blog placeholder

Iedereen, op een zeer sporadische uitzondering na, wil graag aantrekkelijk gevonden worden. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. De cosmetica industrie, de kleding industrie, de plastische chirurgie en tal van andere bedrijven, maken dagelijks gebruik van het feit dat alle mannen, vrouwen, jongens en meisjes aantrekkelijk willen zijn. Maar om aantrekkelijk te worden moet je eerst weten wat de meeste mensen aantrekkelijk vinden. Hier is in de loop der jaren al heel veel onderzoek naar gedaan. De laatste jaren is het aantrekkelijkheidonderzoek, door het gebruik van steeds geavanceerdeerder wordende computerprogramma’s, in een stroomversnelling geraakt.

Hoe wordt ik aantrekkelijk?

Hoe gewoner hoe aantrekkelijker:

Uit de laatste onderzoeken blijkt dat ieder mens zich in zijn hersens een ideaalbeeld vormt van de ideale partner. Dit beeld blijkt het gemiddelde beeld te zijn van alle mensen die je in je leven lang genoeg ziet om in je verstand vast te leggen. Dus hoe gemiddelder of te wel gewoner iemand voor jou is, hoe mooier jij hem of haar vindt.

Wetenschapelijk onderzoek:
Het blad Psychologie Magazine heeft, om de proef op de som te nemen, onder haar lezers een enquête gehouden om de 6 mooiste bekende vrouwen en de 6 mooiste bekende mannen van Nederland vast te stellen. Als de 6 mooiste vrouwen werden Doutzen Kroes, Carice van Houten,  Touriya Haoud, Daphne Bunskoek, Hanna Verboom en Tara Elders gekozen. Als de 6 mooiste mannen werden Michiel Huisman, Arie Boomsma, Daniel Boissevain, Alain Clark, Ruben Nicolai, Chris Zegers gekozen. Het ‘mooiste’ gezicht van Nederland. Vervolgens werden de foto’s van de top-6 van mooiste BN’ers naar het ‘gezichtenlab’ van de Universiteit van Aberdeen gestuurd. In het gezichtenlaboratorium van de Universiteit van Aberdeen werden  de gezichtskenmerken gemeten en met een speciaal computerprogramma samengevoegd tot de perfecte man en vrouw. Met behulp van deze software is uiteindelijk het mooiste mannengezicht en het mooiste vrouwengezicht van Nederland samengesteld.

De mooiste gezichten van nederland

Mijn eigen onderzoek:
Zoals je wellicht ondertussen wel gemerkt heb neem ik nooit voetstoots iets aan van wat ik lees. Ook het onderzoek van het blad Psychologie Magazine wil ik daarom zelf reproduceren, om te kijken of het inderdaad zo is dat het gemiddelde van alle gezichten die je ziet inderdaad het aantrekkelijkst is. Na even zoeken op internet vond ik een website waar je de proef op de som kunt nemen. Deze website heet http://www.faceresearch.org/demos/average FACERESEARCH.ORG en daar nam ik de proef op de som.

Gemiddelde meisje:

Ik begon met het kiezen van 6 vershillende meisjes met blond of rossig haar. Het was even een klusje om de 6 verschillende foto’s op te slaan maar met behulp van Prt Scrn en mijn fotobewerkingsprogramma Fireworks is dat toch gelukt. Vervolgens heb ik op de knop “View average” geklikt en ook de foto van het eindresultaat met Prt Scrn en Fireworks opgeslagen. Om het resultaat mooi weer te geven heb ik vervolgens de 6 uitgangsfoto’s om de foto van het berekende gemiddelde gezicht heen gezet. De foto van het berekende gemiddelde gezicht heb ik vervolgens voorzien van een dikke rode rand om hem goed te accentueren. Het resultaat zie je hieronder.

Testresultaat: het mooiste gemiddelde meisje

Hoe wordt ik aantrekkelijk?

Gemiddelde jongen:
vervolgens heb ik ditzelfde procedé herhaalt met 6 foto’s van jongens. Ik heb expres de wat minder aantrekkelijke jongens uitgekozen om te kijken of het gemiddelde daarvan evengoed een aantrekkelijk resultaat oplevert. De foto van het berekende gemiddelde jongens gezicht viel mij inderdaad niet tegen. Ook dit resultaat kun je hieronder zien.

Testresultaat: de mooiste gemiddelde jongen

Hoe wordt ik aantrekkelijk?

Conclusie:
Natuurlijk is mijn onderzoek niet echt een wetenschappelijk onderzoek maar ik vind de resultaten evengoed frappant. Het zou dus best kunnen kloppen dat je hersens een ideaal beeld samenstellen uit alle gezichten die je in je leven ziet. Dit gevormde ideaalbeeld ervaar je dus als aantrekkelijk.

Hoe wordt je aantrekkelijk:
Om aantrekkelijk gevonden te worden door de man of vrouw van je dromen is het dus zaak om zoveel mogelijk van zijn of haar vrienden, kennissen en familie te leren kennen. Je zou bijvoorbeeld alle foto’s van zijn of haar facebookvrienden kunnen verzamelen en uploaden naar http://www.faceresearch.org/demos/average FACERESEARCH.ORG. Vervolgens is het dus zaak om je uiterlijk zoveel mogelijk op de foto van het berekende gemiddelde te laten lijken. Als dit lukt moet hij of zij je dan dus wel aantrekkelijk gaan vinden.