blog placeholder

Hoe maak je een query of een formulier in Acces en hoe pas je dit aan? Hier vind je de uitleg!!

Access

Wat is een query

Een query wordt gebruikt om gegevens te filteren en sorteren. We noemen dit een selectiequery.

Als je gegevens gaat wijzigen, aanvullen of verwijderen noemen we het een actiequery.

Een query maken in de ontwerpweergave

Open een bestaande database (meer uitleg hierover: http://artikelen.foobie.nl/computers/basisprincipes-access-2003) en kies voor query. Klik op nieuw, je ziet dan een venster, kies voor Ontwerpweergave. Nu moet je aanduiden uit welke tabel of query je gegevens wilt halen. Klik op de juiste en klik daarna op toevoegen en sluiten.

De velden voor een query selecteren

Nu moet je kiezen welke velden je in de lijst wilt zetten. Dit kan je doen door er dubbel op te klikken. Je ziet dat het veld in het queryraster verschijnt.

Onder de velden die je hebt toegevoegd zie je:

_ Veld: hierin staat de naam van het veld

_ Tabel: hierin staat de naam van de tabel

_ Sorteervolgorde: hierin kun je oplopend of aflopend sorteren. De records worden eerst gesorteerd op het meest linkse veld daarna op het tweede veld, …

_ Weergeven: Hierin kan je kiezen of het veld wordt weergegeven in de beeldweergave. Dit is vb. als je wilt sorteren op een veld maar je wilt deze niet weergeven.

_ Criteria: Als je wilt filteren moet je bij criteria het juiste gegeven opgeven. Vb. iedereen van Brussel OF als je 2 criteria hebt waaraan je record moet voldoen. Vb. iedereen van Brussel OF Antwerpen.

Het gegevensblad opmaken

In de gegevensbladweergave kan je de kolombreedte –en hoogte aanpassen. Je kan ook een ander lettertype kiezen.

De expressies in query’s

Met expressies bedoelen we welke criteria je ingeeft in een query.

Enkelvoudige expressies

Iedereen opzoeken waarvan de naam met een A begint. Je typt dan A*, omdat het sterretje een jokerteken is. Je kan de betekenis van alle tekens terugvinden op:

Een meervoudige expressie

Wanneer je meerdere criteria ingeeft. Vb. Alle vrouwen die in Brussel wonen. Je geeft dan in: bij geslacht “V” en bij plaats “Brussel or Vilvoorde”.

Formulieren

Een formulier maken met behulp van de wizard

Klik op het tabblad formulieren en op de knop nieuw. Kies Wizard formulier en selecteer een tabel, klik ok.
Je krijgt een scherm met links alle beschikbare velden. Als je op de enkele pijl klikt wordt één veld naar rechts geplaatst, klik je op de dubbele pijl, dan worden alle velden rechts gezet.
Klik volgende en kies voor vb. in kolomvorm en klik op volgende. Dan moet je een lay-out kiezen en op volgende klikken.
Typ de naam van het formulier en klik op voltooien.

Nu zie je het formulier en kan je de velden nog schikken. Als je op een veld gaat staan en je ziet een handje dan kan je beide vakken samen verplaatsen. Als je een handje ziet dat wijst met een vinger dan kan je de vakken apart verplaatsen.

Werken met besturingselementen

Als je een vak wilt verwijderen, selecteer je het en druk je op delete. Het raster kan je aan –en uit zetten in het menu beeld-raster.

Om enkele vakken horizontaal uit te lijnen, moet je ze selecteren en naar het menu opmaak gaan en kiezen voor uitlijnen. Je kan op deze manier ook verticaal uitlijnen.

Als je op de knop wizards voor besturingselementen klikt, krijg je een werkset. Hieruit kan je verschillende dingen kiezen zoals selectievakje, keuzerondje, …

Een titel toevoegen aan een formulier

Als je een titel wilt toevoegen kan je dat in de formulierkoptekst doen.

Het kader aanpassen

Je kan de formulierkop –en voettekst aanpassen door te slepen.