blog placeholder

Facebook (toen nog “The Facebook”) is op 4 februari 2004 in Palo Alto, Californië, door Mark Zuckerberg opgericht als sociaalnetwerksite voor de studenten van Harvard College. Er bleek zoveel animo voor te zijn dat enige tijd later ook studenten van een aantal andere universiteiten lid konden worden. Nog weer later konden studenten van alle andere universiteiten ook lid worden. In september 2006 werd Facebook opengesteld voor iedereen ouder dan 13 jaar. De oprichter Mark Zuckerberg is nog steeds algemeen directeur.

facebook login

Sociaalnetwerksite facebook:

De sociaalnetwerksite Facebook werkt als volgt; iedere nieuwe gebruiker begint met het aanmaken van een eigen profiel. Bij het aanmelden moet je de volgende gegevens invullen; je voornaam,  je achternaam, je e-mailadres, nogmaals je e-mailadres ter bevestiging, nieuw wachtwoord, je geslacht en je gebrrotedatum. Waarom moet je je geboortedatum invullen? Facebook verwacht dat elke gebruiker zijn correcte geboortedatum verstrekt om zo de echtheid te waarborgen, en gebruikers alleen toegang te verlenen tot inhoud waarvoor de minimumleeftijd is vereist. Je hebt de mogelijkheid om deze gegevens te verbergen op je persoonlijke pagina als je dat wilt. Op het gebruik hiervan wordt toegezien door Facebook Privacy Beleid.             Als je je Facebook account hebt aangemaakt en geactiveerd kun je hem verder personaliseren met een profielfoto, je woonplaats en je geboorteplaats. Vervolgens kun je je Facebook account koppelen aan andere Facebook accounts door mensen uit te nodigen of zelf uitgenodigd te worden door andere Facebook leden. Je kunt deze mensen zoeken met de vriendenzoeker van Facebook. Met de vriendenzoeker kun je zoeken op Geboorteplaats, Huidige woonplaats, Middelbare school, Hogeschool of universiteit, Werkgever en/of Masteropleiding. Zodra je vrienden hebt krijg je met de vriendenzoeker ook een lijst in beeld met vrienden van jouw vrienden die je vervolgens ook uit kunt nodigen. Zo kun je in korte tijd een hele uitgebreid sociaal netwerk opbouwen op Facebook.

facebook login

Doel van facebook:

Facebook richt zich op mensen die zich willen vermaken en die in contact willen komen en blijven met bestaande vrienden en nieuwe vrienden. Facebook vrienden kunnen onderling berichten sturen maar ook internetlinks, foto’s en video’s met elkaar delen. Facebook maakt gebruik van inhoud die door alle Facebook gebruikers wordt gegenereerd. Door het analyseren van deze inhoud kan er, voor bedrijven, media en onderzoeksorganisaties, kostbare informatie worden verzameld over consumptieve interesses, politieke interesses etc. De waarde van die informatie blijkt wel uit het feit dat op 25 oktober 2007 Microsoft voor 240 miljoen dollar een belang nam van 1,6 procent in Facebook. De waarde van Facebook zelf wordt momenteel geschat op 65 miljard dollar.

facebook login

Facebook applicaties:

Als één van de eerste sociaalnetwerksites was het bij Facebook voor derden mogelijk gebruik te maken van de data van Facebook door middel van een publieke web-API (Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel). Hier wordt massal gebruik van gemaakt. De bekendste Facebook-applicaties zijn Scrabble, Schaken, Poker, Frontierville (Frontierville speelt zich af in het oude Amerika in het tijdperk van de pioniers. Je speelt één van die pioniers die een thuis moet bouwen op een stukje wildernis. Door gewassen te verbouwen, dieren te houden, gebouwen te zetten en de natuurlijke rijkdommen te ontginnen geraak je verder in het spel), FarmVille (Bij FarmVille is de speler een boer die zijn boerderij moet onderhouden) en Pet Society ( Bij Pet Society kunnen speles een digitaal huisdier kiezen en ontwerpen (geslacht, naam, kleuren, etc), waarna ze er uitdagingen mee kunnen voltooien, waaronder wassen, kammen, aaien en voeden van het huisdier).