blog placeholder

Dit verslag gaat over de installatie en configuratie van Windows 7 Ultimate en Windows Server 2012 Standaard. Van deze besturingssystemen zal ik een duaal boot systeem maken op een personal computer. Het wordt een systeem waarmee een gebruiker zijn/haar werk op de pc goed kan doen.

In hoofdstuk 1 zal ik beschrijven wat er komt kijken bij het installeren van een Windows besturingssysteem. In de paragrafen 1.2 en 1.3 beschrijf ik de systeemeisen voor de installatie van de Nederlandse versie van Windows 7(Ultimate) en de systeem eisen voor Windows Server 2012 Standaard(English version). Paragrafen 1.4 t/m 1.6 behandel ik het verzamelen van materiaal voor de installaties, de stappen voor de uitvoer van de installatie en vervolgens de stappen voor het controleren van de geïnstalleerde besturingssystemen.

                                                             

In hoofdstuk 2 beschrijf ik de configuratie van de besturingssystemen. In paragraaf 2.2 beschrijf ik de installatie van diverse applicaties voor de Windows systemen. In de paragrafen 2.3. t/m 2.6 behandel ik de voor de opdracht geëiste basisconfiguraties:

 1. In beide operating systems een gebruikersaccount aanmaken met wachtwoord
 2. De achtergronden van de beide OSen
 3. De schermresoluties
 4. De installatie van CutePDFwriter

Voor deze 4 configuratiepunten voeg ik een bijlage toe met de schermafdrukken om de eisen aan te tonen. Bij de screenshots heb ik commentaar toegevoegd.

 Het verslag wordt afgesloten met een samenvattting.

 

 

 

 

LITERATUUR

Wouter van Dreven; Maatwerk>MBO ICT > 3/4; Software;Acedemic Service;2012 Sdu Uitgevers Den Haag

www.Microsoft.com; specificaties en download voor Windows Server 2012

www.Adobe.com; download van Acrobat-Reader en Flashplayer

www.AVG.com; download van antivirusapplicatie

 

VOORWOORD

 

De ontwikkeling van besturingssystemen en toepassingssoftware gaat in een razendsnel tempo. Naast de personal computer wordt er steeds meer gebruik gemaakt van tablets en smartphones. Dit verslag zal gaan over installaties van besturingssystemen op een personal computer.

 

Er zijn diverse soorten besturingssystemen. In dit verslag zal uitsluitend de installaties van Windows besturingssystemen beschreven worden.

 

Op exameninformatie staat dat er duaal boot systeem gemaakt moet worden met Windows 7 en Windows XP. Het besturingssysteem Windows XP is moeilijk verkrijgbaar en niet meer te koop. Er zijn ook geen trialversies meer beschikbaar. Ik heb de docent gevraagd of er ook een ander besturingssysteem van Windows, naast Windows 7, gebruikt mag worden. De docent heeft aangegeven dat er een ander Windows besturingssysteem gebruikt mag worden. Hij geeft akkoord voor Windows Server 2012 Standaard. Dit besturingsysteem zal ik naast Windows 7 Ultimate gaan installeren. Samen vormen zij een duaal bootsysteem. Ik kies voor een Windows Server, omdat ik daar later gebruik van wil maken. Ik installeer Windows 7 Ultimate, omdat ik deze al in huis heb. Daarnaast is het noodzakelijk dat er gebruik wordt gemaakt van minimaal Windows 7 Professional bij de aanleg van een domein-gerelateerd netwerk.    

HOOFDSTUK 1    Windows installeren

 

1.1.            Inleiding

 

Het installeren van Windows besturingssystemen is in de laatste decennia sterk vereenvoudigd. Tegenwoordig is het een kwestie van de installatie-DVD in de DVD-speler plaatsen, de computer opstarten en draaien maar. Echter moet een installatie van besturingssystemen goed worden voorbereid ter voorkoming van onverwachte terleurstellingen. De systeembeheerder moet de verschillende besturingssystemen kennen en weten welke systeem eisen er worden gesteld aan een operatingsystem. Daarnaast moet goed gekeken worden welke hardware noodzakelijk is voor dat je een keuze maakt uit een besturingssysteem. De installatie van een besturingssysteem bestaat uit 3 stappen,namelijk: Voorbereiding, uitvoeren van installatie, de installatie controleren. Dit hoofdstuk is een beschrijving van de installatie van Windows 7(Ultimate) en Windows Server 2012 standaard.

