blog placeholder

Hier lees je alles over computers en wat je er mee kan. Ook vertel ik wat over de geschiedenis en hoe computers in de ruimte vaart worden gebruikt

1 Voorwoord. 
2 Geschiedenis.
2.1 Eerste computers.
2.2 Ruimtevaart.
2.3 Persoonlijke computers.
2.4 De computer is overal
2.4.1 Het Jaar 2000.
3 Internet. 
3.1 Ontstaan. 
3.2 Surfen en zoeken. 
3.3 E-mail
3.4 MSN.
4 Spelletjes.
4.1 Online games.
5 Waar heb ik de informatie gevonden.   

•2 Geschiedenis

•2.1 Eerste computers

De naam computer komt van het Engelse woord ‘compute’ en dat betekent ‘uitrekenen’. Dus ‘computer’ betekent eigenlijk ‘rekenaar’. De Engelse wiskundeprofessor Charles Babbage (1792-1871) heeft de eerste programmeerbare rekenmachine ontworpen die met tandwielen en veren werkte. 

Wij denken tegenwoordig bij een computer aan een elektronisch apparaat. De eerste van dat soort computers was de Colossus van de Engelse geheime dienst. Die werd in 1941 gebruikt om geheime Duitse boodschappen te ontcijferen. Hij was zo geheim dat ze heel lang niet wisten dat dat de eerste programmeerbare computer was. 

Ook in Amerika werd door de Tweede Wereldoorlog hard aan computers gewerkt. Met de Eniac uit 1946 werden de banen van granaten en raketten berekend. Hij kon in 30 seconden uitrekenen waar een slim mens 20 uur voor nodig had. 

De ENIAC was 30 meter lang, 3 meter hoog en 1 meter diep. Hij woog 30.000 kilo en was uitgerust met 18.000 radiobuizen.

RadiobuizenVeel bedrijven kregen tussen 1960 en 1970 computers, maar dat waren grote kasten in een computerzaal, waarop veel van het bedrijf op werkten met terminals. Die terminals hadden een toetsenbord om gegevens in te toetsen en een printer of beeldscherm om het resultaat te laten zien.

Een grote computer op een computerzaal met een ‘handige’ terminal in het kantoor.

 

•2.2 Ruimtevaart

Van 1960 tot 1970 was er een soort wedstrijd in de ruimtevaart tussen Amerika en Rusland. De computers in een ruimteschip moesten steeds meer kunnen, maar toch heel licht en klein zijn. Omdat de transistors waren uitgevonden hoefden de computers geen grote radiobuizen meer te hebben. En iedereen probeerde de computers met transistors zo klein mogelijk te maken. Toen werd de chip uitgevonden, waardoor je heel veel transistors op een klein plaatje bij elkaar hebt. De computers werden daardoor nog kleiner.

Alles wat voor het leger en voor de ruimtevaart uitgevonden was, werd daarna ook gebruikt voor bedrijven en later ook voor de mensen thuis.

 

•2.3 Persoonlijke computers

De steeds kleinere computers kwamen na 1980 ook in de bedrijven. Sommigen kregen daardoor een persoonlijke computer op hun bureau, ofwel een PC. De IBM-PC werd het meeste verkocht. De PCs werden steeds goedkoper en makkelijker te gebruiken, zodat mensen ze ook voor thuis gingen kopen. De software voor de eerste PC kwam van Microsoft en dat is daardoor een heel groot bedrijf geworden. 

•2.4 De computer is overal

Omdat de computers en computerchips steeds kleiner en goedkoper werden, werden ze overal ingebouwd. Daarom vind je ze nu overal. In fototoestellen, telefoons, auto’s (navigatiesystemen). Ook een Cd of Dvd-speler is eigenlijk gewoon een computer die digitale informatie omzet in beeld en geluid.

•2.4.1 Het Jaar 2000

Ze kwamen er achter dat de computers in het jaar 2000 een probleem zouden krijgen. De computers zouden niet goed meer weten welke datum later is dan een andere datum.

Voor het jaar 2000 werden voor een datum in de computer maar 6 cijfers gebruikt. Twee cijfers voor het jaartal, twee cijfers voor de maand en twee cijfers voor de dag. Dus geen cijfers voor de eeuw:

941024 voor 24 oktober 1994

991024 voor 24 oktober 1999

Een latere datum was dus steeds een hoger getal. Maar na 1999 werden de getallen ineens lager: 001024 voor 24 oktober 2000.

Dus zou de computer denken dat dat eerder is in plaats van later.

Daarom moesten alle programma’s en computers aangepast worden zodat ze met datums van 8 cijfers werkten met de eeuw er bij. Ze waren bang dat alle computers verkeerde dingen gingen doen op 1 januari 2000. Dus alles moest worden getest.

Toen merkten ze pas hoeveel computers er waren en hoe afhankelijk de mensen daarvan waren geworden.

Het aanpassen heeft heel veel werk gekost maar het is allemaal wel goed gegaan.

 

•3 Internet

•3.1 Ontstaan

Via telefoonlijnen (modems) werden computers met elkaar gekoppeld, zodat ze met elkaar gegevens konden uitwisselen. Dat heet een computernetwerk

In 1969 werden de Amerikaanse militaire computernetwerken gekoppeld tot een groot wereldwijd netwerk, het ARPA-net. Later mochten ook universiteiten op dat netwerk en werden steeds meer computers van scholen en bedrijven erop aangesloten.

Internet is nu de naam die we geven aan alle computers die over de hele wereld met elkaar zijn verbonden.

Die verbinding is soms nog door een telefoonlijn maar tegenwoordig is er ook vaak verbinding met kabel en ADSL.

Op al die miljoenen computers staan heel veel gegevens. Voor grote bedrijven is internet ook heel belangrijk.

 

•3.2 Surfen en zoeken

Internet is pas veel gebruikt toen ze HTML gingen gebruiken. HTML is een taal waarin je tegen de computer vertelt hoe hij de informatie moet laten zien. Toen alle mensen op die manier hun informatie op Internet zetten, werd het pas echt populair. Met HTML maak je bijvoorbeeld hyperlinks. Als je daar op klikt ga je naar de site met informatie over dat woord. Zo blader je over het internet en dat noemen wij surfen.

Dat is wel handig maar als je iets zoekt kun je beter naar een zoekmachine gaan zoals Google. Als je daar wat intypt krijg je sites met informatie over wat jij hebt ingetypt.

 

•3.3 E-mail

Elke dag sturen mensen via e-mail elkaar miljarden boodschappen.E-mail is afgekort van electronic mail, elektronische post. De eerste e-mail werd verzonden door ray tomlinson in de herfst van 1971.Het lukte hem om een boodschap te sturen van de ene computer naar de andere computer.Hij gebruikte het @ teken om aan te geven dat de boodschap naar die computer moest worden gestuurd. 

•3.4 MSN

Met MSN kun je met elkaar kletsen. Je stuurt elkaar korte berichtjes waar de ander direct op reageert. Je moet dan allebei wel tegelijk online zijn. Het wordt steeds leuker gemaakt. Je kunt nu ook smiley’s er bij zetten, er zijn ook nog winks dat zijn bewegende plaatjes. En een leuke achtergrond en al dat soort dingen.

 
•4 Spelletjes

•4.1 Online games

Je kunt ook spellen spelen via het internet zo kan je samen met andere mensen een spel spelen, soms speel je zelfs met mensen van de andere kant van de wereld.

Je hebt allerlei soorten sites bijvoorbeeld:
www.game.nl
www.spele.nl
www.Habbo.nl