blog placeholder

Matchende kleuren

Kies bij het ontwerpen van je website altijd voor passende kleuren. Een voorbeeld van goed kleurgebruik is een donkere achtergrond, met lichte, maar niet te felle of opzichtig gekleurde tekst en ontwerp. Meng nooit twee sterk contrasterende – sommigen zouden zeggen: vloekende – kleuren, zoals paars en geel. De meeste mensen prefereren rustige en matchende kleuren. Zeker als zij een website langer willen bezoeken. Felle, (veel) verschillende en sterk contrasterende kleuren laten je site er minder professioneel uitzien en zullen je bezoekers eerder afschrikken. Zoals je verderop zult zien is een en ander echter wel afhankelijk van het onderwerp van je website en, daarmee samenhangend, je doelgroep. Soms zullen felle kleuren namelijk juist wel een goede keuze zijn. 

 

Kleurthema’s

Thema’s moeten altijd passen bij het doel en onderwerp van je website. Als je met je website kinderen aan wilt spreken, kan je bijvoorbeeld best (wat) felle kleuren gebruiken. Gaat je website over de natuur (natuurfotografie, natuurvoeding, wandelen in de natuur, etc.) dan is groen een goed kleurthema om aan vast te houden. Let ook op het verschil in koele (blauw) en warme (rood) kleuren. Wil je fris- en fitheid uitstralen (bijvoorbeeld een site over afslanken) kies dan voor een blauw of groen kleurenthema. Wil je geborgenheid en warmte uitstralen (bijvoorbeeld een site over open haarden, of over je gezellige bruine cafe) kies dan voor een rood kleurenthema.

Lettertypen

Lettertypen kies je, afhankelijk van hoe formeel of serieus (het onderwerp van) je website is. Een eenvoudige sans-serif lettertype volstaat in de meeste gevallen, en is dus een veilige keuze. Voor sites met een losser thema (kunst, festivals of muziek, of gericht op kinderen) kun je meer fantasievolle lettertypen kiezen. Comic Sans is hier wel het meest bekend, maar denk ook eens aan Bellerose, UpperEastSide of Rollinga Renner.

 

Ten slotte

Het belangrijkste bij de keuze van het uiterlijk van je website is dat je je in je bezoekers probeert te verplaatsen: Wie wil je bereiken en hoe zouden zij naar je website kijken? Wat vinden je (potentiele) bezoekers aantrekkelijk of juist niet? En vraag ook eens iemand uit je eigen omgeving om je website te bekijken: Vinden zij je site er goed uitzien? En waar ligt dat dan aan?

 

Veel succes!