blog placeholder

Wat is het toch, dat vrouwen zo van rode schoenen houden? Je komt het overal tegen, blogsters, websites en modemagazines die maar door en door kunnen gaan over rode pumps, ballerina’s en andere soorten schoenen. Er worden films naar vernoemd (‘The red shoes’, 1948) en zelfs de paus draagt ze! Wat is de allure, de aantrekkingskracht van rood schoeisel?? Ik ben in de boeken gedoken (of meer, in het wereldwijde web gedoken) om wat theorieën aan het licht te brengen (en mythes te ontmaskeren).

Rood is heilig

Het is een traditie dat de paus rode schoenen aantrekt wanneer hij zich in het openbaar vertoont. Deze traditie is al minstens een paar honderd jaar oud. Dit is men steeds meer gaan zien als een teken van status, want de hoogste autoriteit op religie droeg rode schoenen, dan moet het dus wel goed zijn!

Rood is aristocraat

Vroeger wilden de rijke, hoogopgeleide mensen zich onderscheiden van het gewone arbeidersvolk. Hier hadden ze allerlei manieren voor:

  1. Een pruik (voor mannen) om te laten zien dat ze rijk genoeg waren,
  2. Lang, goed verzorgd haar om aan te geven dat ze de luxe én veel vrije tijd hadden om het t verzorgen,
  3. Buitensporig dure en extravagante kleding en
  4. (Rode) schoenen. Omdat boeren vaak op het land werkten, hadden ze altijd vieze schoenen. Mooie, schone schoenen betekenden vaak een goede komaf. Vooral als je een aparte kleur droeg (en rood was toen erg populair) of zelfs als je hoge hakken had (want dat was niet praktisch voor boeren).

Rood is fantasie

Veel mensen denken bij rode schoenen meteen aan Dorothy van de film The Wizard of Oz. In een onderzoek (zie verderop) bleken veel vrouwen rode schoenen te associëren met deze film. Veelal laten de rode schoenen ons geloven dat we in een sprookje leven. En.. wie wil dat nou niet?

Rood is gevoel

Jaaa, rood is verbonden met vele soorten gevoelens. Naast het wegdromen in een fantasiewereld,  geeft rood een gevoel van kracht. Een gevoel van liefde, een gevoel van warmte en… trekt het als geen ander de aandacht. Daarom zijn rode schoentjes onder bijvoorbeeld een witte jurk uitstekend om de anderen je schoenen te laten zien.

Rood is wetenschap

Ja, er is zelfs een onderzoek naar gedaan. Dr. Elaine Webster onderzocht 6 maanden lang waarom vrouwen van rode schoenen hielden en schreef haar bevindingen in haar rapport over “kleding en identiteit” bij het Otago Universiteit (Nieuw Zeeland). In haar conclusie schrijft ze dat vrouwen ze vooral dragen om op te vallen en voor de opwinding. Ze zegt:

“Vrouwen hebben het altijd over hun ‘rode schoenen’: ‘Door mijn rode schoenen voel ik me geweldig’, ‘Ik hou van mijn rode schoenen’. Ze zeggen bijvoorbeeld nooit ‘ik hou van mijn bruine schoenen’ “.

Verder vertelt ze:

“Vrouwen en zelfs sommige mannen dragen rode schoenen omdat ze een rijker en spannender leven willen dan degene waarin ze nu leven.”

Rood is…

Ik denk dat er vele redenen zijn om rode schoenen te dragen. Op allerlei websites wordt daar ook veel aandacht aan geschonken: blogsters die over hun ervaring spreken, vrouwen die top-tiens maken of kledingtips hierover geven, of webwinkels die daar een speciale pagina aan wijden. Het moet vooral je passie zijn, echt iets waarvan je houdt en waarmee je jezelf speciaal voelt.

En waarom draag jij rode schoenen?