 

1.2.            Voorbereiding; systeemeisen voor Windows 7 Ultimate

Het is erg handig om kennis te hebben van de opstartprocedure van de computer voordat het besturingssysteem geladen wordt. Al zelfs voor dat je ook maar een installatie van een OS uitvoert. Opstartproblemen zijn op te lossen. Windows kan een foutmelding geven en vermeldt vaak het bestand waarin de fout zit. Het is dan ook erg handig als je weet wat de functie van een bestand is. Naast Windows Vista heeft Windows 7 de zelfde opstartbestanden:

 • WINLOAD.EXE; deze wordt aangeroepen door de bootmanager. Zij laadt de kernel van het OS en stuurprogramma`s voor aanwezige hardware in de PC
 • NTOSKRNL.EXE;Dit bestand vormt de basis van Windows NT OSèn. Taak is het beheer van intern geheugen en processen
 • SMSS.EXE; Laadt WinLogon.exe, na opstart OS blijft  dit bestand actief als systeem service
 • WINLOGON.EXE;laadt op de PC aanwezige gebruikersprofielen, het inlogscherm voor wachtwoord om toegang tot de computer te krijgen

van Dreven, 2013, Software, p.52/53

 

Als ik een besturingssysteem wil installeren is kennis van bestandsystemen ook nodig bij het aanmaken van partities. Duidelijk heeft Windows 7 een NTFS bestandssysteem(NTFS 6.1) en Windows Server 2012 draait ook onder NTFS. Dit bestandsysteem is geschikt voor omgevingen waar meerdere gebruikers van dezelfde PC gebruikmaken. Met NTFS kun je bestanden beveiligen tegen ongewenst inzien. Interne boekhouding is betrouwbaarder dan FAT; minder schijf-/schrijffouten. NTFS werkt tranactiegebaseerd;complete handelingen uitvoeren en bijhouden in een logboek. Tijdens bewerken/kopiëren van bestanden kan het bestand niet beschadigd of verloren gaan als de stroom uitvalt. Gebeurt het , dan kijkt NTFS bij een volgende actie in het logboek hoe de handeling was verlopen. De handeling kan teruggedraaid worden. NTFS maakt gebruik van machtigingen  om binnen het bestandssysteem de toegang tot bestanden en mappen te regelen. Uitgebreidere informatie  over de functies van NTFS valt buiten het bestek van dit verslag, want dat heeft meer betrekking op netwerkbeheer. van Dreven, 2013, Software, p.58

 

Zelf heb ik thuis een personal computer voor 64 bits systemen. Ik kies voor de installatie van Windows 7 Ultimate vanwege het feit dat dit besturingssysteem de breedst inzetbare versie van Windows 7 is. Ik sta tevens voor de keuze om tussen een 32bits of een 64bits besturingssysteem te installeren. Een 32bits besturingssysteem is mogelijk op een 64bits computer. Ik kies voor 64bits besturingssystemen, want ik wil dat de computer snel is en ik wil alle mogelijke installaties van software kunnen uitvoeren. Meestal is er de eis voor een applicatie dat je een 64bits besturingssysteem op je computer draait. Hieronder staan de systeemeigenschappen van mijn pc:

 1. een quadcore processor van 2,54      GHz dat 64 bits besturingssystemen ondersteund.
 2. Ram-geheugen van 4 GB
 3. Internet(breedband) verbinding      met een UTP-kabel, ADSL-aansluiting met wifi optie.
 4. CD-DVD Drive en Brander.
 5. Muis en toetsenbord,      geluidskaart,luidsprekers.
 6. Schijfruimte van      1Terrabit(ongeveer 950 GB)
 7. Videokaart 256 MB geheugen, ATI Radeon HD 4350, Resolutie      mogelijk tot 1440x900x59Hz, 32 Bit.

