man met horloge

Het lijdt geen twijfel dat horloges een van de populairste sieraden zijn. Ze zijn er in alle soorten en maten, en kunnen voor elke gelegenheid worden gedragen. Bovendien zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten horloges op de markt. Wist je bijvoorbeeld dat er wel 27 verschillende categorieën horloges te onderscheiden zijn? Of dat de reden om een horloge te ontwerpen vroeger alles met navigatie te maken had? Lees verder voor meer interessante feiten over horloges!

Een horloge voor op zee

De behoefte aan een draagbaar uurwerk, een horloge dus, had vroeger alles te maken met de zeevaart. De eerste horloges werden namelijk speciaal voor dit doel ontworpen en waren uitgerust met functies die zeelieden hielpen hun weg te vinden. Om je te kunnen positioneren op zee heb je namelijk twee dingen nodig, namelijk de breedtegraad en lengtegraad. De breedtegraad kon je bepalen aan de hand van de sterren. Om de lengtegraad te bepalen moest je echter de lokale tijd vergelijken met de standaardtijd van een Europese meridiaan, waar je een nauwkeurig horloge voor nodig had!

Het horloge en de Eerste Wereldoorlog

Na dit tijdperk begonnen alleen vrouwen een horloge te dragen. Het horloge was destijds namelijk meer een armband die de tijd bijhield. Pas in de Eerste Wereldoorlog begonnen ook mannen een horloge te dragen. Dat had alles te maken met perfect getimede aanvallen, waarvoor je beter op je pols kon kijken dan gebruik te maken van een zakhorloge.

Het happy hour en je wijzerplaat

Iets wat een stuk minder bekend is overigens, is dat analoge horloges die je bij een juwelier ziet staan vaak altijd op dezelfde tijd staan. Deze tijd wordt soms ook wel het happy hour genoemd omdat de wijzers elk precies de andere kant van het horloge op staan. Zo lijkt het net alsof het horloge lacht, wat er niet alleen vriendelijk uitziet, maar er ook nog eens voor zorgt dat je alle aspecten, waaronder de wijzerplaat, van het horloge goed kunt zien. Het happy hour is trouwens vaak om tien minuten na tien óf tien minuten voor twee!

Een waterdicht horloge checken

Tenslotte weten veel mensen niet dat de waterdichtheid van je horloge vaak wordt aangegeven met de afkorting ATM (dat staat voor atmosfeer) of bar, die allebei met elkaar overeenkomen. Een horloge van 3 bar is dus ook 3 ATM en is alleen spatwaterdicht. Een horloge van 5 bar of ATM mag wel nat worden, maar kan je niet omdoen als je gaat zwemmen. Dit kan wel met een horloge van 10 bar. Ook zijn er horloges van 20 bar waar je recreatief mee kunt duiken en horloges van 20 bar waarmee je kunt diepzeeduiken. Of je horloge nog waterdicht is, kun je trouwens eenvoudig checken door een ijsblokje op je wijzerplaat te leggen. Als je uurwerk beslaat, is je horloge niet waterdicht meer!