Je hebt het vast wel eens meegemaakt.
Een audio of video bestand speelt niet correct af, je ziet zwart beeld of hoort alleen de audio van het videobestand.
De audiofiles spelen vaak helemaal niet af !
De reden hiervoor is dat een bepaald stukje software mist om het bestand af te spelen. Dit stukje software wordt een codec genoemd.
Ik zal eerst een kleine toelichting geven omtrent codecs.
Een codec, wat zit erachter?
Een codec is een stukje software dat staat voor coderdecoder.
Deze codec comprimeert (coderen) en decomprimeert (decodeert) een bestand.
Elk videobestand dat zich op de computer bevindt is gecodeert met een codec.
Dit is nodig omdat als we bijvoorbeeld iets zouden filmen waar we geen codec zouden gebruiken,
zou de bestandsgrootte flink oplopen.
Denk maar aan zippen of rarren. Hier comprimeer je de bestanden zodat ze kleiner worden. en bij het unzippen of unrarren zorg je ervoor dat het bestand gedecomprimeert wordt, zodat je het bestand kan openen.
Als men namelijk iets comprimeert is het nagenoeg onbegrijpelijk voor een computer om het bestand te ‘lezen’ en te ‘begrijpen’ wat er staat. Zie het maar als het volgende: elk programma bestaat uit regels code, deze regels zijn inclusief spaties en heeft een bepaalde bestandsgrootte. Als ik met mijn eigen comprimeermethode ervoor zorgt dat alle spaties eruit worden gehaald, wordt de bestandsgrootte kleiner. Het nadeel hiervan is dat het onbegrijpelijk is voor de computer om het bestandje te lezen. Dus moeten we decomprimeren en de code weer brengen zoals het weer was.
Een codec doet ongeveer hetzelfde. Een codec gebruikt een bepaalde algoritme om het bestand kleiner te maken.
Een algoritme is net zoiets als een kookrecept die handelingen beschrijft om iets voor elkaar te krijgen.
Elke codec heeft zijn eigen soort algoritme. Als je een codec niet hebt, zal de computer nooit de juiste algoritme kunnen toepassen om het bestand te kunnen afspelen. Je zult dus altijd de juiste codecs moeten hebben.
Een klein maar bekend voorbeeldje.. MP3 !
Iedereen kent het wel, de term MP3 !
Het is een begrip op zichzelf geworden, ze zeggen meestal: ‘stuur mij dat mp3’tje eens’ of denk maar eens aan MP3-speler, terwijl mp3-spelers ook andere formaten kunnen afspelen.
Een MP3 bestand is populair mede omdat de bestandsgrootte niet zo groot is & de kwaliteit redelijk is.
Een lied is gemiddeld zo een 3 a 4 MB in het MP3 formaat. Waarom is het zo klein ? Vanwege het algoritme natuurlijk, maar dat wist je nu al ! MP3 zorgt ervoor dat deze bepaalde tonen in een lied weggooit, tonen die wij als mens niet of nauwelijks kunnen horen.
Om een kleine verwarring voorkomen..
Voordat ik het vergeet zal ik even nog toelichten dat er een verschil is tussen een codec en een bestandsformaat.
Je hebt de mp3-codec, maar ook het mp3 bestandsformaat. Een mp3 bestand eindigt immers op .mp3.
Als een bestand is gecodeert met een bepaalde codec, laten we zeggen de divx-codec, hoeft het niet zo te zijn dat het bestandsformaat .divx is. Bestandsformaten van audio/video zijn soms een soort van doosjes waarin bepaalde codecs zich bevinden. Om een voorbeeld te noemen, een videobestand van .avi formaat kan de xvid of divx codec bevatten.
Ik snap het nu.. ik wil de juiste codecs !
Je hebt dus een bestand dat niet wil afspelen.. wat doe je dan ?
De juiste codec zoeken ! Maar hoe kom je daar nou achter?
Als je media speler het al niet aangeeft zal je hier dus zelf achter moeten komen.. maar hoe ?
Je kan kijken bij de eigenschappen van een bestand (r-click op bestand > eigenschappen), hierin staat soms welke codec het bestand gebruikt. Als dat niet lukt, zal je codec viewers moeten gebruiken. Deze programmaatjes kunnen allerlei gedetailleerde informatie laten zien over een bestand, waaronder de codec.
Nu lijkt zo een programma echt essentieel, maar zou het niet handig zijn als er al een verzameling codecs in 1 beschikbaar zou zijn zodat ik ze niet allemaal hoef te zoeken wanneer dit nodig is ?
Codec Packs
Dat kan ! Met zogehete codec packs. Dit zijn programmaatjes die een verzameling van codecs bevatten. Deze verzameling kan je in 1x installeren op je PC en je hebt gelijk een aantal codecs op je computer geinstalleerd !
Op de site www.free-codecs.com kan je allerlei codec packs vinden, maar ook losse codecs & media spelers (gratis). Er zijn verschillende codec packs, welke zou je dan moeten nemen? Er zijn enkele codec packs die vaak gebruikt worden:
- K-Lite Codec Pack
- XP Codec Pack
- Vista Codec Pack
Codec packs bevatten soms heel veel codecs, sommige die je misschien niet eens nodig zult hebben. Bij de installatie van zo een pack kan je meestal wel aangeven wat je wel wilt hebben en niet.
Een nadeel van zoveel codecs bij elkaar is dat ze na de installatie soms conflicten met elkaar kunnen opleveren. Hier kan je niet veel tegen doen & verschilt ook per computer of er wel of geen conflicten plaatsvinden..
FFDshow tryouts
Naast zogehete codec packs kan je gebruik maken van zogehete ffdshow tryouts. Er wordt gebruikt gemaakt van de DirectShow filter bij deze pack. Ik zal hier niet verder op ingaan, maar wat we kunnen vaststellen is dat er geen conflicten ontstaan tussen de codecs omdat ffdshow tryouts gebruik maakt van een ander soort implementatie.
FFdshow tryouts kun je HIER downloaden.
Media spelers
Naast codecs is het ook van belang om goede media spelers te hebben.
Media spelers hebben namelijk ook heel wat codecs ingebouwd. De standaard media spelers kan helaas niet zoveel afspelen. Meestal de standaard mp3, wmv en wma bestanden.
Goede gratis media spelers zijn bijvoorbeeld Media Player Classic & VLC, deze kun je gewoon downloaden vanaf de eerder genoemde free-codecs site.
Codecs voor High Defenition (HD) films.
Tegenwoordig zijn de HD films nu ook op het net te vinden. Hiervoor worden codecs gebruikt met ingewikkelde algoritmes. De meest gebruikte zijn H.264 (commercieel) en x.264 (niet-commercieel). Deze codecs worden vaak in het .mkv formaat gestopt, of soms ook wel .mp4. Nou moet je deze MKV bestanden wel correct kunnen afspelen. Hiervoor kun je het beste een aparte filter gebruiken, genaamd de Haali Media Splitter.
Mijn eigen configuratie
Ik heb je een heleboel vertelt over codecs, codec packs, spelers etcetera.
Een heleboel informatie.. maar wat heb ik zelf gedaan ?
Dat ga ik je nu vertellen. Ikzelf gebruik als speler Media Player Classic. Het is een lichtgewicht speler (gebruikt minder geheugen van windows media player) & ondersteunt veel bestandsformaten. Naast deze speler gebruik ik de FFDshow tryouts & Haali Media Splitter.
Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik haast nooit meer een codec mis !
Maar uiteraard mag je helemaal zelf weten wat je installeert. Just look what suits you the best !