Er zijn apperaten op de markt die gebruik maken van radiometrie. Maar wat is radiometrie nou eigenlijk en hoe werkt radiometrie? Je leest het hieronder!
Wat is radiometrie en hoe werkt het?
Radiometrie is de wetenschap van het meten van stralingsenergie of de meting van elektromagnetische straling. Deze straling is vaak afkomstig van natuurlijke bronnen en wordt rechtstreeks waargenomen in een ontvanger via rechtstreekse propagatie of via reflectie. De hoeveelheid straling wordt onder meer bepaald door de temperatuur en het materiaal van het object. Straling is afkomstig van ieder lichaam dat een fysieke temperatuur heeft boven het absolute nulpunt en die volgens de wet van Planck een hoeveelheid energie uitzendt. Bij de wet van Planck wordt ervan uitgegaan dat een lichaam (ideaal) zwart is.
De straling is een thermodynamisch effect en is dus altijd aanwezig. Thermodynamische straling kan gemeten worden met een radiometer.
Radiometrie kan gebruik maken van frequenties die in het radargebied (1 tot 10 GHz) gebruikt worden en kan daarbij beelden genereren die door mensen eenvoudig te interpreteren zijn.
Op radarfrequenties zijn veel materialen transparant. Onder 500GHz is kleding transparant en bouwmaterialen zijn onder 10GHz al transparant.
Als een systeem dat gebruik maakt van radiometrie een hogere frequentie zou willen gebruiken ontstaat er een betere resolutie, maar een slechtere transmissie door hechte materialen. Ook zijn de benodigde componenten boven 20 GHz erg duur en het is lastig om snel beelden te creëren met veel pixels.
Een radiometer kan gebruikt worden om natuurlijke straling te meten. Aan de hand van de verschillende hoeveelheden gemeten straling kan een indicatie verkregen worden of het om verschillende materialen gaat.