blog placeholder

1) Gebruik geen splash pagina’s


Een splash pagina is een pagina die voor de eigenlijke hoofdpagina van een website wordt getoond. Een splash pagina bevat doorgaans een mooie afbeelding met de woorden ‘welkom’, of ‘klik hier om verder te gaan’, maar kan ook een flash-animatie bevatten of een keuze voor een taal. In ieder geval bevat het geen echt inhoudelijke informatie. Juist door dit niet-informatieve karakter, plus het soms niet kunnen overslaan van de splash page en de ervoor benodigde bandbreedte, is het gebruik van een splash page eenvoudig geen voorbeeld van goed webdesign: niet doen dus. Begin gewoon met met inhoudelijke info over je website. Geef uw bezoekers geen reden om te klikken op de “terug“-knop! Laat ze direct de waarde van je site zien, zonder de splash-pagina. 

 

2) Gebruik geen grote banner advertenties

Verreweg de meeste bezoekers negeren (banner-)advertenties. En het plaatsen van deze advertenties kost ruimte, zowel visueel als in bandbreedte. Verspil deze ruimte niet. Als je toch graag reclame op je site wilt plaatsen, verweef dan liever links naar de betreffende producten/diensten in de tekst van je website. Maak je reclame inhoudelijk relevant en doe dit op een manier die je bezoekers niet stoort. Je reclame moet logisch aansluiten bij je inhoudelijke boodschap/tekst. Dus: maak geen reclame voor snoep bij een artikel over mondhygiene, maar voor tandpasta. Wil je wat verkopen: geef uw bezoekers het gevoel dat ze willen kopen, geef ze een reden om te kopen, in plaats van hen te dwingen.

3) Zorg voor eenvoudige en duidelijke navigatie

Om te voorkomen dat mensen voortijdig afhaken: biedt een eenvoudig navigatiemenu dat zelfs kinderen weten te gebruiken. Blijf uit de buurt van gecompliceerde Flash gebaseerde menu’s of multi-tiered dropdown menu’s. Als uw bezoekers niet weten hoe ze moeten navigeren, zullen ze uw site verlaten.

4) Laat de gebruiker weten waar zij/hij is

Wanneer bezoekers verdiept zijn in een site, verliezen ze al snel de weg. Het is jouw taak hen op elk moment te laten weten waar (op welk deel van de site) ze zich bevinden. Maak het je bezoekers gemakkelijk om door relevante informatie te bladeren en naar andere delen van de site te navigeren. Onthoudt: bezoekers in verwarring, zijn bezoekers die het schip verlaten”.

5) Vermijd het gebruik van audio op je site

Als je bezoekers langer op je site willen blijven – dat is: je inhoud serieus willen gaan lezen! –wil je niet dat ze geïrriteerd raken door een of andere audio loop. Als je toch graag audio gebruikt, zorg ervoor dat je bezoekers enige controle hebben over het volume en/of het geluid eenvoudig en snel uit kunnen zetten.

 

Veel succes!