blog placeholder

Als systeembeheerder had ik nogal moeite met de komst van software pakketten die een eigen SQL database installeerde en gelijk de gratis SQL versie van Microsoft SQL installeerde. Het backuppen van deze SQL databases werd meestal vergeten. Dit had als gevolg dat als er wat mis ging er geen backup aanwezig was. Wil je er wel een backup van hebben, dan moest er met het SQLCMD commando gewerkt worden. Aangezien ik geen databasebeheerder ben, maar systeembeheerder hou ik van simpele oplossingen die dit soort problemen eenvoudig oplost. Tevens is een controlemogelijkheid erg handig zodat er geen decentrale acties hoeven plaats te vinden. In dit artikel wordt een eenvoudige oplossing beschreven die ik tot op de dag van vandaag gebruik bij de implementatie van SQL Express databases.

Er zijn programma’s die een eigen SQL database installeren en deze ontsluiten via de gratis SQL versie van Microsoft ook wel SQL Express genoemd. Dit kunnen verschillende versies zijn.Bij de SQL Server 7 en 2000 versies noemde Microsoft het een MSDE (Microsoft Desktop Engine, zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/MSDE). Sinds de SQL Server 2005 versie heeft Microsoft het SQL Express genoemd (http://en.wikipedia.org/wiki/SQL_Server_Express). 

Het is erg handig dat er een gratis versie van Microsoft SQL beschikbaar is. Het probleem met de gratis versies zijn de beheertools. Deze zitten er standaard niet bij. Om een backup te maken van een SQL Express database moet er met de tool sqlcmd een script worden gemaakt om toch een backup te krijgen van de SQL database.

Er is een andere manier om een backup te krijgen van de SQL database. Deze manier is vrij eenvoudig en heeft ook wat controle mogelijkheden zodat bv een systeembeheerder weet dat de backup van de SQL database is gelukt of is mislukt. De tool “SQL Backup and FTP” kan dit. Er is een gratis versie en een betaalde versie. De gratis versie kan maximaal 2 SQL databases van een SQL Express instance backuppen. Meestal is dit voldoende voor een SQL Express installatie. De tool maakt een backup van de SQL databases. De databases kunnen vervolgens worden ingepakt naar een ZIP bestand. Bij SQL databases scheelt dit enorm veel schijfruimte. Het ZIP bestand kan vervolgens naar elke plek in het netwerk via een UNC pad gekopieerd worden. Het SQL Backup and FTP programma kan een soort maintenance plan bijhouden door bv alleen de laatste 3 backups te bewaren en de rest automatisch te laten verwijderen. Het programma kan ook automatisch een SQL database backuppen en vervolgens via FTP de database naar een andere locatie op internet zetten. 

Als laatste zit er ook nog een notificatie mogelijkheid via email in. Via email krijg je bericht dat de backup is gelukt of mislukt. De job resultaten zijn opgenomen in het email bericht.