blog placeholder

Hoge hakken zijn niet meer van het huidige straatbeeld weg te denken. Vrijwel elke modebewuste vrouw heeft minimaal een paar pumps in haar kast staan. Hoge hakken hebben een sexy, vrouwelijk imago. Helaas zijn er regelmatig berichten over nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het regelmatig dragen van hoge hakken meerdere slechte effecten heeft op de gezondheid. Er zijn echter ook onderzoeken die het tegenovergestelde beweren: het dragen van hoge hakken heeft positieve effecten op de gezondheid. Met hoge hakken worden doorgaans hakken bedoeld die hoger zijn dan 5 centimeter. Hier staan voor jou de voor- en nadelen van het dragen van hoge hakken op een rijtje.

Nadelen

  • Bij het dragen van hoge hakken wordt het gewicht grotendeels door de voorvoet gedragen. Door deze extra belasting is er onder andere een grotere kans op likdoorns, teenkramp en een doorgezakte voorvoet.
  • De kans op het omslaan van de voeten is veel groter bij het dragen van hoge hakken. Bovendien zijn de gevolgen ernstiger omdat de voet verder van de grond verwijderd is en dus verder kan doorslaan.
  • Als er erg veel op hoge hakken wordt gelopen, verkort de kuitspier. Dit kan een aanleiding zijn voor pijn in de voeten.
  • Rondlopen op hoge hakken kan voor lage rugpijn zorgen. Doordatde houding verandert, is er bij sommige vrouwen kans dat ze met een te holle rug rondlopen. Op den duur zal dit zorgen voor pijn in de onderrug.
  • Bij het dragen van hoge hakken ligt er meer druk op de knie. Hierdoor slijt het kraakbeen in de knie sneller. Artrose in de knie komt dan ook vaker voor bij vrouwen die vaak hoge hakken dragen.

Voordelen

  • Het dragen van hoge hakken zorgt voor een mooie houding. Je wordt al langer door de hakken maar je staat ook mooi rechtop. Bovendien krijg je er een sexy loop van doordat je meer met je heupen beweegt. Het is niet voor niets dat hoge hakken een sexy, vrouwelijk imago hebben.
  • Het dragen van hakken kan erg goed voor je zelfvertrouwen zijn. Vooral als je wat kleiner bent, is het fijn om door middel van mooie schoenen op dezelfde hoogte te komen als andere mensen. Bovendien staat het erg vrouwelijk. Een positief effect op je gemoedstoestand moet nooit onderschat worden.
  • Rondlopen op hoge hakken blijkt een goede oefening voor je bekkenbodemspieren te zijn. Je bekkenbodemspieren bieden ondersteuning voor de organen onder in je buik. Bij het ouder worden of na een zwangerschap kunnen deze spieren verslappen. Dit kan onder andere blaasproblemen tot gevolg hebben. Door hoge hakken te dragen, train je deze spieren en blijven ze langer in conditie.
  • Een onderzoek heeft aangetoond dat je kuit en bovenbeenspieren strakker getraind worden door op hoge hakken te lopen. Dit wordt echter wel eens tegengesproken door andere wetenschappers.

Laat je door de nadelige effecten niet van het dragen van hakken afbrengen. Zolang je je hoge hakken afwisselt met slippertjes, ballerina’s of sneakers is er niets aan de hand. Het gaat hier, zoals met vele dingen in het leven, om het vinden van een goede balans.