blog placeholder

Wie een stralende lach wil, moet zijn gebit natuurlijk goed verzorgen. Gezonde voeding en een goede poetsbeurt helpen hier al een handje bij, maar is dat alles wat je moet doen om een stralend gebit te krijgen? Nee, er komt nog veel meer bij kijken. Veel mensen zijn onzeker over hun glimlach vanwege hun tanden. Bij die mensen wil het lachen nog wel eens ontgaan.

Het blijkt dat veel mensen niet precies weten hoe zij hun gebit het beste kunnen verzorgen. Men denkt dat 2 maal poetsen per dag voldoende is voor een gezond gebit. Hoewel het poetsen van uw gebit het halve werk is, zijn er nog vele andere manieren die u helpen uw gebit witter en gezonder te maken.

In dit artikel kunt u lezen hoe u een gezond gebit krijgt, maar ook wat er gebeurt als u uw gebit niet goed verzorgt.

De belangrijkste manier om gezonde tanden te krijgen is door ze simpelweg te poetsen. Dit moet je minimaal twee keer per dag doen voor een gezond gebit. Poets altijd nádat u gegeten heeft en poets ook altijd minimaal twee minuten lang. Schaf eens in een paar maanden een nieuwe tandenborstel aan, wanneer de haren van de tandenborstel naar buiten krullen, is de tandenborstel aan vervanging toe. Maak ook gebruik van tandpasta dat fluoride bevat.

Maar wat is nou de juiste manier om te poetsen?

Plaats de tandenborstel in een hoek van 45° op de tandvleesrand en maak ongeveer 4 tot 5 poetsbewegingen per tand. Doe dit zonder al te veel druk uit te oefenen op uw tanden. Na het aantal poetsbewegingen ga je verder naar de volgende tand. Zo ga je door totdat u alle tanden aan de buitenkant heeft gehad.

Doe dit hetzelfde maar dan aan de binnenkant van uw gebit. Geef de kauwvlakken extra aandacht door korte schrobbewegingen te maken. Bij de binnenkant van uw voortanden kunt u uw tandenborstel beter verticaal houden en zachte op- en neerbewegingen maken. Poets vervolgens goed achter de kiezen.

Als laatste kunt u uw tong nog poetsen. Dat zorgt namelijk voor een frissere adem.

Wat kunt u nog meer doen voor een gezond gebit?

Drink niet te veel zure drankjes, zoals cola. Ook koffie tast je tanden aan. Daarom is het verstandig om na het eten of drinken uw mond te spoelen met water. Eet niet te veel maaltijden op een dag. Roken is ook slecht voor uw gebit.

 

Wat gebeurt er als u uw gebit niet goed verzorgd?

 Als u uw tanden niet goed of vaak genoeg poetst kunt u gaatjes in uw gebit krijgen. Dat komt door het zure voedsel dat u eet en drinkt. Het zure voedsel tast het glazuur van uw tanden aan waardoor er dus gaatjes ontstaan.

 Ook kan het tandvlees ontstoken raken als u uw gebit niet goed verzorgt. Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen heen. Ontstoken tandvlees daarentegen is rood van kleur en is slap en opgezwollen. Het kan gaan bloeden tijden het eten. Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door de hoeveelheid bacteriën in je mond. Deze bacteriën gaan zich vastkleven aan de tanden en kiezen. Hierdoor ontstaat er tandplak op de tanden als u ze niet poetst. Tandplak veroorzaakt ontstoken tandvlees, maar kan leiden tot gaatjes en tandsteen. Ook krijgen uw tanden een gelige kleur van tandplak. Hierdoor kunt u zich onzeker gaan voelen.

Om de tandplak tegen te gaan moet u dus minimaal 2 keer per dag grondig uw gebit poetsen.