blog placeholder

Er zijn zoveel verschillende manieren om je te ontharen dat het best lastig kan zijn om te kiezen welke methode voor jou het meest geschikt is. Voor het gemak staan hieronder de meest gebruikte methodes op een rijtje.

Scheren

De meest bekende manier van ontharen is natuurlijk scheren. Voordeel van deze methode, en waarschijnlijk ook de reden van zijn populariteit, is dat het snel en makkelijk is. Bovendien is dit de voordeligste methode; voor een paar euro koop je al scheermesjes. En wat natuurlijk ook fijn is, scheren is pijnloos.

Het grootste nadeel van scheren is dat de haartjes heel snel terug groeien. Met een beetje pech moet je je dus elke dag scheren. Doe je dit niet dan krijg je stoppels, wat vooral bij vrouwen met donkere haren erg lelijk is. Hiernaast kunnen de mesjes en het scheergel de huid irriteren, wat jeuk kan veroorzaken.

Ontharingscrème

Ontharingscrème (ook wel gel of mousse) is een andere aantrekkelijke optie voor vrouwen die graag pijnloos willen ontharen. Bovendien blijven de haartjes iets langer weg dan bij scheren (een aantal dagen). En wanneer ze terug groeien is dit zonder stoppels.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat ontharingscrèmes veel chemische bestanddelen bevatten (vaak thioglycolzuur). Je kunt er dus een behoorlijk geïrriteerde huid van krijgen. Hierdoor is het ook niet geschikt voor gevoelige gebieden, zoals je gezicht en bikinilijn.

Laserontharing

Een ontharingsmethode die de laatste jaren flink aan populariteit wint is de laserontharing. Na zo’n vijf tot acht behandelingen, met tussenpozen van één a twee maanden, ben je voorgoed van je haartjes af. Bovendien valt de pijn ook reuze mee.

Laserontharing is echter toch niet voor iedereen geschikt. Bij mensen met blond, rood of grijs haar en bij mensen met een donkere huidskleur werkt de behandeling een stuk minder effectief en is deze bovendien ook een stuk pijnlijker.

Harsen

De echte bikkels onder ons kiezen ervoor om te harsen. Hierbij kan je nog kiezen tussen warme hars, koude hars of harsstrips. Hiermee blijven de haartjes lang weg; je hoeft de behandeling maar  eens per maand te herhalen. Het voordeel van harsstrips is dat ze niet zo’n kliederboel geven als losse hars.

Maar harsen is dus wel een erg pijnlijke ontharingsmethode. De pijn wordt wel minder naar mate je het vaker doet. Bovendien moet je er bij warme was op letten dat je de hars niet te heet laat worden en je jezelf ermee brandwonden geeft.

Epileren

Epileren is een goede methode om te gebruiken voor je wenkbrauwen en losse verdwaalde haren. Je kan er namelijk heel nauwkeurig mee werken en precies besluiten welke haartjes je weghaalt. Bovendien is het erg goedkoop; je hoeft maar één keer een pincet aan te schaffen.

Een nadeel is dat er nogal wat tijd in kan gaan zitten als je grotere oppervlakten wilt behandelen. Hiervoor kan je eventueel een elektrisch epileerapparaat gebruiken. Dit vergroot dan weer wel de kans op ingegroeide haartjes.