blog placeholder

De nieuwste trend in schoenen is overgewaaid uit Ibiza, maar heeft zijn roots in het verre Oosten: de Kelim boots. Het zijn leren laarzen met een laag hakje en een brede schacht die versierd is met kleurrijke geweven stof. Dit geeft de laars een etnische en vrolijke look. Zoals veel trends is ook deze niet echt nieuw. Al in de jaren zestig droegen hippies Kelim laarzen, die fantastisch combineerden met flowerpower jurken. De Kelim boot verdween vervolgens van de radar, om nu weer helemaal terug van weg geweest te zijn. Inmiddels worden de Kelims volop in Nederland verkocht en hebben de grote schoenenketens ook hun eigen versies van de originele Kelim in de schappen staan.

Oosterse tapijtkunst 

De naam 'Kelim' of 'Kilim' maakt al meteen duidelijk dat de laars een oosterse oorsprong heeft. De term betekent vrij vertaald 'ruw gespreid' en is afkomstig uit het Perzisch. Een Kelim is een handgeweven tapijt, dat anders dan de bekende 'Perzische tapijten' heel plat geweven is. De patronen zijn geometrisch en kleurrijk en zijn in de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd. Kelim tapijten zijn waarschijnlijk de oudste bekende vorm van tapijtkunst – ze hebben dus een rijke geschiedenis.

Kelim tapijt De tapijten worden meestal gemaakt van schapenwol en katoen en de traditioneel meest voorkomende kleuren zijn combinaties van rood, roze, wit, blauw en groen. Kelim tapijten hebben van oudsher verschillende functies, en kunnen gebruikt worden als vloerkleed of wand-versiering, maar ook als bidkleedje. Een meer moderne toepassing is het gebruik van Kelims voor kleding en schoenen.

Kelim boots

Voor echte Kelim laarzen worden originele tapijten uit Marokko, Turkije of andere Oosterse landen gebruikt. Maar voor veel laarzen in Nederlandse winkels zullen ongetwijfeld ook niet traditioneel geweven stoffen worden toegepast – zo kan natuurlijk nog beter ingespeeld worden op modieuze kleuren en patronen. De gebruikte stof moet wel de look en feel van een geweven tapijt hebben, want juist die authentieke uitstraling is zo belangrijk. Kelim boots hebben door de gebruikte materialen een unieke vintage uitstraling.

De laarzen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, zowel met een lage als hoge schacht. De laars zelf is vervaardigd uit leer of suède en heeft een ronde of licht gepunte neus. Vanwege de brede schacht kunnen Kelim boots makkelijk over je broek gedragen worden, maar ze komen nog beter tot hun recht met blote benen, onder een kort broekje of rokje. Door de vele verschillende kleuren combineren ze makkelijk met allerlei soorten kleding.  Kelim Boots