blog placeholder

Af en toe als ik op een terrasje zit of in de stad aan het wachten ben, kijk ik naar de drommen mensen die aan mij voorbij trekken. Vaak doe ik al wachtend een spelletje: ik, als vrouw, kijk naar mijn soortgenoten die in allerlei verschijningen voorbij komen. Vervolgens kijk ik aan welke vrouw ik mij wel zou willen spiegelen. Dat heeft meestal te maken met de manier hoe zij haar verschijning heeft vormgegeven. Je uitstraling en datgene wat je draagt (of juist niet draagt) hebben veel met elkaar te maken! Hierbij een aantal tips, die ik mede ontleend heb aan de twee beroemde stijlgoeroes uit Engeland, Trinny Woodall en Susannah Constantine.

Veel dames trekken de kleding aan die de mode op dat moment voorschrijft. Zelf heb ik dit ook een tijdje gedaan, al was ik nooit degene die voorop liep. Op het moment dat de legging alweer bijna uit de mode is, bedenk ik, dat het mij misschien toch wel zal staan en besluit ik dat te proberen. Vaak heeft het te maken met het idee dat het je niet zal staan. Hetzelfde geldt voor de kleur van de kleding: hangt er paars met okergeel in de winkel, dan kan het heel goed zijn, dat dat de modekleur van de betreffende winter is, maar de kans is groot dat ik met zo'n aanschaf de modemisser van het jaar in mijn kast ga hangen. Die daar vervolgens ook blijft hangen, want kleding die je achteraf toch niet blijft staan, trek je nu eenmaal niet aan.

 

De vraag is dus niet altijd: wat trek ik aan, maar vooral: wat zal ik níet aantrekken!? Elke vrouw heeft een ander figuur en daarom is het onmogelijk om met bepaalde soorten kleding aan elk vrouwenlijf tegemoet te komen.  Daarom hier een aantal tips hoe je je eigen voorkomen kunt verbeteren en kunt zorgen voor een betere eerste indruk.

 

Tip 1 De Boezem

Heb je een volle boezem, draag dan geen dikke truien met een kol, of andere hoogsluitende kleding. Hierdoor lijkt het meer alsof je één grote brede bobbel aan de voorkant hebt. Wat je beter kunt doen is kleding met een V-hals, een overslagblouse of vestje. Dun en soepel materiaal geeft je figuur beter weer dan dikke of stugge materialen.

Heb je juist heel weinig om mee te pronken, zorg dan dat je kleding hebt die veel aan de fantasie overlaat. In dit geval kun je dus wel heel goed hoogsluitende kleding dragen. Wanneer je diep uitgesneden kleding aan hebt, lijkt het juist of je nog platter bent dan je al bent, omdat er bijna geen welving zit van je hals naar je borst toe.

Zorg altijd voor een goede BH en laat de maat eens opnemen door een verkoopster bij een goede lingeriewinkel. Veel vrouwen weten hun eigen maat niet of kopen het verkeerde model, waardoor hij bijna een averechts effect krijgt. Bovendien hebben wij vrouwen nogal eens te maken met al dan niet gewenst aankomen of afvallen en borstvoeding, waardoor je borsten allerlei maten (en vormen) kunnen aannemen. Geen overbodige luxe om de maat af en toe eens te laten doorlichten.

 

Tip 2 De buik

De gouden tip is: je buik inhouden en rechtop lopen, borst vooruit en rug recht. Maar wanneer je ondanks die poging nog steeds een aardige buik overhoudt is het beter om de volgende kledingtips eens uit te proberen.

Draag broeken met een hogere taille, dit maakt de buik platter. Veel dames proberen zich koste wat kost in een te strakke spijkerbroek te wurmen waardoor er veel (buik)vet over de broekriem komt te hangen. Geen gezicht. Wat je ook kunt doen is een topje of blousje aantrekken wat aan de onderkant geplooid of gerimpeld is. Hierdoor heeft de persoon tegenover jou geen idee of het jouw buikje is, of dat het gewoon wat plooien zijn. Heel subtiel maar het werkt absoluut!

Hoewel je het niet wilt toegeven, is het beter om een grotere maat te nemen dan die je normaal zou hebben, zodat kleding wat losser om je heupen valt. De maat die in de kleding staat is maar een getal! Houd er echter wel rekening mee dat dit geen aanleiding moet zijn om verder uit te dijen!

 

Tip 3 De billen

Als je je bilpartij graag wilt laten zien, kun je een kort getailleerd blousje of jasje dragen (behalve wanneer je aan de voorkant die te gevulde buik hebt). Door de taille van het kledingstuk erboven komt je figuur beter uit. Draag je een spijkerbroek, let dan op de vorm en plaats van de zakken. Staan de zakken meer naar buiten, dan maakt dat je achterwerk optisch gezien ook breder. Hetzelfde geldt voor zakken die hoger of lager op het achterwerk genaaid zitten. Zitten ze hoog, dan lijkt het of jouw billen al heel vroeg beginnen vanaf je rug, zitten de zakken lager, dan lijkt je achterwerk kleiner.

Een strakke broek kan erg lekker zitten en er ook lekker uitzien. Let erop dat je er in dat geval wel een string onder draagt; onderbroeklijnen door je broek heen zorgen dat het geheel er een stuk minder aantrekkelijk uitziet.

