blog placeholder

Pailletten worden van oudsher vooral toegepast in circus-, dans- en theaterkleding. Toneelkostuums moeten schitteren in de spotlights en de bewegingen van danseressen lijken door het glinsterende materiaal nog energieker. In de jaren twintig was de paillet excentriek en modieus, in de jaren tachtig deed hij het goed in over-the-top Glamrock outfits, en de ronde glimmertjes zijn ook anno nu niet meer uit je kledingkast weg te denken. 

Glitter & Glamour

Een paillet is een flinterdun stukje kunststof, met in het midden een klein gaatje waarmee het op een kledingstuk of accessoire kan worden genaaid. Ze zijn meestal schijfvormig en zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Pailletten worden ook wel glimmertjes of lovertjes genoemd en het Engelse woord 'sequins' wordt ook vaak gebruikt. Hoewel pailletten absoluut niet kostbaar zijn, hebben ze een heel belangrijke eigenschap gemeen met edelstenen en diamanten: ze fonkelen en stralen glitter & glamour uit. Pailletten worden om die reden veel gebruikt voor theaterkostuums, maar zijn in het verleden ook regelmatig in de mode toegepast. En tegenwoordig zijn ze weer helemaal hot!

pailletten

Glimmertjes van vroeger

Het is bijna onvoorstelbaar, maar pailletten worden al sinds 2500 voor Christus gebruikt om kleding te versieren. Kleine gouden en koperen muntjes werden op kleding en andere voorwerpen genaaid – dit zijn in feite de voorlopers van de kunststof pailletjes van nu. Vooral in de Oosterse culturen worden al eeuwenlang pailletten gebruikt voor de versiering van dameskleding. Glimmertjes werden op sluiers genaaid die over het hoofd en op de heupen werden gedragen, denk bijvoorbeeld aan de kleding van buikdanseressen. Oorsponkelijk werd dit gedaan om de rijkdom van de familie te onderstrepen, maar later werd het steeds meer een traditioneel onderdeel van de mode.

Baba, Princesse de Faucigny-Lucinge

In de jaren twintig, de tijd van de Art Deco en de opkomst van experimentele kunsvormen, werden pailletten ook in het Westen populair. Rijke dames droegen excentrieke, oogverblindende jurken – echte kunststukjes die tegenwoordig ook Lady Gaga niet zouden mistaan. In deze tijd ontwierpen veel kunstenaars ook fantastische theaterkostuums en decors die vaak versierd werden met pailletten. De populariteit had direct te maken met de beroemde ontdekking van de graftombe van Toetankhamon in Egypte in 1922, waar ook gouden

pailletjes werden gevonden. Er ontstond een ware Egyptomanie, zowel in Europa als in Amerika en de populariteit van de paillet lifte hier op mee. Maar de liefde voor glimmertjes zou niet erg lang duren. In de crisisjaren in de jaren dertig en de Tweede Wereld Oorlog, was er weinig interesse meer voor uitbundige kleding.

Glamrock

De fonkelende pailletjes zijn vervolgens lange tijd uit de spotlights geweest. Maar in de jaren zeventig en vooral de jaren tachtig, toen extravagante mode weer helemaal kon, werd het pailletje weer uit de kast getrokken. De glimmertjes deden fantastisch hun werk op strakke pakjes, gecombineerd met getoupeerd haar en vlammende make-up, gedragen door vrouwen én mannen. 

JONATHAN RHYS MEYERS in “Velvet Goldmine”

Glamrock wordt ook wel 'Glitterrock' genoemd – een zeer toepasselijke naam vanwege de bijna hysterische outfits die bandleden van dit soort rockbands droegen. Pailletten hebben voor Glamrock kostuums net zoals bij toneelkleding een duidelijke meerwaarde voor de 'performance'. Het gaat puur om aandacht trekken. Maar in een minder heftige vorm kwamen pailletjes in de jaren tachtig ook terug in de gewone mode. Op t-shirts en truien werd met enkele pailletjes een leuk accent aangebracht en de echte fashionista's droegen jurkjes met opvallende schoudervullingen, die volledig bedekt waren met één of meerdere kleuren pailletten. Dit soort jurkjes zijn tegenwoordig weer helemaal terug.

Sequin dresses

Hoewel de toepassing van pailletten in de mode industrie na de jaren tachtig een tijd not done was, en vooral geassocieerd werd met ijsshows, circussen en miss verkiezingen, zijn de glimmende schijfjes nu weer fashionable. Veel modemerken brengen op de jaren twintig en tachtig geïnspireerde kledingstukken uit, die soms subtiel, maar vaak juist uitbundig met pailletten zijn versierd. Pailletten komen immers het best tot hun recht als ze in overvloed gebruikt worden. Strakke jurkjes die volledig bedekt zijn met glimmertjes – sequin dresses – zijn heel erg geliefd en worden weer volop gedragen op de rode lopers in Hollywood. Het is nu de vraag of dit slechts een korte revival is, of dat het pailletje eindelijk zijn vaste plek in de mode heeft veroverd.

sequin dresses op de rode loper