blog placeholder

Informatie als je een piercing wilt gaan laten zetten

Als je boven de 16 jaar bent, mag je legaal een piercing laten zetten. Maar over het algemeen heb je nog wel toestemming van je ouders nodig. Houd er ook rekening mee dat je een piercing laat zetten die geen problemen oplevert bij het vinden van een baan. In sommige beroepen worden piercings niet geaccepteerd.

Denk er goed over na wat voor piercing jij mooi vind staan en bij welke piercer je deze laat zetten. Het voordeel van een piercing is dat je deze er gewoon uit kan halen als je hem niet meer wilt. Je zal soms hooguit een paar kleine littekens over houden die niet erg opvallend zijn. (Afhangend van de plek)

Ga opzoek naar een goede piercer! Let vooral op of zij goedgekeurd zijn door de G.G.D. en in bezit zijn van een vergunning. Deze is verplicht sinds 1 juni 2007. Op de website http://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl/ kun je nakijken of de studio waar jij naar toe wilt gaan een echte vergunning heeft. Let ook op of zij zich aan de hygiëne regels houden, de piercer is verplicht om altijd alles schoon en nieuw te gebruiken. Pas ook op voor Latex Allergie, de wegwerphandschoenen zijn vaak van Latex gemaakt, maar tegenwoordig gebruiken piercers bijna allemaal al wegwerphandschoenen van Nitril. Als de piercer niet voldoet aan de regels en goed omgaat met de hygiëne die vereist is, kan je deze melden bij de Warenklachtenlijn, 0800 0488 of via de website www.vwa.nl

Zodra je een geschikte piercer hebt gevonden maak je een afspraak. In sommige gevallen kan je in hetzelfde uur al terecht, het ligt er maar net aan hoe druk ze bezet zijn. Hoe beter de studio, hoe langer je moet wachten. (Zorg dat je altijd je ID kaart of paspoort bij je hebt.) Zodra je aan de beurt bent mag je gaan zitten of liggen, dat hangt af van waar jij je laat piercen. De plek waar de piercing komt zal worden gedesinfecteerd. Verdovingen mogen niet door piercers worden gegeven alleen door artsen. De plek van de piercing word gemerkt door middel van een stipje of streepje zodat de piercer goed kan zien waar de piercing moet komen. Nadat de piercer zijn materiaal heeft liggen zal hij met een klem de plek vastpakken en vervolgens met een katheternaald er door heen prikken. Om de katheternaald zit een buisje die hij laat zitten als hij de naald zelf eruit haalt. Het buisje is hol, waardoor het makkelijk is om de piercing een stukje in het buisje te steken en deze samen door het gaatje te duwen. (Wat wel voorzichtig gedaan word) Nadat de piercing er doorheen zit zal het balletje aan de andere uiteinde vast gedraaid worden. Hierna laat de piercer je door middel van een spiegel je naar je nieuwe piercing kijken. Sommige plekken worden ook erna afgeplakt met een gaasje.

Niet elke piercing die je laat zetten doet erg pijn, maar houd er rekening mee dat het op sommige plekken wel vrij pijnlijk kan zijn. Na het piercen krijg je een nazorg formulier mee van de piercer waarin informatie verschaft word.

De nazorg

Probeer zo min mogelijk te spelen met je nieuwe piercing of eraan te zitten, hierdoor kun je infecties veroorzaken of de genezingsproces belemmeren. Was je piercing 1 tot 2 keer per dag met huidneutrale desinfecterende zeep, na het wassen goed naspoelen met lauw stromend water, zorg goed dat er geen zeepresten blijven zitten. Bij een intieme piercing kan je beter 2 tot 3 keer per dag dit toepassen. Gebruik geen geparfumeerde zeep of Sterilon. En zorg dat je de gedurende 2 weken geen gebruik maakt van zonnebanken, bubbelbaden, zwembaden of de zee. Let ook op of de balletjes nog goed vast zitten. Draai ze zo nu en dan nog even strak aan, maar doe dit wel met schone handen.

Bij een tongpiercing kan je het beste een zoutwater oplossing gebruiken. Deze maak je aan met gekookt water. (LET OP: minimaal 10 minuten laten koken) Je neemt een schone plastic literfles, giet daar het gekookte water in. Voeg daar 2 tot 5 eetlepels dode zeezout aan toe zonder jodium. Hiermee spoel je de tongpiercing na elke maaltijd. Hou dit ongeveer een week aan.

Als er complicaties ontstaan zoals een ontsteking kan je het beste eerst even advies vragen aan de persoon die je gepierced heeft. Bij acute ontstekingen waarbij hevige zwelling ontstaat, roodheid, push en als je koorts krijgt kan je beter meteen contact opnemen met je huisarts.