 

Deze bovenstaande systeem eigenschappen van mijn pc kan ik gaan vergelijken met de systeem eisen voor de installatie van Windows 7 Ultimate(64bit):

 1. Processor met minimaal 1 GHz 64      bit
 2. Ramgeheugen minimaal 2 GB
 3. Schijfruimte minimaal 20 GB
 4. 1 CDROM-DVD Speler
 5. Toetsenbord(windows compatible)      aanwijsapparaat(muis) Overige; Vaste breedbandverbinding met internet,      geluidskaart en luidsprekers. Wifi is optioneel.
 6. Beeldscherm  256 MB geheugen met minimaal een      resolutie van 1024×768 en 32 bit.

van Dreven, 2013, Software, p. 73

 

De bovenstaande systeemeisen zijn de minimale(aanbevolen) eisen om Windows 7 te kunnen installeren. Het is echter aanbevolen om de systeemeigenschappen van de pc op een hoger level te nemen. Bijvoorbeeld op een harde schijf van 20GB kan het systeem draaien, maar het zal comfortabeler zijn  om meer schijfruimte voor het operatingsysteem te reserveren. Grote organisaties met een uitgebreid informatie systeem hebben vele GB`s nodig voorde grote hoeveelheid DATA. Daarnaast is het ook voor de thuisgebruiker van een pc al vaak noodzakelijk om veel schijfruimte en een snelle pc voor het downloaden van films en muziek. Het zelfde geldt voor de processorsnelheid en de beschikbare werkgeheugen(RAM). In mijn geval heb ik naast een DVD-speler ook een DVD-brander nodig. Indien ik de specificaties van mijn pc vergelijk met de systeem eisen dan zie ik dat ik ver boven de minimale(aanbevolen) eisen beschik voor de installatie van Windows 7 Ultimate 64bits operatingsystem. Voor dat ik ook maar begin met de installatie zal ik zorgen dat de hardware is aangesloten op de pc en de nodige materiaal in mijn bereik heb. Daarover gaat paragraaf 1.4. uitgebreider op in.

 

1.3.            Voorbereiding: Systeemeisen voor Windows Server 2012 standaard

 

Om Windows Server 2012 standaard te kunnen installeren moet ik over een computer beschikken met:

 • Minimaal een 64-bit processor      van 1.4 GHz
 • Minimaal 512 MB RAM
 • DVD-Speler
 • Super VGA met 800×600 resolutie      of hoger
 • Muis en toetsenbord
 • Internetverbinding

www.microsoft.com

 

In paragraaf 1.2. heb ik aangegeven wat mijn PC voor kwalificaties heeft. Dat is ver boven de minimaal vereiste systeem eisen om Windows Server te installeren. Duidelijk is ook dat dit besturingssysteem een 64 bits ondersteuning nodig heeft.  Daarover beschikt mijn PC.

 

1.4.            Materiaal verzamelen

 

Het is handig als je van te voren alles klaarzet voor dat je begint met de installatie van een besturingssysteem. Allereerst  heb ik nodig een  installatie-DVD met Windows 7 Home Premium. In mijn geval maak ik gebruik van herstelschijven voor de herinstallatie van Windows 7 Home Premium. Dat zijn 3 DVD`s. Daarnaast heb ik een DVD met een upgrade van Windows 7 Ultimate nodig en een installatie-DVD voor Windows Server 2012 standaard. Zoals ik al in het voorwoord heb beschreven is Windows XP moeilijk te krijgen tegenwoordig. Op de reguliere websites krijg je geen goed werkend besturingssysteem. Ik heb ook via downloads met behulp van Bitorrent geen goed werkend Windows XP kunnen krijgen. Windows XP wordt niet meer verkocht en er zijn dus geen trialversies meer van dit OS. Ik ben op zoek gegaan naar andere besturingssystemen op de website van microsoft. Op die website heb ik een ISO-image van de evaluatie versie van Windows Server 2012 gedownload en op een DVD gebrand. Deze evaluatieversie geeft het recht om het besturingssysteem 180 dagen te gebruiken. Dit besturingssysteem bevat geen productcode die ik zou moeten invoeren. Het systeem doet Windows-activatie zelf automatisch. Dit geldt ook bij de herstelschijven van Windows 7. Herstellen van de fabrieksinstellingen van Windows 7 Home Premium. De upgrade-DVD van Windows 7 Ultimate bevat wel een 15 cijferige productcode.

