blog placeholder

BYOD: Bring Your Own Device. Je eigen hardware (moeten) meenemen naar je werk. Of het nou een mobiele telefoon is, een laptop of een tablet; het is een trend aan het worden bij steeds meer bedrijven. Er zijn uiteraard voorstanders en tegenstanders. In dit artikel meer over BYOD.

Voordelen
Er zijn allerlei voordelen te behalen aan het toestaan aan of verlangen van werknemers dat ze hun eigen hardware meenemen naar hun werk. Zo is er de automatische verweving van werk en privé door de moderne IT infrastructuur, integratie van sociale media. Hierbij komt de trend en lifestyle van 24/7 online en dus kunnen werken. Of is het meer het gapende zwarte gat van onontkoombare dienstbaarheid ?

 

Het maakt niet meer uit waar je bent of wat je doet, je kunt altijd online zijn. Of het nou privé of zakelijke activiteiten zijn. Wachten op de kinderen bij de sporthal? Even de mail checken. Op weg naar huis in de file? Een conference call met de USA kan nog net voor het eten. Even je facebook checken kan ook. Het maakt ook niet uit of je dat op je privé telefoon of zakelijke telefoon doet.

 

Een voordeel kan zijn dat de werknemer zijn eigen device heeft. Zelf gekozen, zelf betaald: het beste apparaat (voor die gebruiker!). Het verlaagt de investeringen van bedrijven (wat moet je trouwend met twee telefoons en twee laptops en 2 tablets? Daarbij komt dat als ze stukgaan: de gebruiker laat hem zelf maken.

En daarbij komt het grote voordeel dat het hun EIGEN toestel is: zelf gekozen. Gebruikers gaan voor de laatste modellen. Denk je echt dat bedrijven zo snel een nieuwe PC zullen aanschaffen? DE nieuwe IT afdeling kan rekenen op gebruikers die zelf hun hardware updaten. Gebruikers willen zich ook vaak onderscheiden van anderen met hun apparaat dat ze hebben gecustomised.

 

Nadelen

Maar er is een keerzijde…IT verliest controle. IT verkeerd altijd in het schemergebied van controle hebben en controle verliezen. Virus scanners, centrale controle over updates, spam filters, etc hebben corporate control nodig, toch? En … werknemers hebben een verhoogd risico op een burn-out als het nog moeilijker wordt om de werkdruk te ontlopen als werk en prive verder worden geïntegreerd.

En het houdt niet op bij het werken op je eigen apparaat. Het betekent ook dat er met eigen software wordt gewerkt. En dat heeft weer tot gevolg dat mensen hun eigen data meenemen en dus ook dat de bedrijfsdata op persoonlijke apparaten staat. Laten we ook niet vergeten dat er dus virussen bij kunnen zijn en malware.

Het is een feit dat BYOD zich aan het uitbreiden is en steeds verder zal doordringen in het bedrijfsleven. De IT kan zich er dus maar beter vast op voorbreiden.

 

Beleidsonwikkeling en “Bring-Your-Own-Device” (BYOD) Strategieen.

Elk bedrijf doet er verstandig aan beleid te ontwikkelen of op zijn minst voor te bereiden op dit gebied. Vaak gaat zulk beleid door het level als Mobile Device Management (MDM). Hetgaat om mobile security policies, bijvoorbeeld een vereiste om een PIN te hebben of de mogelijkheid om op afstand de het apparaat buiten gebruik te stellen. Of bijvoorbeeld een vorm van encryptie. Vaak is SSL VPN al voldoende en ook mogelijk voor de kleinere bedrijven. Een goed contract waarin de rechten en plichten staan en wat de etiquettes zijn kan ook al een groot effect hebben. Last but not least: welke vergoedingen worden er gehanteerd. Er zijn vele modellen mogelijk. Zo kan de vergoeding afhankelijk van functie zijn of  afhankelijk van of een bepaald apparaat of besturingssysteem op een vrijgegeven lijst staat.

Er zal vast in de komende tijd nog veel over BYOD worden gesproken.