blog placeholder

Stel, uw bedrijf loopt goed, en uw bezoekersaantallen groeien. Ook krijgt u meer bezoekers vanuit het buitenland, maar uw WordPress website is alleen in het Nederlands. U kunt besluiten om een nieuwe website te laten maken voor het buitenland, of om een nieuwe installatie op WordPress te draaien. Er is ook een makkelijkere en snellere manier voor het toevoegen van meerdere talen aan uw WordPress website. Dit leggen we u in dit bericht uit.

Nieuwe functie in uw WordPress website:

WordPress heeft een nieuwe functie, die het makkelijk maakt om verschillende talen toe te voegen aan uw WordPress website. Het WordPress netwerk (ook “multi site” genoemd) maakt een netwerk aan van WordPress websites die vanaf diezelfde installatie worden gerund.

 

Let op:

Het is verstandig om een back-up van de database en de installatie van uw WordPress website te maken. Het WordPress netwerk verandert namelijk een aantal instellingen. Mocht er iets onverhoopt fout gaan kunt u de installatie altijd terugdraaien, en is uw WordPress website weer snel terug.

 

Opmerking:

Het WordPress netwerk is vooralsnog alleen in de nieuwste versies van WordPress beschikbaar. Het is noodzakelijk om een update te maken van uw WordPress installatie, mocht u dat nog niet gedaan hebben.

 

Het toevoegen van meerdere talen:

Schakel al uw plugins uit (deactiveren). Deze kunt u weer inschakelen nadat de installatie compleet is. Deze handeling is noodzakelijk voor het installeren van de meerdere talen. Wanneer u veel plugins heeft, is het handig om te noteren welke u heeft uitgeschakeld.

 

Vervolgens laat u WordPress weten dat u een nieuw netwerk wilt aanmaken. Dit doet u door het bestand wp-config.php te openen met een tekstverwerking programma zoals kladblok. Vervolgens voert u boven de regel “/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */” de onderstaande code in, waarmee u WordPress vertelt dat er een nieuw netwerk aangemaakt mag worden:

 

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

Vervolgens logt u in op het administratiepaneel. Selecteer Extra à “Netwerk Instellen”. U krijgt een aantal velden te zien. Onder het veld “Netwerk Titel” vult u de naam van uw bedrijf in en bij “Beheerder e-mailadres” vult u uw eigen e-mail adres in. Nu kunt u op ‘installeren’ klikken.

 

De volgende stappen worden ingewikkelder. U maakt de stappen die u op het scherm ziet staan. In de eerste maakt u een map aan genaamd “blogs.dir”. Hier komen afbeeldingen en andere bestanden te staan, vanuit uw WordPress website. De volgende stap is het al eerder geopende document , wp-config.php, opnieuw te openen. Boven diezelfde regel: “/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */” zet u de tekst die op uw scherm wordt weergegeven.

 

In de map staat nog een document genaamd .htaccess. Als u dit document niet ziet staan, moet u bij de instellingen van uw computer de onzichtbare mappen op zichtbaar instellen. Ook dit bestand opent u met een programma als kladblok. Vervolgens voegt u de rest van de gegevens toe die op het scherm staan weergegeven.

 

Nadat u dit allemaal heeft gedaan, klikt u op de onderste link (inloggen). U moet opnieuw inloggen, vanwege de wijzigingen die zijn aangebracht in het systeem. U komt weer op het dashboard. Zoals u misschien al opgevallen is, zit linksboven een nieuwe knop (Mijn sites). Klik hierop en u zodoende verschijnt een compleet nieuw dashboard voor uw neus. Klik op het kopje “Maak een nieuwe site”, om verder te gaan met het toevoegen van meerdere talen.

 

Bij het website adres kunt u de afkorting van de betreffende taal kiezen, bijvoorbeeld DE voor Duits. De naam van uw site kunt u dan bijvoorbeeld in “Bedrijfsnaam – Deutsch” veranderen. Hier geeft u weer uw email-adres. Als de website aangemaakt is, klikt u op “Bezoek het dashboard”. U zit nu in het dashboard van uw nieuwe site. Hier kunt u pagina’s en berichten aanmaken. Waarschijnlijk moet u opnieuw de template instellen en uw eerder uitgeschakelde plugins weer moeten activeren.

 

Voilà, u heeft nu een meertalige site binnen uw eigen WordPress website installatie. Het heeft wat moeite gekost, maar het resultaat is het waard.