blog placeholder

De 4 bovengenoemde mode-ontwerpers zijn extreem belangrijk geweest in de mode-industrie tot op de dag van vandaag. Daarom heb ik ze alle vier even kort samengevat hoe de verloop van hun carrière verliep.

Dolce & Gabbana
Hoe begon het?

Domenico Dolce en Stefano Gabbana hebben het merk opgezet. Domenico is inmiddels 50 jaar (1958) en Stefano is 40. (1968). Ze hadden sinds 1986 een relatie, maar hebben daar na 19 jaar een punt achter gezet. Wel blijven ze op zakelijk vlak samenwerken. In 1982 openen ze een designerstudio. De eerste collectie werd geshowd in 1986.

De eerste collecties.

Dit was in 1986. Hun collectie bestond uit nonchalante maar chique kleding. Het was supervrouwelijke kleding en bevatte geen mannen- of kinderkleding. Ook geen accessoires. De collectie is bekend als een chique, mooie, supervrouwelijke en nonchalante collectie. Ze lieten zich toen al echt inspireren door de Italiaanse vrouw. Sensueel, sexy, mooi en vol passie. Je ziet ook de invloeden van Italië. Onder andere door de Mediterrane kleuren en de Zuid-Europese cultuur.

Wat was de reactie van het publiek?

In no time waren Stefano en Domenico een statement. De collectie viel zo goed, dat zodra ze hun eerste collectie hadden uitgebracht ze de wereld veroverden op modegebied. Iedereen was er vol van. Zulke mooie, nonchalante, soms casual kleding. Draagbaar; zakelijk en dagelijks.

Miu Miu
Hoe begon het?

Miuccia Prada, 1949, nam de baan als hoofdontwerpster over van haar moeder voor het modehuis Prada. Miu Miu is vernoemd naar de bijnaam van Miuccia Prada. In feite is Miu Miu een jongere en goedkopere lijn van Prada. Prada zelf is opgestart in 1913 door de grootvader van Miuccia, Mario Prada. Miuccia Prada heeft eerst 5 jaar pantomime gestudeerd aan de Milanese Teatro Piccolo. Ze was lid van de communistische partij en was een voorstander van vrouwenemancipatie.
In 1978 is Prada onder leiding van Miuccia Prada verder de moderichting in gegaan in plaats van alleen lederwaren. In 1992 werd Miu Miu opgericht.

De eerste collecties. 

In 1985 ontwierp ze zwarte, labelloze tassen voor Prada die meteen een hit werden. Heel veel beroemdheden liepen er meteen mee. De eerste collectie van Miu Miu werd in een modeshow in 1994 in New York geshowd. Deze collectie was geïnspireerd door haar eigen kledingkast. Met een beetje een hippie-achtig accent en meer natuurlijke materialen. In dit jaar werd tevens haar eerste winkel geopend in Londen.

Wat was de reactie van het publiek?

De kans van slagen leek kleiner vanwege het feit dat ze lid was van een communistische partij en dat ze een voorstander was van vrouwenemancipatie. Niks is minder waar. Haar eerste ontwerpen (de tassen, zie ‘De eerste collecties’) werden hartelijk ontvangen. Echter, haar volgende collectie die ze ontwierp voor Prada viel niet zo goed en kreeg veel kritiek. De eerste collectie van Miu Miu werd wél meteen door iedereen met open armen ontvangen. De modewereld was meteen in rep en roer toen de collectie voor Miu Miu uitgebracht was en heel veel beroemdheden die met de kleding/accessoires liepen maakten goede reclame voor het merk. 

Gucci
Hoe begon het?

Guccio Gucci (1881 – 1953) richtte een lederwaren fabriekje op in Florence.
Nadat Guccio jaren bij het Londen´s Savoy Hotel heeft gewerkt en regelmatig de tassen en bagage van de bezoekers grondig bekeek, deed hij inspiratie op om een fabriekje op te richten in 1906 in Florence in Italië. Hier werden tassen gemaakt door de beste Florentijnse tassenmakers. Dit trok steeds meer bezoekers en het concern breidde zich steeds verder uit. In 1925 kwamen Guccio’s zonen, Aldo, Vasco, Ugo en Rodolfo, bij hem werken. Tot 2004 hebben zij voor het merkhuis gezorgd, maar daarna heeft Pinault-Printemps-Redoute het overgenomen.

De eerste collecties.

In feite begon Gucci met alleen tassen, koffers, handschoenen, schoenen en riemen. Deze werden allemaal voorzien van prints; een paardenhoef, paardenbit of stijgbeugel. Dit werd een van de handelsmerken van Gucci. Het had pure kwaliteit, vooral voor die tijd. Pas rond 1970 gaat Gucci ook kleding ontwerpen. 

Wat was de reactie van het publiek?

Guccio was erg origineel in zijn vak. Hij had het mooie, chique, sensitieve Engelse verwerkt in zijn tassen in Italië. In nog geen paar jaar tijd groeide Gucci met een enorm succes, mede door de vele buitenlandse klanten. Want mensen, voornamelijk beroemdheden, kwamen van her en der om het winkeltje te zien, te bezoeken en een souveniertje te kopen. Zo maakten ze ontzettend veel reclame en Gucci opende steeds meer winkels.

Daryl van Wouw
Hoe begon het?

Daryl van Wouw, 1977, groeide op in Veenendaal. Hij heeft na de modevakschool de kunstacademie in Den Haag gevolgd en de Hoge School voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Toen hij in 2005 zijn master diploma haalde aan de Fashion Institute in Arnhem was zijn statement gezet. Nog geen jaar later showde hij zijn eerst show tijdens de New York Fashion Week.

De eerste collecties.

In 2006 showde hij zijn eerste collectie in de Amsterdam International Fashion Week. Hij werd bekend. Daarvoor had hij al stage gelopen bij o.a. Mart Visser in Amsterdam en Donna Karan in New York. Iedereen viel meteen voor de manier van ontwerpen van Daryl. Het was een collectie met kleur, abstractie en inspiratie uit muziek. Het was draagbare kleding, in tegenstelling tot zijn laatste collectie. 

Wat was de reactie van het publiek?

Nederland was enthousiast. Het duurde even voordat hij opviel door de bevolking, want ondertussen had hij verscheidene dingen gedaan op modegebied. Eigenlijk pas toen hij in de jury van Project Catwalk zat, leerde ook de mensen hem kennen die vrijwel niks met mode hebben.  Nederland kende deze manier van kleden al, maar was alleen op zoek naar waar ze het konden verkrijgen. Daryl ontwierp dat waar de jonge generatie naar op zoek was. Vooral de jongeren reageerden dus massaal.