Een uitgebreid stukje over voornamelijk het verschil tussen Linux Ubuntu en Windows XP met een grote verduidelijking bij een goede vervanging voor Microsoft Office. Ook heb ik een klein beetje de overeenkomsten van Linux Ubuntu en Linux Mint beschreven.
Linux Ubuntu, de gebruikersvriendelijkheid en wat vind ik er van?
Nu kan ik het in 1 woord zeggen, Goed!!! Alleen waarom zou ik er geen conclusie aan vast plakken? Waarom zou ik Windows alleen maar afkatten terwijl zelfs Windows zijn goede kanten heeft? Ik zal hier even beschrijven wat ik van Ubuntu vind, waarom ik dat vind en hoe deze mening is ontstaan.
Hoewel er word gezegd dat Linux totaal niet gebruiksvriendelijk is kan ik nu ik Linux gebruik zeggen dat het wel zo is. Linux bestaat uit tig verschillende versies waarvan ongeveer 50% wel gebruiksvriendelijk is. Ik zelf gebruik Ubuntu hoewel ik Linux Mint ook heb bekeken. Ik was wel de nerd die nog even een boek over Linux las voor de installatie, hierbij zat een cd van Linux SuSe, SuSe is zeer gebruiksvriendelijk maar totaal mijn stijl niet.
Linux Ubuntu en Linux Mint
Linux Ubuntu en Linux Mint werken eigenlijk het zelfde, hoewel Mint eigenlijk mooier is en de diverse codecs en Flash player er al op geïnstalleerd zijn. Ubuntu heeft een grotere gebruikersgroep, en daardoor meer support, gaat er iets fout heb je dus veel sneller hulp bij je probleem. Bij Ubuntu kun je tig stijlen downloaden die het uiterlijk opleuken en de codecs kun je vinden bij installeren/verwijderen die je in je menu vind.
Beter dan Windows?
Waarom is Linux Ubuntu beter dan Windows XP? Microsoft heeft toch niet alles verkeerd gedaan? In het algemeen is Ubuntu sneller, bij mij wel drie maal zo snel, en dat ligt zeker niet aan mijn hardware. Daarbij vind ik het menu gebruikersvriendelijker, het is niet zo rommelig. Bij Windows is het zo dat je hem of zelf moet indelen, wat voor veel mensen nog een ingewikkeld karwei kan zijn of je hebt last van het feit dat het zo is dat wanneer je 200 programma’s installeert je de helft van je menu niet meer kan lezen.
Bij Ubuntu vind je de simpele indeling van Installeren/Verwijderen, waar je software kunt downloaden, zodat je gegarandeerd virusvrij blijft en waar je software kan verwijderen, zodat programma’s die je toch niks vond in een paar simpele stappen kan verwijderen, aanvinken, wachtwoord intypen en als het klaar is op sluiten.
Wine
Verder heeft het menu bij mij nog Wine, hier staan de programma’s die eigenlijk voor Windows zijn, maar omdat ik geen Windows meer heb staat hier nu Wine. Net boven Wine vinden we Toegankelijkheid waar we een aantal dingen kunnen vinden voor de gebruiksvriendelijkheid van Ubuntu, hierin kun je het systeem zelf indelen. Dan nog een stukje naar boven komen we bij Systeemgereedschap, heel ingewikkelde categorie, hierin vind je de mogelijkheden om je systeem compleet te veranderen.
Menu
Nog een stukje naar boven komen we in een leuk gedeelte, spelletjes. Bij installeren/verwijderen staan ruim 600 spelletjes, dus in deze categorie zul je je zeker niet snel gaan vervelen. Boven spelletjes komen we bij overig, hier staan de overige programma’s, de programma’s die nergens anders in paste. Na overig komen we bij ontwikkeling, een zeer interessant deel, hoewel je wanneer je hier weinig van af weet weinig te zoeken hebt. Dan zijn we aangekomen bij Kantoor, Office. Hier vinden we standaard de OpenOffice.org-suite die vergelijkbaar is met de Office versies van Microsoft. Ik zelf heb hier OpenOffice.org 3.0 geïnstalleerd, en die lijkt redelijk op Microsoft Office 2007, hoewel ik het persoonlijk toch een gebruikersvriendelijker tintje vind hebben. Ik zal verder in dit stukje nog iets vertellen over OpenOffice.org.
Boven kantoor staat Internet, hier vind je alles tot betrekking van het internet. Hier staat Pidgin, een programma waarmee je Yahoo, msn en nog vele andere messengers kan afspelen, ook kun je bij Installeren/verwijderen nog Emesene en Amsn vinden, die weer bedoeld zijn voor gebruik als Windows Life Messenger, die overig ook van Microsoft is. In Linux kennen we geen Microsoft software, daarom hebben we dan iets gelijkmatigs. Onder internet staan ook programma’s om zowel legaal als illegaal te downloaden, zoals programma’s voor torrents.