 

Hiernaast heb ik een installatie-DVD voor mijn Netwerk-printer klaar liggen. Toetsen bord, draadloze netwerk-printer, muis en ADSLmultimedia-modem en Network Interface Card zijn aangesloten en gereed. Uiteraard heb ik tot mijn beschikking een DVD-Speler en –Brander.

 

1.5.            De installatie van Windows 7 Ultimate en Windows Server 2012 Standaard

 

Allereerst moet er nog even gezegd worden dat het volgens mij handig is om eerst het oude re besturingssysteem te installeren en vervolgens de nieuwere versie van een operatingsystem in een duaal boot systeem. Windows 7 is ouder dan Windows Server 2012. Wanneer je dat niet doet(zoals ik eens heb ervaren bij het maken van duaal boot systeem met Windows 7 en daarna Windows XP), wordt je pc geen duaal bootsysteem. De OSèn werken niet geheel correct, of er ontstaan installatieproblemen.

 

Nu alles gereed staat wat ik nodig heb voor de installatie kan ik de installatie gaan uitvoeren. Echter voor ik dat ga doen zorg ik er voor dat mijn belangrijke bestanden en documenten ergens anders bewaar. Ik ga nu beginnen met het herstellen van de PC. Ik kom op een scherm waar ik kan kiezen voor herstellen van de fabrieksinstellingen van Windows 7 Home Premium. Aan het begin van het proces van het herstel wordt eerst de gehele harde schijf geformatteerd en de partities ingedeeld. Het installatieproces gaat verder automatisch. Wel wordt nog gevraagd om de tijd en valuta, de te installeren taal en de toetsenbord instellingen te kiezen. De taal en tijd stel ik in op Nederlands en het toetsenbord stel ik in op Verenigde Staten(internationaal). Na de installatie doe ik een controle van Windows 7 Home Premium. Alle stuurprogramma`s(behalve mijn netwerk-printer) zijn correct geïnstalleerd zie ik in apparaatbeheer. Windows activatie gebeurd automatisch en is te zien via het rechterpaneel van Start-computer(1x rechtsklikken)- eigenschappen, waar de algemene eigenschappen van de computer en besturingssysteem is te lezen. Ik doe hierna een update van Windows via Windows Update; configuratiescherm-Systeem en beveiliging-Windows Update. Ik ga nu naar schijfbeheer via zoek vak in Start en typ computerbeheer- ik kom in de console voor computerbeheer en klik op schijfbeheer. Hier controleer ik de schijven. Er is 1 volume(950 GB) waar Windows is geïnstalleerd, 1 volume(100MB) gereserveerd voor systeembestanden en een volume(13 GB) gereserveerd voor HP-suppport. Op schijf 0, partitie 1, staat Windows 7 Home Premium. Ik ga hier een nieuwe partitie aanmaken door het verkleinen van de partitie van 950 GB. Er wordt nu een partitie(logische schijf) van 195 GB aangemaakt. Deze wordt straks gebruikt voor Windows Server. Ik behoud de toegewezen stationsletter. In de verkenner is dat nieuwe station te zien en heet:”Nieuw volume, H”. Windows station heet:”COMPAQ, C “en station met HP-Support heet:”Factory_Image, D”.

 

