blog placeholder

Autodesk is wereldwijd één van de grootste en bekendste spelers op het gebied van software voor CAD, CAM, simulatie, vizualisatie en alles wat daar bij hoort.

Op hun site stelt Autodesk ook diverse programma’s beschikbaar, welke interessant zijn voor meer hobbymatig gebruik. Vaak doen de programma’s denken aan de professionele software van Autodesk, maar het gebruik is een stuk laagdrempeliger.

De programma’s, Apps genoemd door Autodesk, zijn gratis te downloaden en te gebruiken en ze blinken uit in eenvoud wat betreft bediening en ze zijn makkelijk aan te leren. 

Regelmatig verschijnen er nieuwe Apps. Op het moment van schrijven zijn de volgende programma’s beschikbaar:

 

123D Design

Met 123D Design kan men op heel eenvoudige wijze 3D modellen en ontwerpen maken en bewerken.

De App is er voor de iPad, PC of Mac en er is ook een zogenaamde Webversie van.

Behalve dat het leuk en eenvoudig is om mee te werken, zijn er ook mogelijkheden in verwerkt, om het model te optimaliseren voor productie op een 3D printer.

123D Design

 

123D Sculpt

Bij 123D Sculpt heeft men de mogelijkheid om hele vrije vormen te maken en aan te passen. Het lijkt als het ware of je een blok klei voor je hebt, wat je met allerlei tools kunt bewerken tot de meest ongelooflijke vormen.

Ook kun je kleur aanbrengen, om het model nog meer tot leven te brengen.

Deze App is beschikbaar voor de iPad

 123D Sculpt

 

123D Catch

123D Catch is een relatief nieuwe manier, om bestaande 3D modellen om te zetten in een 3D computermodel. Met behulp van een video- of fotocamera, worden van een object zoveel mogelijk foto’s gemaakt vanuit alle hoeken. Via de software worden deze foto’s dan ge-upload naar Autodesk en na enige tijd ontvang je een 3D model, in kleur! Dit model kan nabewerkt worden en vervolgens gebruikt worden in bijvoorbeeld diverse CAD pakketten.

De App is er voor de iPad, PC of Mac en er is ook een zogenaamde Webversie van.

123D Catch

 

123D Creature

Voor de iPad is er 123D creature, waarmee je je fantasie de vrije loop kunt laten met het bedenken van allerlei wezentjes en monsters.

 

123D Make

Heb je altijd al je eigen 3D puzzles willen maken? Met 123D Make is dat een stuk eenvoudiger geworden. 3D modellen, die gemaakt zijn met 123D Design of andere CAD software, kunnen in 123D Make ingeladen worden. De tools van dit programma, zetten het model dan om in een 3D puzzle, waarbij verschillende varianten gekozen kunnen worden.

Daarna kun je de puzzle stukjes dan zelf bijvoorbeeld uitzagen of laten snijden uit het gewenste materiaal.

Er worden netjes genummerde tekeningen gegenereerd van de diverse stukjes, zodat het een klein kunstje is, het samen te bouwen.

123D Make is er voor de iPad, PC of Mac en er is ook een zogenaamde Webversie van.

123D Make

 

TinkerCAD

TinkerCAD is een webgebaseerde App, waarmee je je ideeën kunt omzetten in 3D modellen, welke gechikt zijn voor het maken met behulp van een 3D printer.

 

123D Circuit

Deze webgebaseerde App maakt het mogelijk om elektronische circuits/printplaten te ontwerpen en ook te testen op de werking ervan. Na goedkeuring kunnen de printplaten gefabriceerd worden.

 

Alle Apps zijn makkelijk in het gebruik en er zijn voldoende tutorials op de 123D site te vinden. Daarnaast zijn er vele gebruikers en worden er ideeën uitgewisseld.

De Apps zijn leuk om mee te werken en in sommige situaties zelfs bruikbaar voor professionele toepassingen.