Wil je dat je achterwerk niet zo opvalt, gooi er dan niet een allesbedekkende tent overheen, maar zorg voor soepel materiaal (voile of zijde), een rustige print en laat je top of blouse tot iets over je heupen vallen. Zorg ook dat het geen rechtvallend shirt of blousje is, want daardoor lijkt het of je geen taille hebt en zo wordt het één massief blok. De taille zorgt er juist voor dat je slanker lijkt, ondanks dat je misschien vrij stevig bent.

 

Tip 4 De heupen

Voor brede heupen is het funest om bijvoorbeeld een rok te dragen met veel plooien. Dit maakt het geheel nog breder. Kies een kledingmaat die iets groter valt, zodat je kleding op de heup hangt en niet erboven sluit. Neem ook geen drukke print, daardoor trek je alle aandacht naar het verkeerde gebied. Ook hier geldt dat je, als het enigszins kan, kleding moet kiezen die getailleerd valt; zo breng je de heupen in een goede verhouding met de rest van je lichaam.

 

Tip 5 De benen

Lang, kort, dik, dun: ook benen zijn er in allerlei soorten en maten. Wil je langer lijken, draag dan lange broeken die tot je voet vallen en draag daaronder een schoen met hak(je). Dit maakt je optisch een stuk langer. Grote boosdoeners zijn de tegenhangers: een 7/8 of 3/4 broek met een ballerina of ander plat schoentje eronder. Ook wanneer je lang bent is dit geen mooi gezicht, het lijkt dan net alsof de broek te klein voor je is.

Wanneer een skinny broek in de mode is, betekent dat niet dat iedereen daar dan in moet gaan lopen. Dit is slechts voor een paar mensen weggelegd. De rest van de vrouwen doet haar benen meer recht met een ander model broek. Een broek die van boven strak of normaal zit, en aan de onderkant iets wijder valt, doet je benen langer en slanker lijken. Wil je graag korte laarsjes dragen, dan kan dat, op voorwaarde dat je lange benen hebt. Als je korte benen hebt, lijken ze door die laarsjes namelijk nog korter.

Als je een kort rokje aan wilt en je bent wat steviger, dan kun je beter een model nemen wat wijder valt en meer stof heeft. Zo lijken je (boven)benen slanker; een strak rokje of mantelpakje is niet aan iedereen besteed. Moet of wil je dat toch aan, kies dan een model wat op of net over de knie valt, dit staat een stuk eleganter en geeft een slankere indruk dan dikke bovenbenen in een kort rokje geperst.

Hoge hakken doen altijd wonderen. Gezondheidsslippers of andere orthopedische verwennerij is goed, maar wil je een eerste indruk achterlaten, dan kun je overwegen om toch eens die hakken te proberen.

 

Tip 6 De armen

Ik zet de armen op de zesde plaats, omdat dit ook hetgene is waar we ons het minst druk om lijken te maken. Dat blijkt in ieder geval in de zomer, wanneer je talloze vrouwen ziet waarbij duidelijk geen link is gelegd tussen bovenarmen en kledingkeuze. Zijn ze goed gevuld, en trek je bijvoorbeeld een tanktop aan, dan lijken ze extra dik. Heb je stevige bovenarmen en draag je een blousje met een kapmouwtje, dan lijken ze nog dikker, alsof ze zich uit de mouw moeten persen. Veel mooier is het om een langer mouwtje te dragen (niet strak), dat verhult wat je wilt verhullen. Wanneer je mooie slanke armen hebt, dan kun je shirts of jurkjes zonder mouw dragen. Het schijnt iets te zijn waar anderen zich meer aan storen dan je zou vermoeden. Als je dunne armen en / of polsen hebt, krijgt het juist een hongerig effect, wanneer je met driekwartmouwtjes gaat lopen. Versier een stevige arm met een fijn armbandje; een tengere pols kan juist goed een wat drukkere of grotere armband hebben.

 

Als je op deze link klikt http://tvblik.nl/trinny-susannah-missie-holland zie je een kleine indruk van de vele tips die er zijn omtrent kledingkeuze, stijl- en kleur advies. (Bijgevoegde foto is ook van de RTL4 website)

Het mooie van dit programma is, dat er niet alleen gekeken wordt naar hoe je er beter uit kunt zien, maar dat er achter elke kledingkeuze een verhaal is. Vrouwen die door een echtscheiding zijn gegaan, vrouwen die ruim 100 kg zijn afgevallen, vrouwen die iemand verloren hebben of voor een heel ziek kind moeten zorgen. Ieder heeft zo redenen om het zelfbeeld door te laten schemeren in (verkeerde) kledingkeuzes. Door dit programma worden zij zich ook weer meer bewust van hun eigen identiteit en doen zij waar zij voor bedoeld zijn: stralen als vrouw, trots op het figuur wat je hebt. Niet jezelf verstoppen, maar zelfverzekerd voor de dag durven komen! Meiden en vrouwen van Nederland, jullie zijn zo mooi; laat dat zien! En kijk dan naar de persoon die in jezelf zit; niet naar de persoon die je gekmakend toekijkt vanuit de mode glossy's!