blog placeholder

If this, then that. ifttt.com is een nieuw revolutionair concept waarmee je verschillende informatiebronnen op een enorm toegankelijke manier met elkaar kan laten communiceren. In dit artikel ga ik uitleggen hoe ifttt werkt en hoe je het kan gebruiken als je artikelen schrijft voor Foobie.

If this then that apps

In deze afbeelding zie je enkele van de vele beschikbare netwerken.

Wat is ifttt en hoe werkt het?

Het basisconcept van ifttt is erg simpel. Je automatiseert handelingen op basis van gebeurtenissen. Misschien wil je een email verzenden bij een nieuw item op je website, automatisch je status delen op Twitter of een SMS ontvangen wanneer je een email krijgt.

ifttt bevat een aantal kanalen, dit zijn systemen waar de website mee kan communiceren. Er komen regelmatig kanalen bij, ifttt is namelijk constant in ontwikkeling. Een simpel voorbeeld van een kanaal is datum/tijd. Je kan handelingen automatiseren op bepaalde momenten van de dag, denk aan een dagelijkse email of update van je website die je wilt automatiseren.

Klinkt leuk maar wat moet ik ermee?

Als je met sociale media bezig bent omdat je artikelen schrijft of een eigen website hebt dan weet je misschien hoe belangrijk en effectief sociale netwerken zoals Twitter en Facebook kunnen zijn. Omdat ifttt moeiteloos communiceert met die websites kan je een heleboel automatiseren.

NIEUWE RSS ITEMS automatisch plaatsen op je Facebook profiel is een uitstekend voorbeeld, wanneer er een nieuw item in de feed van jouw website wordt gevonden plaatst ifttt dat op je Facebook profiel. Waarom zou je nieuwe items niet ook direct automatisch tweeten?

Als je artikelen schrijft op deze website kan je ifttt gebruiken om automatisch je nieuwe artikelen op Facebook en/of Twitter te delen. Door het delen van je artikelen op sociale media krijg je meer bezoekers. Met de RSS feed van jouw account meld je automatisch leden aan, dat wil zeggen dat iedereen die via jouw gedeelte Facebook of Twitter bericht aanmeldt, door jou is aangebracht. Daar verdien je geld mee, lees meer op Affiliates.

REAGEREN OP TWEETS die een bepaalde keyword combinatie bevatten is ook een handige toepassing van ifttt. Misschien wil jij wel een email of SMS krijgen bij elke tweet over jouw website, of tweets met een bepaalde hashtag tetweeten of op je WordPress installatie zetten.

Kanalen

De website bestaat uit kanalen, elk kanaal hoort bij een API of manier van communiceren. Bij elk onderwerp bestaan er triggers. Bij Facebook kan je bijvoorbeeld reageren wanneer iemand je tagt in een foto. Bij YouTube kan je reageren wanneer je een favoriet maakt of een nieuwe video uploadt.

Je kan je nieuwe YouTube video’s dus automatisch delen op Facebook en Twitter, je wordpress installatie en diverse andere kanalen. Ook kan je reageren op de beurs en het weer. Als de temperatuur daalt beneden 5 graden, post dan automatisch een bericht op jouw weergerelateerde website! Ontvang automatisch (gratis) een tekstbericht wanneer een aandeel daalt beneden een bepaalde waarde.

Triggers

De zogeheten triggers van een kanaal zien er als volgt uit.

Zoals je kunt zien heeft dit kanaal 3 triggers.

Affiliate marketing en ifttt

Het is beslist niet meer nodig om een betaalde dienst te gebruiken of een script te kopen voor het delen van affiliatelinks. Partnerprogramma’s zoals M4N hebben namelijk verscheidene soorten datafeeds per adverteerder. Je kan alle nieuwe producten (of alleen broeken) van de Wehkamp delen op twitter, alleen nieuwe items met een bepaalde keyword combinatie posten op je WordPress website of zelfs communiceren met je eigen script.

SMS is gratis

Als je op de hoogte wil worden gehouden van het weer, de beurs, Facebook, PM berichten op twitter, nieuwe reacties op je website of activiteit op LinkedIn, doe dat dan vooral via SMS want SMS is gratis. Je kan maar 1 telefoonnummer koppelen aan je account, let daarop! 

Ontwikkelaars kunnen eraan denken om een “SMS mij” pagina te maken op hun website. Bezoekers of leden kunnen je dan een SMS sturen. Een SMS van ifttt komt wel vanaf een bepaald nummer, elke SMS die je krijgt is van hetzelfde nummer.

Andersom

Je kan ifttt ook laten reageren op jou. Als jij een email stuurt naar een bepaald adres dat je in je account kan zien, kan het systeem reageren op jouw email. Dit geldt ook voor SMS. In theorie kan je dus een Tweet of Facebook status update plaatsen door een email te sturen.

ifttt en Foobie

Op dit moment is er geen documentatie over hoe je je eigen RSS feed van Foobie post op ifttt. Als je echter weet wat RSS betekent dan is dat totaal geen moeite. Het systeem is erg intuïtief.

We zouden het cool vinden als je een artikel publiceert wanneer je dingen hebt ontdekt en bevindingen hebt gedaan met het gebruik van ifttt voor je Foobie artikelen. (of om leden aan te melden)

ifttt is gesloten beta

Op dit moment is ifttt nog nieuw, je kan je niet registreren zonder een uitnodiging van een gebruiker. Als je een uitnodiging wilt ontvangen, plaats dan een reactie onder dit artikel waarin je vraagt om een ‘invite’ en we sturen een uitnodiging naar het adres waarmee je bent geregistreerd op deze website.

Categorie ifttt

Zelf gebruiken we ifttt op dit moment voor het publiceren van nieuwe artikelen, een RSS feed wordt gebruikt om automatisch alle nieuwe artikelen te delen op Facebook.

Foobie livestream


In deze categorie kan je de komende tijd meerdere artikelen verwachten die te maken hebben met het automatiseren van dingen die met Foobie te maken hebben. Voor elk kanaal op ifttt dat je in combinatie met Foobie kan gebruiken zullen we een artikel publiceren. De suggesties tussen de uitleg door brengen je hopelijk op eigen ideeën.