Iedereen kent de multimedia-fabrikant Apple. Denk maar aan de iPod’s, de iPad, de iPhone… Maar ook Apple heeft serieus gefaald met enkele producten, kijk maar even mee.
10 : Apple G4 Cube
De G4 Cube werd op een slecht moment uitgebracht. Het concept leek wel afgekeken van een andere kubus-vormige computer, en bovendien waren de prestaties niet te vergelijken met de concurrentie. Daar komt nog bovenop dat de G4 Cube maar liefst 150 euro duurder was dan zijn grote broer, de Power Mac G5. Vanwege de prestaties, de prijs, en het gebrek aan een monitor was dit een grote flop voor Apple
9 : Apple Quicktake Camera
De Quicktake werd in het begin van het digitale tijdperk geïntoduceerd, in 1994 op precies te zijn. De camera werd nooit echt op de markt gebracht en het toesel was alleen bedoeld voor hobbyfotografen. Apple had echter geen ervaring in het produceren van camera’s, en in vergelijking met de modernere digitale fototoestellen zijn de specificaties maar povertjes… De Quicktake had een 0.3 Megapixel sensor, en had plaats voor 32 foto’s. De Quicktake werkte alleen op een Macintosh systeem.
8 : Apple III
Van de Apple III zouden er maar 65.000 exemplaren zijn verkocht. De zakelijke computer had voortdurend problemen met de software en het ontwerp van het systeem. Meteen volgden er terugroepacties, die een flinke deuk gaven in het vertrouwen van de consument. Tegelijkertijd pakte IBM uit met goedkopere 16 bit systemen, en de Apple III werd helemaal vergeten.
7 : Apple Hockeypuck
De ‘hockeypuck’ vormige muis van Apple doet denken aan de kleurrijke iMacs. De ronde muis was echter op gebied van ergonomie een totale catastrofe. Ze draaide rond wanneer iemand de cursor wou bewegen. Zelfs de kabel was veel te klein voor een doorsnee computer.
6 : Apple Lisa
Na de lancering van de Apple III zou Apple z’n lesje wel moeten geleerd hebben. Niet dus. Apple introduceerde de Lisa, opnieuw een zakelijk systeem. De Lisa had qua prestaties veel te bieden, maar het prijskaartje was dan ook abnormaal hoog. Wanneer Apple het succesvolle Macintosh systeem heeft gelanceerd, werd de Apple Lisa lijn opgedoekt.
5 : Mobile Me
Mobile Me moest de meest succesvolle service voor de iPhones worden. De dienst laat toe om bestanden online op te slaan en kalenders en contactlijsten te synchroniseren. Een kwijtgespeelde iPhone kan je vanop afstand zelfs wissen. Helaas verliep de overgang van .Mac, – het vorige platform – naar het nieuwe Mobile Me niet feilloos. De website lag dikwijls offline tot grote ergernis van sommige klanten.
4 : Motorola ROKR
De ROKR E1 is door samenwerking van Apple en Motorola ontstaan. Het GSM-toestel, – volgens sommigen de allereerste iPhone – zou een oplossing zijn voor wie z’n muziek wil beluisteren op z’n GSM. Omdat Apple schrik had voor de verkoop van haar eigen iPod’s, had de ROKR E1 een stevig prijskaartje en je kon er niet meer dan 100 liedjes opzetten. Daar komen nog eens slordige menu’s bij en een moeilijke overgang tussen PC en de GSM.
3 : Apple TV
De Apple TV kon zelfs de verwachtingen van Apple zelf niet inlossen. Met het toestel, een voorganger van de recente media-spelers, kan je allerlei bestanden afspelen, zoals video’s, foto’s en je iTunes bibliotheek. Daarbij kwam bovenop nog de prijzige ‘on demand’ diensten. Het kost te veel, je kan geen DVD of CD afspelen, en de beeldkwaliteit laat te wensen over…
2 : Bandai Pippin
De Bandai Pippin was een poging van Apple om de concurrentie aan te gaan met Nintendo en Sony. De videogame console had nogale povere prestaties, en de games waren een ramp in vergelijking met wat Sega te bieden had. Het toestel dat slechter presteert dan de concurrentie werd nog eens voor een duurdere prijs verkocht. Volgens geruchten zouden er slechts 42.000 Pippin consoles over de toonbaak zijn gegaan.
1 : iTunes
iTunes is een muziekplatform dat door miljoenen mensen wordt gebruikt. Je kan er liedjes, volledige albums, televisiereeksen,… aankopen in de iTunes store. Toch is iTunes niet wat het moet zijn, het platform crasht regelmatig, je kan geen muziek streamen, en al je geluidsbestanden mogen maar op een enkele harde schijf staan. Ook de nieuwe ‘Genius’ functie blijkt geen schot in de roos te zijn.