Kan een terrorist zomaar internet plat leggen? Moeten wij ons hier zorgen om maken? Of gaat dat niet zo eenvoudig, het internet is natuurlijk wel iets waar wij allemaal niet meer om heen kunnen. De hele maatschappij is afhankelijk geworden van internet, zo kwetsbaar hebben wij ons zelf gemaakt, of valt het allemaal wel mee?
Kwetsbaar
Hoe virtueel het internet ook is, uiteindelijk bestaat het uit spullen die je gewoon vast kan pakken; glasvezelkabels en servers. En die kunnen stuk. Tijdens een tsunami voor de kust van Taiwan eind 2006 werden door de zeebeving zes belangrijke zeekabels losgerukt. Wekenlang was het internet en telefoonverkeer in heel Zuidoost-Azie van slag. Ook het Midden-Oosten hadden soortgelijke problemen. Er waren breuken in de zeekabels ontstaan, waarschijnlijk door scheepsankers veroorzaakt. Daardoor werdt het internetten voor 100 miljoen mensen in Egypte, de Golfstaten en India zowat onmogelijk.
Nederland
Zou sabotage van een bundeltje kabels Nederland van het wereldwijde web kunnen afkoppelen? Gelukkig loopt dat niet zo’n vaart. Het Nederlandse netwerk behoort namelijk tot de beste netwerken ter wereld. Het is zo opgebouwd dat eventuele klappen goed opgevangen kunnen worden. Begeeft de ene verbinding het, dan zijn er nog altijd andere voorhanden. Is er namelijk een zeekabel naar Amerika kapot? Dan nemen de data een omweg via kabels van Spanje naar Amerika.
Aanslag
Een aanslag plegen op het internet d.m.v. bommen of het doorknippen van kabels is geen eenvoudige klus, namelijk de terrorist moet exact weten welke kabels hij moet hebben. Er zijn maar weinig mensen die precies weten waar deze kabels zich bevinden. Bovendien zijn deze locaties goed beveiligd. Een aanslag vergt daarom een goede voorbereiding en moet met heel veel mensen worden uitgevoerd. En hoe meer mensen er bij betrokken worden des te sneller ze te traceren zijn, dit is dus geen optie.
Cyberaanval
Een cyberaanval is een wat effectiever middel om het wereldwijde web plat te leggen. Computerdeskundigen hebben het dan over een zogeheten botnet, dit is een leger van gehackte computers, die in opdracht van een botnetbeheerder een digitaal bombardement kan uitvoeren op websites. Alle aangesloten computers vragen dan tegelijk informatie op bij dezelfde server. Een website wordt dan tijdelijk onbereikbaar. Het is als een ballenkanon dat zoveel ballen afvuurt dat een tennisser ze niet meer terug kan slaan. Is dit wel een optie dan?
Beveiliging
Om even terug te komen op een cyberaanval; wereldwijd staan er dertien speciale servers, root name servers, deze moeten er voor zorgen dat een website cyberaanvallen kunnen overleven. Toch weten hackers deze servers te bombarderen en gedeeltelijk uit te schakelen, maar voor grote problemen heeft het nog niet gezorgd. Internet is een lappendeken van netwerken, en elk netwerk heeft een grens. Op die grens kun je bepaald verkeer tegenhouden. Mocht er zo’n aanval voordoen dan kunnen ze alle verkeer naar een website tegenhouden. Dus eigenlijk moeten we concluderen dat het totaal platleggen van het internet een onbegonnen zaak is.