blog placeholder

In de pubertijd verandert er veel aan je lichaam. Zo zijn er leuke dingen, maar ook minder leuke dingen die veranderen. Een voorbeeld van die minder leuke dingen zijn puistjes! Wat zijn puistjes en belangrijker, wat is er tegen te doen? Lees het in dit artikel.

Wat zijn puistjes?

Een puistje is een verstopte porie. Dit ontstaat door de vorming van talg. De talgklieren in jouw huid maken talg aan. Dit is een olieachtige stof die ervoor zorgt dat je huid soepel blijft en het beschermd tegen uitdroging. Tijdens de pubertijd wordt er door bepaalde hormonen meer talg geproduceerd dan normaal waardoor de kans op puistjes groter is dan op een jongere of latere leeftijd. Door deze grotere hoeveelheid talg blijven afgeschilferde huidcellen aan elkaar plakken en kunnen zo een porie afsluiten. Een porie is een afvoerkanaaltje van je huid, als dit wordt afgesloten dan kan er geen vuil meer naar buiten en vormt er een bultje, het puistje.

Wat kun je tegen puistjes doen?

Stap 1: Verzorg je huid goed!

Om er achter te komen wat voor verzorging jouw huid nodig heeft, is het nodig om te weten welk huidtype jij hebt. Hier moeten de producten namelijk op worden afgestemd. Je kunt dit het best beoordelen nadat je net bent opgestaan. De huid is dan nog vrij van crème en make-up en heeft het net een goede nachtrust gehad. Als je niet kun achterhalen wat voor huid je hebt, ga dan naar de schoonheidsspecialiste. Deze kan ook nog extra tips geven over de juiste huidverzorging van jouw huid.

Welke huidtypes zijn er en wat kun je hier het best voor gebruiken?

Een normale huid

Bij een normale huid zijn bijna geen puistjes of oneffenheden te vinden. Dit komt doordat er weinig vette of droge gedeelten op je gezicht zichtbaar zijn. Er is bij dit huidtype een normale talgproductie waardoor er voldoende vocht vast gehouden wordt. De poriën zijn bij dit huidtype bijna niet zichtbaar.

Een normale tot droge huid

Dit huidtype is te vergelijken met een normale huid. Het enige verschil is dat de huid soms iets strak aanvoelt.

Deze twee genoemde huidtypes hebben niet veel speciale verzorging nodig. Een algemene verzorging voor elk huidtype is het ’s avonds reinigen van de huid. Daarbij is het smeren van een crème ’s ochtends en ’s avonds ook erg belangrijk. Een belangrijk punt bij het smeren van een crème is dat een nachtcrème niet overdag gesmeerd kan worden, maar een dagcrème wel ’s nachts.

Vier huidtypes die meer verzorging nodig hebben zijn de droge huid, de vette huid, de combinatie huid en de gevoelige huid.

Een droge huid

Bij een droge huid voelt je gezicht strak aan en ziet het er een beetje dof uit. Het nadeel van een droge huid is dat het niet genoeg vocht vasthoud. Hierdoor kan je huid schilferig worden. Met deze huid krijg je sneller rimpels en ben je vaak gevoeliger voor uv-straling. Bij dit huidtype is het belangrijk om een hydraterend middel te gebruiken. Er zijn verschillende hydraterende middelen te koop, maar om je gezicht optimaal te laten stralen is het verstandig af en toe een masker te gebruiken.

Een vette huid

Bij een vette huid glimt de huid vaak. Dit komt door een overmatig talg productie, waardoor veel oneffenheden, mee-eters en puistjes ontstaan. Het is de bedoeling dat deze huid vaak gereinigd wordt. Gebruik hierbij geen hydraterende middelen, of vette dagcrèmes, maar goed reinigende middelen speciaal voor de vette huid.

Een gecombineerde huid

Bij een gecombineerde huid zitten de meeste puistjes en oneffenheden op je voorhoofd, neus en kin. Dit deel van je gezicht is vet en hier is de talgproductie vaak hoog, terwijl de huid onder je ogen en je wangen juist droog zijn. Er zijn verschillende crèmes die speciaal voor een gecombineerde huid gemaakt zijn.

Een gevoelige huid

De gevoelige huid is een snel geïrriteerde huid die snel rood wordt en erg kwetsbaar is. Dit is ook wel de moeilijkste huid. Vaak moeten verschillende producten worden uitgeprobeerd voordat het perfecte gezichtsverzorgingsproduct is gevonden voor jouw gezicht. Let wel op dat je niet wekelijks wisselt per product, maar laat je huid eerst een paar weken wennen voordat je goed kan beoordelen of de huid hier goed op reageert. Gebruik vooral verzorgende producten en op zijn tijd een masker.

Stap 2: Anti puisten producten.

Houd te allen tijde altijd je huid schoon. Maak je gezicht schoon met een speciale reinigingstonic, of reinigingsmelk voor je gaat slapen. Houd je nog steeds puistjes, dan zijn er ook speciale anti puisten producten. Vraag bij de drogist wat vaak verkocht wordt en probeer verschillende middelen uit. Ook zijn er verschillende middelen die de puistjes kunnen camoufleren. Er zijn ook camouflage middelen die de puistjes uitdrogen.

Stap 3: Vier tips om te voorkomen dat het erger wordt!

Tip 1: Blijf van de pukkels af. Als je hem uitknijpt, of er aan gaat zitten, maak je een wondje open dat kan gaan ontsteken door de bijkomende bacteriën. Hierdoor wordt de kans op meer pukkels alleen maar groter.

Tip 2: Drink en slaap voldoende. Water is goed voor je huid en houd je huid soepel en zuiver. Met genoeg nachtrust kan je huid tot rust komen en herstellen.

Tip 3: Smeer met ontsmettingsmiddel. Het is niet de bedoeling dat je jouw hele gezicht vol gaat smeren, maar als je een pukkel voelt opkomen smeer dan daar wat ontsmettingsmiddel voor je gaat slapen. Dit is uit voorzorg, om er geen extra bacteriën bij te laten waardoor de pukkel niet groter wordt.

Tip 4: Blijf je last houden van pukkels, dan heb je waarschijnlijk acne. Maak een afspraak met je huisarts. Deze zal je doorsturen naar een dermatoloog, een huidarts.