blog placeholder

De meeste mensen beginnen er vaak niet aan, omdat ze het simpelweg niet kunnen of ze denken dat ze het niet kunnen. Alles kun je leren dus ook een computer in elkaar zetten. Veel mensen zijn begonnen met computers bouwen uit interesse of door met een vriend mee te kijken die zich al wat verder in de computerwereld heeft verdiept. Door te kijken leer je heel veel van computers en als je het dan later zelf gaat proberen is de eerste stap al gezet. Het voordeel van je eigen pc bouwen is dat het een stuk gekoper is en het is ook nog is leuk!

Om een computer te bouwen moet je weten wat je nodig hebt. Hieronder is een opsomming gemaakt van alles wat je nodig hebt in een logische volgorde.

Een computer bestaat uit allerlei verschillende onderdelen. Die onderdelen hebben een behuizing nodig, dus het eerste wat je nodig hebt is een behuizing ofwel een kast.

Als tweede heb je een cd-rom of dvd-rom drive nodig. Die heb je nodig om het besturingssysteem op de computer te zetten en andere software te kunnen instaleren.

Als derde heb je een harde schijf (HDD) nodig. Hierop worden alle gegevens en software bewaard die jij erop hebt gezet.

Op de vierde plek komt het moederbord. Uit de naam kun je al wel halen dat dit een belangrijk onderdeel is. Het moederbord is eigenlijk een soort plaat die alle onderdelen met elkaar verbindt. Alles is dan ook aangesloten op het moederbord.

Als vijfde komt de processor en koeler. De processor zorgt voor de snelheid van de computer. Bij de processor zit altijd een standaard (boxed) koeler, deze is precies goed genoeg voor de processor waar hij bij zit. Echter, je zou er een beter koeler op moeten zetten mocht je gaan overclocken.

Als zesde heb je RAM geheugen nodig. Dit is ook een soort geheugen net als de harde schijf, maar dit is meer te vergelijken met het korte termijn geheugen van de mens. Het RAM geheugen onthoud gegevens maar kort en stuurt ze daarna weer door. Hoe meer RAM geheugen je dus hebt hoe sneller je pc gegevens door kan sturen.

Als zevende heb je ook een zeer belangrijk onderdeel nodig, dat is de grafische kaart. Dit regelt alles wat er op je scherm te zien is. Op sommige moederborden zit al een grafische kaart ingebouwd. Deze zijn vaak een stuk minder qua prestaties, maar perfect als je alleen de boekhouding bij houdt op je pc. Wil je mooie games en/of films gaan bewerken, dan zul je toch een losse grafische kaart moeten kopen.

Als achtste en tevens als laatste heb je een voeding nodig. Deze zorgt ervoor dat alle onderdelen de gewenste stroom krijgen. Het vermogen wat je voeding nodig heeft is afhankelijk van het stroomverbruik van je pc. Als je dus een van de nieuwste grafische kaarten in je computer hebt zitten zul je ongetwijfelt ook een voeding moeten hebben met wat meer vermogen. De gemiddelde pc waar geen zware spellen en dergelijke op worden gespeeld heeft een voeding van 350 Watt.

Je vraagt je nu misschien af waarom er geen snoertjes zijn genoemd om alles met elkaar te verbinden. Deze zitten vrijwel altijd bij het moederbord inbegrepen en anders bij het onderdeel waar ze voor bedoeld zijn. Ik hoop dat het al een beetje duidelijk is wat je nodig hebt om een computer te bouwen en wat de onderdelen daadwerkelijk doen.

Een paar handige en goedkope sites om computer onderdelen te bestellen zijn: 4launch.nl, zercom.eu, azerty.nl en alternate.nl Dan geef ik jullie nu wat tijd om de onderdelen te verzamelen en dan horen jullie volgende week hoe je hem nou precies in elkaar zet.