Ik begin nu met de Upgrade van Windows 7 Ultimate. Om een of andere reden lukt de upgrade niet. Windows vraagt de computer opnieuw op te starten om daar de installatie-DVD op te starten. De te installeren taal, tijd en valuta moet ik weer opnieuw instellen op Nederlands en de toetsenbord instellingen op Verenigde staten(international). Noodzaak is nu om een aangepaste installatie toe te passen en dat kies ik. Windows vraagt of updates mogen worden gedownload, ik kies daarvoor. Ik ga akkoord met de licentievoorwaarden. Ik kies de partitie waar Windows 7 Home Premium op staat geïnstalleerd. Nu gaat de computer het systeem installeren. Tijdens dit proces zie ik een venster waarin de voortgang van de installatie zichtbaar is; Windows-bestanden kopiëren, Bestanden uitpakken, onderdelen installeren, Updates installeren en installatie voltooien. Nadat de updates zijn geïnstalleerd start de computer opnieuw op. Ik krijg bij het opstarten een zwart scherm met de mededeling:
“Klik op een toets om vanaf de CD/DVD te starten”. Dat moet je niet doen,want dan begint het installatieproces weer van voren af aan. Windows installatie wordt nu voltooid. Hierna start de computer weer opnieuw op. Windows 7 Ultimate gaat nu het bureaublad voorbereiden. Vervolgens wordt Windows opgestart en er verschijnt een inlogscherm. Mijn gebruikersnaam/administrator en wachtwoord vul ik in en ik zie het welkomstscherm, waarbij het bureaublad wordt opgebouwd. In paragraaf 1.6. wordt de controle van de besturingssystemen beschreven.

 

Nu ga ik Windows Server 2012 installeren. Dit gaat geheel volgens de richtlijnen die in het boek:”Software” wordt beschreven, met uitzondering  de partitie die al is gemaakt in schijfbeheer van Windows 7 Ultimate. Ik steek de DVD met ISO-image van Windows Server 2012 in de DVD-brander/-speler en start de computer op. De bestanden worden geladen. Er verschijnt een welkomstvenster, waar de tijd en valuta op Nederlands en de te installeren taal door mij wordt ingesteld op Engels. Het toetsenbord stel ik in op Verenigde staten(international). In het volgende scherm moet ik een keuze maken tussen Windows Server 2012 Datacenter, -Datacenter CORE, Windows Server  2012 Standaard CORE en ik kies voor Windows Server 2012 Standaard. De standaard versie van de server is het meest geschikt voor mijn PC, omdat mijn PC maar 4 GB RAM-geheugen heeft. De harddisk zou wel gebruikt kunnen worden voor een klein Datacenter. Hiermee zeg ik dat Datacenter wel zou kunnen draaien, maar niet comfortabel en dat de harddisk nog zeker 650 GB overheeft voor Data. Ik kies vervolgens voor “Nu Installeren”. Ik kies er voor om de updates te downloaden. Ik ga akkoord met de licentievoorwaarden en ik kies voor aangepaste installatie. Nu moet ik aangeven waar ik Windows Server 2012 wil installeren. Ik kies er voor om de installatie te laten plaatsvinden op de nieuwe logische schijf “H” met een capaciteit van 195GB.  Deze schijf is al geformatteerd in schijfbeheer van Windows 7. Ik klik op volgende en de installatie gaat beginnen. Het voortgangsscherm dat nu verschijnt is verdeeld in stappen , zodat je kunt zien wat Setup aan het doen is en geeft aan hoeveel procent bij (elke stap) is voltooid. De stappen zijn achtereenvolgend: Windows bestanden kopiëren, bestanden uitpakken, onderdelen installeren, updates installeren en installatie voltooien. Na de voltooiing van de installatie start de computer op en vraagt een gebruikersnaam, ik kies mijn naam. Windows maakt nu een administrator account aan. Ik kies een wachtwoord bij het volgende scherm. De 15  cijferige productcode hoef ik niet in te vullen, Setup vraagt er ook niet om. De evaluatieversie van Windows Server 2012 Standaard activeert zich automatisch. Ik kies in het volgende scherm voor de aanbevolen instellingen betreffende de beveiliging van de computer. In het volgende venster controleer ik of de tijdszone goed is gesteld(Berlijn Amsterdam etc.). Ik klik op volgende en het bureaublad wordt nu voorbereid. Nadat dat is gebeurd moet ik mijn naam en wachtwoord invullen op het inlogscherm en het bureaublad wordt na de aanmelding opgebouwd. Windows is nagenoeg klaar voor gebruik.

