miss dior geurtje in een schoen

Jouw parfum maakt onderdeel uit van je persoonlijkheid en het is daarom belangrijk om de tijd te nemen om een nieuwe geur uit te zoeken. Vaak heb je meerdere geuren in je kast staan, afhankelijk van het seizoen en de gelegenheid. De beste niche parfums voor de zomer zijn parfums die vaak bloemig zijn, licht en zoet of fris. Dit is heel wat anders dan een winterparfum dat zwaarder is en houtachtige geuren bevat. Hoe kies je een parfum? Voorkom een miskoop met onze tips.

Parfum kiezen

Je herkent het wel: een vriendin of een collega draagt een lekker geurtje. Nadat je de naam van het parfum gevraagd hebt, probeer je deze geur zelf uit. De geur blijkt heel anders te ruiken dan in jouw herinnering. De pH-waarde, de zuurgraad van je huid, is bij iedereen anders. Deze zuurgraad bepaalt deels hoe het parfum tot z’n recht komt. Probeer dus eerst altijd zelf een parfum uit. Spuit het daarbij op je huid en niet op een papieren teststaafje. Als je op zoek gaat, kan je dit het beste ‘s ochtends doen. Je zintuigen zijn op dat moment het meest alert. Het is belangrijk dat je niet teveel geuren door elkaar probeert, want dan ruik je door de bomen het bos niet meer. Test maximaal drie geuren per dag en ruik tussendoor aan een handje koffiebonen. Dit heeft een neutraliserende werking.

De opbouw van parfum

Parfum kent verschillende bestanddelen. Deze bestanddelen noemen we noten. De topnoten ruik je meteen als je de fles opendoet. Deze geuren zijn duidelijk aanwezig en trekken de aandacht. Na vijf tot tien minuten verdwijnt de geur en begin je de volgende laag te ruiken, de hartnoten. De basis van de hartnoten is vaak iets zwaarder en meer aanwezig. Je ruikt deze geuren ongeveer twintig tot zestig minuten. Vervolgens verschijnt de basisnoot, de basis van het parfum. De basisnoten ondersteunen de hartnoten en de topnoten. Vanille en amber worden vaak gebruikt als basisnoten. De geur van basisnoten kan wel zes uur of meer blijven hangen.

Lang van je parfum genieten

Heb je je keus op bijvoorbeeld een parfum van Xerjoff laten vallen? Je wilt hier zolang mogelijk van genieten. Je parfum breng je aan op warme plekken op je lichaam. Zo kan het parfum mooi verdampen. Denk hierbij aan je nek, hals, achter je oren en op je polsen. Ook de binnenkant van je ellebogen of je knieholtes zijn goede plekken om parfum aan te brengen. Spray twee tot vier keer afhankelijk van de sterkte van het parfum. Zeker bij een goed parfum is het vaak niet nodig om na een paar uur opnieuw jouw geurtje aan te brengen. Je ruikt het zelf niet meer, omdat je eraan gewend bent, maar je omgeving geniet nog steeds van de geur die om jou heen hangt. Zorg voor afwisseling, want zo blijf je verrast als je weer een ander parfum opdoet.