blog placeholder

Je hoort het steeds vaker: Ga de deur niet uit zonder je eerst in te smeren! Zelf als het winter is. Maar wat richt de zon nou echt aan op onze huid?

Zonlicht

Zonlicht bestaat uit verschillende componenten. Een hiervan is ultraviolette straling. UV-straling heeft een zo kleine golflengte dat wij het niet kunnen zien met onze ogen. Het wordt op basis van golflengte verdeeld in vier soorten:

UV-C ( 270-290 nm )

UV-B ( 290-320 nm )

UV-A2(320 -340 nm )

UV-A1(340-400 nm )

 

Wat doet het met onze huid?

UV-C straling is de meest schadelijke van de vier maar wordt gelukkig geheel tegen gehouden door de ozonlaag.

UV-B straling is erg aggressief en dringt door tot in het bovenste laagje van onze huid(de opperhuid). Hier zorgt deze straling voor de vorming van vrije radicalen. Deze deeltjes richten veel schade aan onze cellen waardoor de huid rood verkleurd en pijn gaat doen. Ja, de welbekende zonnebrand. Deze radicalen kunnen zelf het DNA in onze cellen beschadigen en op deze manier een oorzaak zijn van huidkanker.

UV-A straling werd lang gezien als een mildere vorm. Toch blijkt ook deze straling erg veel schade aan te richten. UV-A straling dringt namelijk door zijn langere golven wel 30 tot 40 keer zo diep in onze huid. Op deze manier kan het de elastine en collageen vezels in de lederhuid beschadigen en is de straling de belangrijkste oorzaak van huidveroudering(rimpels!).

 

Beschermen dus!

Het is dus duidelijk dat je je huid goed moet beschermen. Alleen is dat niet zo simpel als het lijkt. Er bestaat namelijk sowieso geen anti-zonnebrand product dat 100% beschermt tegen de UV-stralen. De hoogste bescherming mogelijk gaat maar tot een golflengte van 380 nm. Hierdoor heeft een deel van de stralen nog vrij baan. 

Daarnaast geeft een hoge factor op een zonnefilter alleen informatie over de tijd dat je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Dit gaat dus alleen over de UV-B stralen. Je beschermt je wel tegen de rode verkleuring maar huidveroudering gaat gewoon door.

Wat nu dan?

Het belangrijkste is anti-zonnebrandcrème niet als een reden te zien om overdadig lang in de zon te gaan liggen. Probeer als je de zon in gaat je huid te beschermen met een pet of een t-shirt. En kijk goed of een product wel bescherming biedt tegen UV-A en UV-B.

 

bronnen: www.e-gezondheid.be, www.skinclinicgroningen, www.wikipedia.nl