 

 

1.6.            Controleren

 

Als ik in Windows 7 Ultimate via het rechterpaneel van het startmenu  1 maal rechtsklik op

Computer en vervolgens 1 maal linksklik op eigenschappen dan verschijnt een scherm met een globale computer informatie. Hier staat dat Windows 7 Ultimate is geïnstalleerd, de basiseigenschappen van de computer, de computernaam. En hier kun je controleren of Windows is geactiveerd. Aan de linkerkant van het scherm is er een menu waar je kunt navigeren naar apparaatbeheer door links te klikken op apparaatbeheer. In apparaatbeheer heb ik gezien dat alle stuurprogramma`s voor de apparaten correct zijn  geïnstalleerd. Ik neem de Installatie-DVD van mijn Netwerk-Printer en installeer het stuurprogramma voor deze printer; Photosmart 5520 all in one. Bij verbinding maken met de computer moet ik het IP-adres van de printer invoeren. Deze is te lezen op het smartvenster van de netwerkprinter, waar ik op het teken van draadloze verbinding druk. Dan verschijnt het venstertje met het IP-adres. De printer is nu klaar voor gebruik en drukt een test af. Via het configuratiescherm ga ik naar ‘systeem en beveiliging’ en kies voor Windows Update. Ik kies hier voor ‘instellingen wijzigen’ en stel in:” naar updates zoeken , maar mij laten bepalen of ik ze wil downloaden en installeren. Ik ga nu de update laten uitvoeren. In het logboek Setup van Windows logboeken zie ik dat er geen fouten zijn opgetreden tijdens de installatie.

 

 Deze voorgaande procedure heb ik tevens toegepast met Windows Server 2012 Standaard. Hier is een verschil met Windows 7. Als ik linksonder in de taakbalk mijn muis laat bewegen zie ik een transparant pictogram van het startmenu. Klik 1 maal links en zie dat het eruit  ziet zoals in het startmenu in Windows 8.  Windows Server 2012 is dus goed geschikt voor een touch-screen.

 

Aan het eind controleer ik of er inderdaad een duaal boot systeem aangemaakt is. Ik start de computer opnieuw op . Het opstartmenu verschijnt. Ik kan kiezen voor het opstarten van Windows 7 Ultimate en Windows server 2012 Standaard. Het duaal boot systeem is dus operationeel.

 

HOOFDSTUK 2   Windows Configureren.

 

2.1.         Inleiding

 

Windows 7 Ultimate en Windows Server 2012 zijn prachtige besturingssystemen en tamelijk nieuw. Ik koos er voor om Windows Server 2012 op een kleinere partitie te plaatsen. De reden is dat ik normaal gesproken werk met Windows 7 Ultimate. Windows Server is nu een tijdelijke aangelegenheid. Deze partitie zal later waarschijnlijk worden gebruikt voor data of voor het maken van een multi boot systeem met Linux Ubuntu erbij. In dit hoofdstuk wordt de configuratie van de besturingssystemen behandeld.

 

2.2.         Applicaties installeren.

 

Op de beide partities staat een kaal besturingssysteem. Eén van de handelingen die gedaan moeten worden is het installeren van applicaties die een gebruiker nodig heeft om er zijn werk mee te doen. Standaard staat microsoft Internet Explorer geïnstalleerd in Windows. Vanaf Windows 95 wordt Internet Explorer gratis met alle Windows pakketten standaard meegeleverd. Ik installeer hiernaast ook Google Chrome. Deze browser, omdat deze goed is beveiligd en omdat deze browser standaard een vertaler heeft van webpagina`s, Een nadeel is wel dat deze browser iets trager werkt. Maar met een geheugen van 4 GB en processorsnelheid van 2.5GHz zal een gebruiker er niet veel van merken. Dat is wel zo als de computer alleen over de minimale eisen(beschreven in paragraaf  1.2.) beschikt.

 

Vervolgens wordt op beide systemen een antivirus-programma geínstalleerd. De gratis basic-version van AVG heb ik gedownload van de website www.AVG.com. De firewall van Windows houd ik actief, die van AVG wordt niet geïnstalleerd om conflicten tussen beide firewalls te voorkomen.

 

In beide besturingssystemen wordt Microsoft Office 2003 in zijn geheel geïnstalleerd, inclusief de hulpprogramma`s. Dit is de microsoft Office Suite die ik zelf in huis heb. De meest gebruikte programma`s zijn Word en Excel. Deze komen op het bureaublad als snelkoppeling te staan. Voor het installeren van Windows  heb ik mijn belangrijke bestanden bewaard. Deze zet ik in beide besturingssystemen in de bibliotheek terug.

