blog placeholder

Wat doe ik allemaal om mijn huid stralend te houden? Hieronder volgen een heleboel tips…

Tips voor een stralende huid


Wat doe ik allemaal om mijn huid stralend te houden?

Veel water drinken, er bestaat geen betere beautydrank die de huid soepel houdt.  Het is aan te raden zo’n anderhalve tot twee liter vocht per dag te drinken. Dit hoeft echter niet per definitie water te zijn. Houdt daarbij echter rekening dat alcoholische dranken en dranken met cafeïne en theïne, zoals de meeste soorten koffie en thee, juist een vochtafdrijvende werking hebben.

Door mijn huis goed te reinigen, hou je je huid gezond. Afvalstoffen kunnen je huid er ongezond doen uitzien en behoorlijke schade aanrichten. Het reinigen van de huid is dus van groot belang. Vooral een gemengde tot vette huid is gevoeliger voor ontstekingen. Wanneer je je huid niet goed schoonmaakt kunnen puistjes, vetbultjes, jeuk en irritatie ontstaan. Maak je huid schoon totdat er op je wattenschijfje geen zichtbaar vuil meer achterblijft. Dit doe ik dagelijks voor het slapen gaan.

Een maskertje geeft een oppeppend effect aan de huid. Er zijn genoeg soorten voor elk type huid. Er zijn zowel hard wordende diepreinigende maskers als crèmemaskers. Meestal raden ze op de verpakkingen aan dit ongeveer eens per week te doen. Zelf doe ik dit denk ik eens per maand.

Wil je een mooi bruin kleurtje? Drink wortelsap of eet regelmatig wortels, het caroteen maakt dat je sneller bruin zal worden. Ook helpt scrubben met een scrubcreme of zeezoutscrub voordat je (beschermd!) de zon in gaat. Door het scrubben zijn al de dode huidcellen verwijderd waardoor de kans op verbranding voor mijn gevoel groter is.

De Uv-straling in het zonlicht kan je huid beschadigen en levert ook een belangrijke bijdrage aan de vorming van rimpels. Het is dus verstandig om dagelijks een crème met ten minste SPF 15 te gebruiken.

 

Kruiden en hun werking voor een gezonde huid (samengevat uit een boekje over fytotherapie)

 

Brandnetel

Tegen jeuk, huidzuiverend.

Vermindert jeuk, bij acne en huidirritaties, bloedzuiverend, bij broze nagels en haaruitval, bij bloedarmoede, bij artrose en is een bron van essentiële mineralen.

Brandnetel heeft een remineraliserende werking doordat het onder meer ijzer, magnesium, koper, zink, aminozuren en proteïnen bevat. Het is als ondersteunend middel inzetbaar bij acne, gewrichtsklachten, botontkalking en vermoeidheid.

 

Driekleurig viooltje

Tegen rode gevoelige gezichtshuid

Bij acne en zweertjes, bij nat exceem, werkt bloedzuiverend en onstekingsremmend, bij reuma en jicht, werkt slijmoplossend, bij psoriasis, bij steenpuisten en krentenbaard.

 

De bloemen van deze plant hebben waardevolle huidzuiverende eigenschappen, onder meer door de aanwezigheid van vitamine E. deze vitamine heeft een anti-oxidante werking, waardoor hij schade aan cellen voorkomt.

Het driekleurig viooltje is rijk aan flavonoiden en saponinen. Deze stoffen bevorderen de bloedzuivering door de uitscheiding van afvalstoffen door lever en nieren te stimuleren.

In combinatie met de grote klis (hierna beschreven) effectief tegen huidaandoeningen als acne, zweertjes en eczeem.

 

Grote klis

Schone talgklieren

Bij bacteriële huidinfecties, bij schimmelinfecties, herstelt de darmflora, bij trage stoelgang, zuivert de huid van mee-eters, puistjes en acne, verlaagt de bloedsuikerspiegel en bij krentenbaard.

 

Fenolzuren bevorderen de bloedzuivering door de uitscheiding van afvalstoffen door nieren en lever te stimuleren. Driekleurig viooltje (hiervoor beschreven) versterkt de werking van de grote klis. De polyenen hebben een antibacterieel en schimmelwerend effect, dat de huiszuiverende werking versterkt.

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

 

Nog een paar goedkope en gemakkelijke tips:

 

Heb je last hebt van littekens, bijvoorbeeld van acne, dan doet het vocht van een appel deze sneller vervagen. Wrijf met de vochtige kant van een appelschil over je huid.

Gooi ook avocadoschillen niet weg, ruwe plekjes op hielen en ellebogen verdwijnen als je er over wrijft. Ook citroenen werken heilzaam. Meng elke dag wat citroensap door je water voor een zuivere huid.

Wil je van je vette huid af? Voeg een half glaasje verse citroensap toe aan een eierdooier en roer goed door elkaar. Gelijkmatig over je gezicht verdelen en na 10 minuten de restanten met een tissue verwijderen. Spoel je gezicht met ijskoud water af.

 

Lachen ontlaadt spanningen, heeft een positief effect op het immuunsysteem en op de conditie van het bloed. Bij lachen gebruik je alle spieren in het gezicht, waardoor een strak velletje gegarandeerd wordt, het is een natuurlijk rimpelbestrijder!