blog placeholder

Een “Virtual Private Server” (VPS) is een opkomend fenomeen. Veel mensen vinden het maar onduidelijk en lastig, terwijl het in de praktijk erg logisch en simpel is! Alle ins- en outs rondom een “Virtual Private Server” leest u hieronder!

 

Virtual Private Server

VPS staat voor “Virtual Private Server”, oftewel een Virtuele Server waarop uzelf kunt inloggen. Een Virtual Private Server, welke ik in de rest van dit artikel VPS noem, kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld websites hosten op een Linux VPS via een apache webserver. Ook via een Windows VPS is dit mogelijk. Het makkelijkste is om dit te doen via daarvoor ontworpen Software, zoals Plesk.

De meeste mensen begrijpen niet hoe een VPS in elkaar zit, omdat het doorgaans lastig wordt uitgelegd. Het is eigenlijk heel simpel: Je hebt een server in een datacenter. Hierop worden verschillende partities (segmenten) gemaakt. Als je een VPS huurt, heb je dus 1 van die partities. Hierop staat een besturingssysteem geinstalleerd, waarvan je dus gebruik kunt maken.

Via Remote Desktop, wat standaard in Windows is geinstalleerd, kun je connectie maken met je Windows VPS. Als je een Linux VPS gebruikt, kun je bij je aanbieder navragen op wat voor manier je het beste in kunt loggen.

Eenmaal ingelogd spreekt het voor zich. Vanuit Windows naar een Windows VPS kun je gewoon via ctrl+c bestanden kopieren naar de server en terug. Zo heb je altijd ruimte voor een backup! Geen gedoe meer met harde schijven en usb sticks, maar simpelweg wat ruimte op een server ergens in een datacenter. Je loopt geen risico dat je een usb stick kwijtraakt, of dat je computer gestolen wordt met belangrijke bestanden. Simpelweg inloggen en je hebt alles weer tot je beschikking.

Bij de aanschaf van een VPS moet je op verschillende dingen letten:
– Hoeveelheid RAM-geheugen
– Grootte harddisk
– Besturingssysteem
– Processor
– Dataverkeer 

Het ram-geheugen bepaald voor een groot deel de snelheid van je server. Hoe meer RAM-geheugen, hoe sneller de server werkt. Een gangbare hoeveelheid is 2048MB (2GB)

De grootte van je harddisk bepaald de opslagcapaciteit van de server. Een Windows-installatie heeft gemiddeld zo’n 16GB nodig, de rest kun je dus gebruiken voor backup van bestanden. Hoe groter de harddisk, des te meer bestanden erop kunnen.

Het besturingssysteem is voor de meeste mensen niet zo’n moeilijke keuze. De ervaren gebruikers kiezen voor een Linux-installatie, de minder ervaren gebruikers voor Windows. Dit is vaak omdat Windows op de meeste computers standaard is voorgeinstalleerd, waardoor je weer in een vertrouwde omgeving terecht komt.

De processor bepaald mede je snelheid. Hoe meer cores en hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller je VPS werkt. Dit is natuurlijk wel in combinatie met je RAM-geheugen. Het meest gangbare is een dual-core (2 cores) met een kloksnelheid van rond de 2 gHz. 

Je dataverkeer heeft te maken met de hoeveelheid pakketjes die verzonden kunnen worden over de internetverbinding van de VPS. Dit gaat per GB’s, oftewel GigaBytes. Tegenwoordig zijn er veel VPS’en met ongelimiteerd dataverkeer, dus waar je een ongelimiteerd aantal pakketjes naartoe kunt sturen, wat gelijk staat aan bestanden en dergelijke.

Tot slot heb je ook nog Dedicated Servers. Dit is in feite hetzelfde als een VPS, maar dan heb je een server voor jezelf alleen; er staan niet meerdere partities op. Je kunt dus een server kopen en ruimte in een datacenter huren, waar deze server kan staan. In een datacenter zal niet snel ingebroken worden en ook zal er nauwelijks brand uitbreken. Hiervoor zijn gelukkig genoeg maatregelen genomen.

Kortom: Een VPS is een ideale oplossing voor iemand die een website wil hosten en ook graag zelf een backup wil beheren. De mogelijkheden zijn bijna ongelimiteerd!