 

Op beide systemen wordt ADOBE-Acrobat Reader geïnstalleerd. De reader is te downloaden van www.Adobe.com. Hierbij kies ik er voor ook alleen de reader te installeren en niet MCafee Antivirussoftware die vaak automatisch wordt mee-geïnstalleerd. Dat wil ik niet, want dan kan er een conflict ontstaan met AVG.

Via de zelfde Website download ik FlashPlayer met activX besturingselement.

 

Na deze installaties ga ik Windows weer Updaten. Hierbij worden onder andere Servicepack 1 Van Windows 7 Ultimate en servicepack 3 van Microsoft Office geïnstalleerd. 

 

2.3.         Aanmaken van GebruikersAccount.

 

Volgens mij is de makkelijkste/snelste methode van het aanmaken, in Windows 7 Ultimate, van een gebruikers account als volgt:Klik 1x links op Start, Klik 1x links op het pictogram bovenaan het rechterpaneel, om accountbeheer te openen. Kies ‘een ander account beheren’, maak een gebruikers account(zonder administratorrechten) met de naam van de gebruiker en geef de gebruiker een wachtwoord om in te loggen. Alle bestanden mogen gedeeld worden. Met NTFS-machtigingen kan ik bepaalde bestanden verbergen en ontoegankelijk maken voor de gebruiker.

 

In Windows Server 2012 gaat dat iets anders. Beweeg met de muis naar het linkerkant van de taakbalk. U ziet hier een transparant pictogram van het menu Start. Klik 1 maal met links en u komt in het menu Start, zoals dat er in Windows 8 eruit ziet. Klik op Control Panel en kies hier voor UsersAccount. Verder wordt hier de zel.fde procedure gevolgd voor het aanmaken van een gebruikersaccount als in Windows 7 Ultimate.    

 

2.4.         Configureren van Bureaublad Achtergrond

 

De bureaublad Achtergrond wordt in beide besturingssystemen ingesteld op Wit(blank) met een hoog contrast. Klik 1 maal rechts op een leeg gedeelte van het bureaublad. Kies in het menu “aan de persoonlijke voorkeur aanpassen”. Kies voor een witte(of Blank in de Server) achtergrond en kies hoog contrast. Een bijeffect is dat de achtergrond in de browsers en in officepragramma`s zwart is en de letters geel. Als de gerbruiker dat wenst kan de achtergrond en tekst gewijzigd worden via Internet opties, onder tabblad kleur vink je “Windows-kleuren” af. Stel de achtergrond in op wit en de letters op zwart. Dit kan ook in Office programma`s. In Word gaat het zo: Kies in Word het tabblad Beeld-Werkbalken-opmaak. Kies het pictogram met”A” helemaal rechts van de werkbalk en stel de tekstkleur in zwart. Kies in het tabblad Opmaak-achtergronden en stel de kleur in wit.

 

2.5.         Configureren van de schermresolutie

 

Het instellen van de Schermresolutie gaat in beide besturingssystemen als volgt: Klik 1 maal rechts op een leeg gedeelte van het bureaublad. Kies in het menu dat verschijnt “Schermresolutie”. Stel de aanbevolen schermresolutie in. Beide besturingssystemen hebben een resolutie van minimaal 1024×768. Kies vervolgens “Geavanceerde instellingen” Kies in het venster dat verschijn het tabblad “beeldscherm” en kies bij “Hoeveelheid kleuren” WARE KLEUREN 32bit. Windows Server beschikt over een schermresolutie van 1024×768 en 60 Hz. Windows 7 Ultimate heeft een resolutie van 1440×900 en 60 Hz.

 

2.6.     Cute PDF Writer versus FoxitPDF Reader

 

Op Windows 7 Ultimate heb ik via de website www.cutepdf.com de PDF Writer geïnstalleerd. De werking is dat als je op de website bent(de online-editor) dat  je dan een bestand kan openen. Bijvoorbeeld een bestand met de extensie doc kun je dan in PDF-formaat lezen. Het bestand wordt dan als in een PDF bestand afgedrukt op het scherm. Ik heb sterk het vermoeden dat het nut hiervan is gelegen in het feit dat een PDF-bestand niet meer veranderd kan worden. Dat is veiliger.

