Zonder de Apple II computer die ik gratis had gekregen van de baas van mijn vrouw had ik waarschijnlijk nooit mijn eerste fractal gemaakt. Dankzij die gratis Apple II computer veranderde mijn leven.
Gratis apple computer veranderde voorgoed mijn leven
Bij sommige dingen sta je eigenlijk nooit stil. Één van die dingen is het toeval. Ook ik was daar eigenlijk nooit mee bezig tot ik, jaren geleden, een boek las met als titel “chaos”. In dit boek stonden allerlei interessante theorieën met als centrale thema dat de ogenschijnlijke chaos in onze wereld in feite geen chaos is maar dat er een wiskundige formule aan ten grondslag ligt.
Meteen in het eerste hoofdstuk stond hiervan een voorbeeld dat je zelf eenvoudig uit kon voeren. Dit voorbeeld ging als volgt. Teken een assenstelsel. Start op het punt (1,1). Gooi vervolgens steeds om de beurt voor de x coördinaat en voor de y coördinaat kop of munt om te bepalen of de x en de y coördinaat 1 groter of 1 kleiner worden. (voor een echte willekeurige kop of munt werper kijk op http://www.random.org/coins/?num=1&cur=60-eur.netherlands-1euro ).
De kans op kop of munt is in theorie 50% dus zou er op de duur na een tijdje een cirkel moeten ontstaan. Dit blijkt echter niet zo te zijn. (ik heb het geprobeerd en inderdaad, na 200 keer werpen had ik 87 x kop en 113 x munt. Ik vond dit fascinerend dus ik besloot om een experiment te doen op de computer. Ik had het geluk dat ik net toevallig een oude Apple II computer van het bedrijf waar mijn vrouw werkte had gekregen en ik schreef een paar regeltjes basic die steeds om de beurt willekeurig +1 of -1 bij de x en de y coördinaat optelde. Ik startte het programmaatje en wachtte in spanning af. Puntje voor puntje verplaatste de coördinaten zich en inderdaad, er verscheen geen cirkel maar een “fractal”in de vorm van een varen.
Daar in al zijn eenvoud verscheen het bewijs dat toeval niet bestaat. Door dit simpele voorbeeld op mijn Apple II computer veranderde mijn kijk op het leven. Mijn eenvoudige formule zorgde voor het ontstaan van een ingewikkelde vorm van een varenblad. Hieruit leerde ik dat aan iedere levensvorm een hele eenvoudige wiskundige formule ten grondslag ligt die er voor zorgt dat de ogenschijnlijke willekeurige variabelen zorgen voor een vast groeipatroon.