blog placeholder

Alles is onderhevig aan Mode. Niet alleen tegenwoordig is mode zeer belangrijk. Ook vroeger had je mode en hoorde je er pas bij als je de goede kleding droeg. Zelf in de tijd van Lodewijk XIV had je de goede pruik nodig om er bij te horen.

Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat oude dingen opnieuw worden gemaakt. Vooral in de kleding branche zie je de mode van vroeger weer helemaal terug komen.

Alleen noemen we het tegenwoordig vintage of retro. In tijden van crisis overheerst, denk ik, heel erg de hang naar nostalgie. Het verlangen naar die goede oude tijd.

Kijk maar hoeveel vintage kledingwinkels er opeens opduiken. En hoeveel tweedehands winkels er bij zijn gekomen. En niet alleen zijn dat gewoon winkels in de straat maar ook op internet is Vintage verkopen hét nieuwe verkopen.

Ook bekende kledingmerken haken hier op in. Zij brengen oude ontwerpen weer opnieuw uit. En met succes, lijkt het, want de consument is er dol op. Bijna iedereen heeft wel iets ‘ouds’ aangeschaft of wat een reproductie is.

Ik heb de laatste jaren bijvoorbeeld oude modellen van Levi’s weer gezien . Zij hebben een aparte kledinglijn, de Levi’s Vintage Clothing, waarin replica’s van de jaren 50 en 60 vorige eeuw terug komen. Je ziet ook steeds vaker vrouwen lopen met retro jurken. Vaak een replica van de kleding van oude style-iconen uit de jaren van 50: Marilyn Monroe, Grace Kelly en Jacky Kennedy  

Natuurlijk heb je ook kleding die vintage worden genoemd, maar die er eigenlijk altijd zijn geweest. Kijk maar naar het bekende Chanel pakje. Elk jaar komt deze terug op de catwalk, alleen in allerlei uitvoeringen.

Dus wil je geen oude kleding kopen uit een tweedehandswinkel, dan kun je er ook retro uitzien met nieuwe replica’s van oude kleding. Het voordeel is dat het schoon en heel is. Koop je echt tweedehands kleding let dan goed op vlekken, slijtageplekken en gaten. Vlekken krijg je er niet meer (goed) uit. Oude kleding kunnen misschien ook niet goed tegen die nieuwe agressieve schoonmaakspullen van tegenwoordig. En tja, die oude mottenballengeur kan je er wel uit halen met een heerlijk geurende wasmiddel, maar die motten erin…dat kledingstuk mot je maar op je buik schrijven.

Ook in de autobranche zie je deze trend opkomen. Naast een Fiatje 500, een oude kever (Beetle) is ook de mini opnieuw uitgebracht. En ik maar wachten op mijn favoriet de Renault 4!

En natuurlijk heb je heel vaak die feest- of muziekavonden, waarbij het thema de jaren 60, 70, 80 of 90 zijn, Of zoals ik eens een advertentie las: Kom mee terug naar de goede oude tijd van de onbezorgde 70′s, snelle 80′s en zinderende 90. Toen was de muziek pas leuk…!

Geloof me als ik zeg dat mijn ouders het tóen niet leuk vonden! En over 30 jaar zullen ze dat ook zeggen over de muziek van begin deze eeuw. Dus maak je niet druk als iemand klaagt over de herrie van nu en het heeft over die goede oude tijd van vroeger. Want ook deze tijd wordt nog wel eens die goede oude tijd genoemd…!!!!