blog placeholder

Het woord dwerg is de alledaagse benaming voor een persoon met dwerggroei. In het algemeen spreekt men van een dwerg als een volwassen persoon niet langer is dan 1,45 meter. Een hele bekende Nederlandse dwerg is Roel van Velzen maar de dwergen die wereldwijd het bekendst zijn zijn de dwergen uit het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven Dwergen. De hoofdpersoon in dit verhaal, Sneeuwwitje, is waarschijnlijk gebaseerd op een Prinses die werkelijk heeft bestaan namelijk  Marie-Thérèse d’Autriche (Maria Theresia van Spanje) waarvan bekend is dat zij zich altijd liet omringen met een aantal potige dwergen om haar te beschermen.

Lilliputter:

Personen met dwerggroei worden ook wel lilliputter genoemd. Het woord lilliputter is afgeleid van de hele kleine bewoners van het eiland Lilliput uit het verhaal van Jonathan Swift. In dit verhaal strand de hoofdpersoon Gulliver op het eiland Lilliput. De schrijver Jonathan Swift is tijdens zijn leven altijd blijven volhouden dat het eiland Lilliput echt bestaat. Er was echter niemand die hem geloofde. Ook ik heb tot vorig jaar zomer gedacht dat Lilliput een verzonnen eiland was. Dit veranderde toen ik vorig jaar zomer met mijn vriendin op ons zeiljacht de wereld rond voer. Op een dag voeren we ergens in de buurt van Zuid Amerika langs een mooi groen klein onbewoond eiland, een ideale lokatie voor een fotoshoot. We meerden aan en ik sprong uit de boot om mij een eindje verderop te posteren voor een actiefoto. Ik gaf mijn vriendin een seintje voor de actiefoto en zij sprong op het land, ze verloor hierbij haar evenwicht en ze kon zich nog net op haar elleboog laten vallen anders was ze met haar gezicht op de grond gevallen. Ze kwam niet meteen overeind maar bleef gebiologeerd zitten kijken naar iets vlak onder haar. Toen ik naar haar toe liep zag ik waar ze naar keek. Het was een heel klein stadje. We waren, zonder dat we het wisten, op het eiland Lilliput beland.

Mooie dwergen

Kabouter:

De Kabouter als wezen komt alleen maar voor in de sprookjes literatuur. Ze bestaan dus niet echt. De Kabouters als begrip bestaan echter wel degelijk. De Kabouters is namelijk een leeftijdscategorie bij scouting, oorspronkelijk bedoeld voor meisjes van 7 tot 11 jaar oud. De Kabouters werden opgericht in 1914 door Robert Baden-Powell. Zijn inspiratie voor het oprichten van De Kabouters was een verhaal van Juliana Horatia Ewing dat gaat over de twee kinderen, Tommy en Betty, die leren dat ze behulpzame “Brownies” kunnen worden. Na zijn introductie van De Kabouters namen veel scoutinggroepen in de wereld de leeftijdsgroep en het bijbehorende themaverhaal vrijwel letterlijk over.