwijderen van je PC mogelijk is.

Toch biedt een VPN je ook voordelen die niet gerelateerd zijn aan veiligheid. Zo kun je met een VPN bijvoorbeeld de Nederlandse content op Netflix raadplegen als je in het buitenland zit. Daarnaast blokkeert een VPN het verzamelen van cookies door websites van vliegmaatschappijen, hotels en autoverhuurders. Hierdoor kan het ook nog een stuk goedkoper zijn om tickets te reserveren of een auto te huren.

2.    Voordelen antivirus software

Toch heeft ook het gebruik van een anti virusprogramma een aantal voordelen. Zoals we hierboven al zien, zijn er verschillende functionaliteiten die zijn overgenomen door een VPN provider. Laten we eens naar deze voordelen kijken:

  • Een antivirus programma is geschikt als je je programma wilt beschermen tegen de invasie van virussen, adware en verschillende andere type malware;
  • Een antivirus programma is geschikt als je computer of laptop al geïnfecteerd is met virussen en je deze virussen van je systeem wilt verwijderen door middel van een grondige reiniging;
  • Een antivirus programma kan de gevaren van phishing e-mails voorkomen door dergelijke e-mails in een vroegtijdig stadium te detecteren en te blokkeren.

3.    Kan het allebei?

Steeds vaker zien we dat VPN providers ervoor kiezen een aantal features van antivirusprogramma’s over te nemen, zoals het herkennen van phishing e-mails of het verwijderen van malware. Ook andersom is dat het geval, waarbij antivirusprogramma’s voorkomen dat je de inhoud van illegale of gevaarlijke websites gaat bekijken.

Het is daarom enorm afhankelijk van de VPN- of antivirus provider die je kiest én wat jij precies nodig hebt. Twijfel je, dan kan het natuurlijk geen kwaad om beide aan te schaffen. In dat geval weet je zeker dat je voldoende beschermd bent om online te kunnen surfen.

4.    Welke heb ik nodig?

Het wordt geadviseerd om zowel een VPN als antivirus programma aan te schaffen om de online gevaren tegen te gaan. Dat komt omdat beide programma’s van origine nooit ontworpen zijn om met elkaar te concurreren, maar juist om elkaar te ondersteunen. Hoewel we zien dat steeds meer features door beide partijen van elkaar worden overgenomen, ligt de echte focus van de programma’s ergens anders.

Om veiligheid online te kunnen garanderen, is daarom het advies om zowel een VPN-provider te kiezen als een antivirus programma aan te schaffen. In dat geval ben je niet alleen aan de voorkant beschermd bij het surfen op het internet, maar wordt je ook beschermd indien je op verkeerde links klikt of onverhoopt een virus op je computer hebt staan.