netwerkkabels

Voor het verbinden van een apparaat met het netwerk gebruik je netwerkkabels. Deze kabels worden ook wel patchkabels, UTP kabels of internetkabels genoemd. Maar wat is nou precies het verschil tussen de verschillende uitvoeringen van netwerkkabels? En wat heb je verder nodig voor het maken van een netwerkverbinding? We zullen het hieronder bespreken.

Verschillende soorten netwerkkabels

Van netwerkkabels zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Zo heb je CAT5E, CAT6, CAT6A en CAT7. Het verschil tussen deze kabels zit in de snelheid en bandbreedte. De CAT6 en CAT5E worden vaak voor thuisnetwerken gebruikt en komen daarom het meeste voor. De CAT7 en CAT6A worden met name in professionele netwerken gebruikt. CAT5E en CAT6 kunnen beide een maximale snelheid van 1000 mbit/s aan, maar verschillen in bandbreedte. De CAT6 kan daardoor meer data tegelijkertijd verwerken. CAT6A en CAT7 kabels kunnen een maximale snelheid van 10.000 mbit/s aan. Van deze twee is de doorvoersnelheid van de CAT7 hoger.

De aansluiting voor netwerkkabels maken

Om een netwerkkabel te kunnen gebruiken, moet je deze ergens op kunnen aansluiten. Hiervoor zijn speciale contactdozen verkrijgbaar. Je hebt een basiselement nodig, een afdekplaat en een afdekraam. Deze onderdelen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar van het merk Gira. Om dit element aan te sluiten plaats je eerst een inbouwdoos in de muur. Hierna sluit je het basiselement aan. Op het basiselement plaats je het juiste afdekplaatje en voor de afwerking gebruik je een afdekraam. Heb je zelf geen verstand van elektra? Zorg er dan voor dat je het altijd door een professional laat doen. Zo voorkom je problemen en gevaarlijke situaties.

Materialen die je gebruikt voor netwerkverbindingen

Naast netwerkkabels en schakelmateriaal zijn er nog meer materialen die je kunt gebruiken voor het aansluiten van netwerkverbindingen. Bij Elektramat kun je bijvoorbeeld connectoren kopen die je op de netwerkkabels kunt plaatsen. Daarnaast zijn er speciale krimptangen die je gebruikt bij het bevestigen van de connectoren op de kabels. Met een speciale UTP tester kun je testen of de aders van de kabel op de juiste manier zijn aangesloten.