blog placeholder

De bedenker van de bekende Geox schoenen is Mario Moretti Polegato. Mario Moretti Polegato was een zoon van wijnhandelaars uit Montebelunna. Mario Moretti Polegato was een afgestudeerd vimoloog en vinoloog (wijnbouwspecialist). Op een dag was hij als vertegenwoordiger van het familiebedrijf een aantal dagen voor een wijncongres in Reno, een plaats in de Amerikaanse staat Nevada. Zoals gewoonlijk ging hij op een morgen hardlopen in de omgeving van zijn hotel. Het werd er, zoals gewoonlijk zomers in Nevada, al vroeg bloedheet. Na een half uurtje hardlopen werden zijn voeten bloedheet door de verhitte rubber zolen van zijn hardloopschoenen. Na nog een kwartiertje werd het hem teveel en besloot hij met zijn zakmes een paar gaten in de rubber zolen van zijn hardloopschoenen te prikken. Vervolgens liep hij verder en bleken de paar gaatjes in zijn rubberzolen uitstekend te werken en koelden zijn schoenen lekker af omdat de warme lucht door de zolen naar buiten kon ontsnappen. Het idee voor de luchtdoorlatende zolen was geboren. Toen hij de volgende dag ging hardlopen regende het echter en al gauw waren zijn schoenen van binnen zeiknat geworden. Gewoon gaten prikken in de rubberzolen bleek dus niet ideaal te zijn.

Geox schoenen

Het gepatenteerde geox concept:

Toen hij weer terug was in Italië bleef het idee hem bezighouden en besloot hij het verder uit te werken. Hij moest dus een oplossing zoeken voor het probleem dat het water door de luchtgaten in de zolen naar binnenkwam als je onder natte omstandigheden ging hardlopen. Na jaren denken en zoeken stuitte hij op een door de Nasa ontwikkeld systeem dat de Nasa gebruikte voor het maken van ruimtepakken. Het systeem bestond uit een membraam met zulke kleine gaatjes dat geen regendruppels doorlaat maar wel zweetdruppels. Dit is mogelijk omdat regendruppels 700 keer zo groot zijn als zweetdruppels. Hij nam de proef op de som met een witte Nike schoen waarin hij een gat in de zool maakte waar hij het membraam in bevestigde. De schoen bleek inderdaad geen regenwater door te laten maar wel de warme zweetlucht naar buiten af te voeren. Mario Moretti Polegato vroeg meteen wereldwijd patent aan op zijn ontdekking. De witte Nike schoen met het gat waar het membraam in zit staat nog steeds in het hoofdkantoor van Geox in Montebelluna.

Geox schoenen

Het ontstaan van de geox schoenenfabriek:
Mario Moretti Polegato ging met zijn idee op pad om een geïnteresseerde schoenproducent te vinden. Maar zowel Nike als Adidas en Puma toonden geen interesse. Omdat Mario Moretti Polegato overtuigd was van de potentie van zijn idee besloot hij om dan zelf de productie van de schoenen volgens zijn idee ter hand te nemen. Hij richtte het bedrijf Geox op. Bij het bedenken van de naam ging hij uit van de aarde (Geo) waar je op loopt en de techniek (X) die hij had bedacht. Hij nam een aantal goede specialisten aan om de eerste Geox kinderschoenen te ontwikkelen. Hij begon uit commercieel oogpunt met kinderschoenen omdat hij ervan uit ging dat ieder ouder de beste schoenen voor hun kind willen hebben. De Geox kinderschoenen werden een groot succes.

Geox schoenen

Het vervolg:
Naar aanleiding van het succes van de kinderschoenen besloot Mario Moretti Polegato ook schoenen voor volwassenen te gaan produceren. Hij koos ervoor om de Geox schoenen volgens een door hem vastgesteld mid-price concept te verkopen. Op die manier wilde Mario Moretti Polegato de Geox schoenen goedkoop houden omdat hij iedereen de kans wilde geven om in het bezit te komen van Geox schoenen met de revolutionaire antizweetzolen. Mede hierdoor werden zijn Geox schoenen een groot succes. Als laatste toevoeging aan het Geox assortiment werden de Geox sportschoenen toegevoegd.

Geox kleding

Geox kleding:
Naast schoenen zijn er sinds 2007 ook Geox jassen op de markt. Dit zijn normaal ogende jassen met een klein open biesje langs de schoudernaad die voorzien is van het speciale membraam zodat de jas zweet uitademt maar geen regen doorlaat.