Nu komen we bij hulpmiddelen, het woord zegt het al hier staan hulpmiddelen om het even makkelijker te maken in Ubuntu. Hier staat zowel nuttige software als onnodige software, zoals een programma waarmee je emoticons kan maken voor MSN, echt onnodig maar wel grappig om te zien. Dan nog even snel, Grafisch, hier staan onderandere GIMP, een programma die veel weg heeft van de welbekende Adobe Photoshop, zelf vind ik hem een beetje op versie 7.0 lijken hoewel ik met Wine toch gebruik maak van de echte Adobe Photoshop omdat ik die beter vind.
Nu zijn Educatief en Audio en Video nog over. Educatief is leuk voor kinderen tot 14 jaar, hier staat software voor ontwikkeling, maar ook een paar leuke dingetjes voor volwassene. Dan nog Audio en Video hier vinden we programma’s die veel weg hebben van Microsoft Windows Media Player, maar ook programma’s voor audio of video bewerking.
Dan verder op de taakbalk zien we Locaties, hier staan alle mapjes, zoals Deze computer en dat soort dingen. Bij windows XP staan deze bij start aan de rechter kant, en bij Ubuntu naast toepassingen, inpricipe is het dus al gelijk aan start alleen verdeeld in meer delen, want ook Systeem vinden we in de taakbalk.
Bij systeem vinden we programma’s voor het beheren van hardware, zegmaar een groot configuratiescherm, hoewel ik op het gebied van de taakbalk Linux al beter vind is ook het configuratiescherm beter, het is niet zo gemaakt op veiligheid, je mag gewoon aankloten, hoewel het aankloten wel op eigen risico is.
Verder in de taakbalk hebben we nog een optie als snelstarten, hier kun je je favoriete software iconen plaatsen. Deze taakbalk ziet er anders uit, en dus kun je hier zoveel software zetten als je wilt zonder dat je daarmee je hoeveelheid geopende schermen belemmerd.
2 bureaubladen
Ook hebben we nu 2 bureaubladen, je kunt door deze optie in 1 bureaublad downloaden en de ander gebruiken voor waar je net zin in hebt, het maximum is 16 bureaubladen hoewel we dan al echt aan het overdrijven zijn, en totaal onnodige dingen aan het uitvoeren zijn.
OpenOffice.Org-Suite
Eerder in het artikel zei ik nog door te gaan op de suite van OpenOffice.org die ik zelf gebruikersvriendelijker dan Office 2007 vind, hoewel dat echt mijn mening is. Laten we beginnen bij OpenOffice.org Writer, een tekstverwerkingsprogramma als Word, heeft veel van word weg, het zal me zelfs niet erg veel verbazen als het op word gebasseerd is en is vrij handig. In dit programma heb je ook nog iets wat Microsoft niet in zijn Office pakket gestopt heeft, je kan geschreven documenten gelijk omzetten in PDF formaat. De spellingscontrole mist veel woorden, wat wel jammer is en het omzetten naar een andere taal word je ook flink moeilijk gemaakt, omdat deze niet blijft staan waar je hem hebben wilt. Je kan in OpenOffice Writer wel gewoon gebruiken voor de dingen waarvoor je Microsoft Office word ook gebruikte. OpenOffice is er ook voor Windows, alleen waarom zou je op windows niet gewoon een illegale download van de eigen software van Microsoft installeren? OpenOffice is vrijwel het zelfde maar op het begin wel even goed kijken waar je eigenlijk op klikt. OpenOffice is de grootste concurent van Microsoft Office op dit moment, hoewel Linux dat ook is van Windows.
Dan nu even doorgaan op OpenOffice Base, die ik niet even snel zelf kon bekijken voor dit artikel omdat ik geen database er in op wil geven, OpenOffice Base is bedoeld voor Database beheer, altijd handig voor wanneer je Databases hebt.
OpenOffice Calc, gelijk aan Microsoft Office Excel, naar mijn idee vrijwel het zelfde als Excel van Microsoft, zelfde gebruikershandleiding, zelfde gebruikersgroep, niks vervelends aan, alleen even wennen aan het feit dat de bovenkant niet blauw is, maar grijs, maar dat is bij heel OpenOffice zo.
OpenOffice Draw, hierin kun je tekenen maar ook een presentatie maken, het lijkt niet op Powerpoint maar is wel erg handig. OpenOffice Impress, die eigenlijk gelijk staat aan Microsoft Office Powerpoint, ik vind het zelf best handig, alleen omdat ik nooit een powerpoint presentatie nodig heb ben ik geen groot gebruiker van dit product. Dan hebben we nog OpenOffice Math, een soort rekenmachine voor wiskundige oplossingen, scheelt een hoop nadenken maar wanneer je een Casio fx-82MS hebt, die verplicht is op 9 van de 10 middelbare scholen raad ik aan om die te gebruiken en niet je computersoftware.
In Linux komt er nog een programma bij, printbeheer, dit is omdat je bij Linux versies geen printer voor het uitkiezen hebt, even kijken hoe het werkt en binnen een paar minuten liggen er massa’s uitgeprinte documenten uit je printer.
Nu heb ik mijn uitleg over OpenOffice wel gehad, zoals je zelf al las lijkt het erg veel op Microsoft Office 2007, alleen de bovenkant is grijs en ik vind de gebruikersvriendelijkheid van OpenOffice 3.0 groter.
Dit was het wel even, want ja Ubuntu is te groot voor 1 artikel.
Esther.