blog placeholder

1) Navigatie doeleinden 

Een sitemap fungeert letterlijk als een kaart van je site. Als bezoekers je site doorzoeken en verloren raken in de vele pagina’s, kunnen ze altijd naar je sitemap om te zien waar ze zijn. Een sitemap helpt je bezoekers dus navigeren door je pagina’s.

 

 

2) Uitdragen van het thema van je site

Als bezoekers je sitemap bezoeken, zullen ze binnen zeer korte tijd een goed idee krijgen van de structuur en het thema van je website (‘waar gaat het eigenlijk over?’). De sitemap is dus niet alleen een navigatie-instrument, maar fungeert ook als samenvatting van de inhoud van je website. Zo hoeft een bezoeker niet letterlijk elke pagina van uw site te lezen om de ‘bigger picture’ te krijgen. Dit bespaart je bezoekers tijd en moeite.

3) Site optimalisatie doeleinden

Wanneer je een sitemap maakt, creëer je eigenlijk één enkele pagina met links naar elke pagina van je site. Stel je voor wat er gebeurt als robots van zoekmachines op deze pagina terechtkomen: ze volgen de links op de sitemap en elke pagina van uw site wordt geïndexeerd! Ook om deze reden is het goed een link naar de sitemap prominent op de voorpagina van je website te plaatsen.

4) Organisatie en relevantie

Via een sitemap heb je (ook) zelf een goed overzicht van de structuur van je site. En wanneer je het nodig vindt nieuwe content of nieuwe onderdelen toe te voegen, zult je de bestaande hiërarchie in een keer voor je hebben liggen. Je hoeft enkel een blik op de sitemap te werpen. Dankzij de sitemap heb je een perfect georganiseerde site met alles gesorteerd op basis van relevantie. 

Bovenstaande benadrukt het belang van het maken van een sitemap, zeker voor websites van enige omvang. Via een sitemap zal je je website gemakkelijk toegankelijk en overzichtelijk houden voor iedereen.

Veel succes!