 

In Windows Server 2012 Standaard lijkt CutePDFWriter niet ondersteund te worden. Ik wordt verwezen naar FoxitPDFReader. Deze heb ik geïnstalleerd.  Deze werkt hetzelfde als CutePDF.

SAMENVATTING

 

In dit verslag wordt beschreven hoe een duaal boot systeem wordt gemaakt. Het duaal boot systeem bestaat uit de besturingssystemen Windows 7 Ultimate en Windows Server 2012 standaard. Dit schrijven is naar aanleiding van een examenopdracht voor de module Installeren en beheren van Software.

 

Een installatie van een besturingssysteem mag niet zomaar lukraak uitgevoerd worden. Dan kan ik tegen problemen aanlopen. De installatie van een besturingssysteem bestaat doorgaans uit 3 stappen: Voorbereiding, Installatie uitvoeren en controle van de installatie. Zonder een gedegen voorbereiding is het niet verstandig om een besturingssysteem te installeren. Als systeembeheerder moet je weten welke besturingssystemen(Windows) er op de markt zijn. Daarnaast moet ik weten welke kwalificaties de computer heeft. De systeemeisen voor een besturingssysteem moet ik eerst gaan vergelijken met de kwalificaties van mijn eigen PC. Gebleken is dat mijn PC zeer ruim voldoet aan de minimaal aanbevolen systeem eisen.

 

Nu ik weet dat het installeren van Windows 7 Ultimate en Windows Server 2012 mogelijk is op mijn PC, moet ik gaan zorgen dat alle materialen binnen handbereik zijn en zorgen dat de nodige randapparatuur is aangesloten op mijn PC.  Nu moet ik Windows 7 Home Premium met behulp van herstelschijven gaan installeren. Daarvoor moeten eerst de belangrijke bestanden bewaard worden. Daarvoor heb ik een herschrijfbare DVD gebruikt. Nu mag ik de besturingssystemen gaan installeren. Wat enigzins een probleem lijkt is dat ik met behulp van een herstelschijf  geen 2e partitie op schijf 0 kan maken. Dat gebeurd achteraf, wanneer  Windows 7 Ultimate is geïnstalleerd, via schijfbeheer.  Eerst gebruik ik de upgrade DVD voor Windows 7 Ultimate, daarna pas een tweede partitie aanmaken. Dat doe ik, omdat de upgrade niet wordt uitgevoerd, maar wordt gewezen dat de installatie (op de partitie met Windows 7 Home Premium) alleen met een aangepaste installatie kan worden uitgevoerd. Dan verdwijnen de schijf-instellingen vermoed ik. Na dat de partitie is aangemaakt kan ik daarop Windows Server gaan installeren. Hiervoor gebruik ik een DVD waarop ik zelf een ISO-image op heb gebrand van Windows Server. Achteraf bleek de aangemaakte partitie in Windows Home Premium nog steeds aanwezig te zijn.

 

Na de installatie van de besturingssystemen doe ik eerst de controle of er een duaal boot systeem is. Dat door de computer opnieuw op te starten en zien of er een keuzemenu tussen de twee besturingssystemen aanwezig is. Daarna controleer ik het systeem op de geïnstalleerde apparaten. Ik installeer hierbij een netwerkprinter. Ik controleer het logboek over Setup van Windows. Windows controleren of die geactiveerd is. Vervolgens wordt het systeem geupdated.  

 

Nadat de update is uitgevoerd met Windows Update ga ik op beide besturingssystemen de voor de gebruiker nodige applicaties, zoals de Microsoft Office Suite. Daarna voer ik weer een update uit, waaronder ook de service packs van Windows en Office.

 

Na de basisconfiguraties van Windows zijn er nog enkele configuraties die gedaan moeten worden om aan de exameneisen te voldoen. Dat betreft het aanmaken van een extra gebruikers account, instellen van de bureaublad achtergrond, de instelling van de schermresolutie en het installeren van een PDFwriter/-reader.